האו"ם: 185 מדינות נגד המצור על קובה; רק ארה"ב וישראל בעד

 

185 מדינות תמכו היום בהצעת החלטה של שר החוץ של קובה, פיליפה פרז רוקה, בעצרת הכללית של האו"ם לגנות את המצור האמריקאי הממושך על אי. רק שלוש מדינות הצביעו נגד הצעת ההחלטה הקובנית: ארה"ב, ישראל ואיי פלאו. שתי מדינות נעדרו בעת ההצבעה: עיראק ואל סלוובדור. על כך מוסרת סוכנות הידיעות הקובנית. בתום ההצבעה מסר שר החוץ הקובני כי "מדובר על ניצחון היסטורי של קובה מול הענק האמריקאי. רוב רובן של אומות העולם מצדדות בהחלטה שהכורת שלה היא 'על הצורך לשים קץ באופן מיידי לחרם הכלכלי, המסחרי והפיננסי שהיטלה ארה"ב על קובה'. זהו ניצחון פוליטי וגם ניצחון מוסרי". עוד הוא אמר כי ממשלתו מצפה כי הנשיא הנבחר של ארצות הברית יענה ללחץ הבינלאומי ויסכים להסיר את החרם הכלכלי האמריקני על ארצו. "אנו מצפים שהנשיא החדש ישנה את המדיניות כלפי קובה לאחר כמעט 50 שנה", הדגיש.
 
יצויין שלקראת ההצבעה באסיפה הכללית של האו"ם, שיגר הוועד לידידות ישראל-קובה מכתב אל שרת החוץ ציפי לבני. זאת, כדי למנוע את ההצבעה המסורית של ישראל נגד קובה ולמען ארה"ב – כפי שעושה משלחת ישראל באו"ם מזה 17 שנה. במכתבו כתב מזכיר הוועד, יורם גוז'נסקי: "לפני כחודש ימים פקד את קובה אסון הטבע החמור ביותר בתולדותיה. ההוריקנים 'גוסטב' ו'אייק', זרעו באי הרס חומרי רב, הנאמד ב-5 מיליארד דולר. שיקום ההרס, בניית בתי המגורים, הבניינים הציבוריים והתשתיות, והדאגה למיליוני העקורים קשים יותר בתנאים של מצור אמריקאי מתמשך, שלא הוסר אפילו לאחר אסון הטבע הקשה. בנובמבר הקרוב, כמדי שנה, תידון בעצרת הכללית של האו"ם התביעה להפסקת המצור הנפשע על קובה, שמקיימת ארצות-הברית מזה 45 שנה. בעודה מתיימרת לעמוד בראש המערכה נגד "הטרור העולמי", ארה"ב מנהלת מערכה של טרור ממלכתי, הכולל מצור כלכלי ומעשי חתרנות, נגד מדינה שכנה, שכל פשעה הוא – שבחרה בדרך חיים משלה".
 
עוד כתב גוז'נסקי כי החרם הכלכלי על קובה, המסב נזק וסבל לעם הקובני, הפך כשלון מדיני מהדהד: העמים באמריקה הלטינית שואבים השראה מהישגי המהפכה הקובנית במאבקם נגד התכתיבים של התאגידים האמריקאיים ולמען החזרת השליטה באוצרות הטבע לעמים; מדינות העולם ברובן מתנגדות למצור האמריקאי, ובדיון השנתי בעצרת האו"ם, תומכות בהמשך המצור, פרט לארה"ב, שתיים-שלוש מדינות בלבד. "לבושתנו הרבה, בין המדינות הספורות, התומכות בהמשך המצור על קובה, נמצאת בכל שנה מדינת ישראל. עמדה רשמית זו היא בלתי-מוסרית בעליל ומבודדת את ישראל במשפחת העמים: אפילו מדינות שהן ידידות מובהקות של ארה"ב מתנגדות להמשך המצור על קובה. עמדה זו בוודאי סותרת את האינטרס של העם בישראל במערכת עולמית שאין בה פעולות חרם ומצור, ושבה כל השאלות השנויות במחלוקת נפתרות ליד שולחן הדיונים" הדגיש מזכיר הוועד במכתבו.
המכתב הסתיים במילים: "הוועד לידידות ישראל-קובה, בו פעילים אזרחים ישראלים בעלי השקפות מגוונות, פונה אליך, שרת החוץ, כדי שתורי לנציגינו באו"ם להצטרף לרוב המכריע של מדינות העולם, ולחדול מהתמיכה המבישה במצור האמריקאי על קובה. אנו משוכנעים, כי הפסקת התמיכה במצור תפתח דף חדש של שיתוף פעולה מועיל ביחסים בין שתי המדינות, ישראל וקובה".