מסקנות הדו"ח להעלאת גיל הפרישה לנשים שיוגשו בקרוב לאוצר אינן מקובלות על ההסתדרות

יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, הודיע לשר האוצר, משה כחלון, שמסקנות הדו"ח להעלאת גיל הפרישה לנשים שיוגשו בקרוב למשרד האוצר אינן מקובלות עליו, וכי הוא קורא לשר שלא לאמץ אותן.  יו"ר ההסתדרות אמר כי הדו"ח לא מייצר איזונים נכונים להגנה על ציבור עובדות מוחלשות וכי עמדה זו נמסרה גם עלידי פרופ' רות בן ישראל, אשר ייצגה את ההסתדרות בוועדה. עוד הוסיף ניסנקורן כי לא ייתן יד להעלאת גיל הפרישה כל עוד לא השתכנע שציבור נשים גדול לא מושלך לעת זקנה ללא פתרון ראוי.

2016-09-26_192220

פרופסור רות בן ישראל (צילום: ויקימדיה)

מלבד ההסתדרות חברות כנסת ביניהן יו"ר הוועדה למעמד האישה ושוויון מגדרי עאידה תומאסלימאן (חדש הרשימה המשותפת) הביעו התנגדות להעלאת גיל הפרישה. תיתכן גם התנגדות להמלצות הוועדה גם מכיוונו של שר הרווחה והעבודה, חיים כץ. זאת מאחר ומשרדו לא שותף בדיוני הוועדה על אף שהנושא נמצא בתחום הטיפול של המשרד. הוועדה צפויה להגיש בקרוב את המלצותיה לפיהן יעלה גיל הפרישה לנשים ל-64 באופן הדרגתי עד שנת 2028. בהמשך יעלה גיל הפרישה בשני שלבים נוספים, עד גיל 65 ולאחר מכן במנגנון הצמדה לתוחלת החיים. במקביל יותקנו מנגנוני סיוע להשמת נשים מבוגרות בעבודה. נציגת ההסתדרות בוועדה, פרופבן ישראל התנגדה למסקנות אלו בטענה כי אינן כוללות התמודדות הולמת עם הפגיעה הצפויה בנשים עקב ההחלטה.

לגבי המלצה להעלאת גיל הפרישה אל מעבר ל-64 הדעות בוועדה היו חלוקות. דעת הרוב גרסה כי יש להעלות את גיל הפרישה עד ל-65 ומשם להמשיך בהעלאתו בצמוד לעלייה בתוחלת החיים ביחס של 66% – כך שכל עלייה של שנה בתוחלת החיים תעלה את גיל הפרישה בשמונה חודשים. דעת המיעוט סברה כי העלאת גיל הפרישה לא יכולה להיות מוסדרת במנגנון אוטומטי ודורשת דיון ציבורי וקבלת החלטות ועל כן המשך העלאת גיל הפרישה מעבר ל-64 צריכה להיבחן מחדש בעוד שמונה שנים. פרופ' בן ישראל טענה כי הן לא כוללות ארגז כלים הנותן מענה להשלכות החמורות של העלאת גיל הפרישה על נשים רבות. בנספח דעת המיעוט שחיברה, כתבה בן ישראל הכלים עליהם המליצה הוועדה "אינם נותנים מענה להיעדר אפשרויות תעסוקה הולמות לאוכלוסייה הנפגעת, אינם נותנים מענה הולם לנשים בפריפריה הגיאוגרפית, אינם מבטיחים הקצאת משאבים מספקת להכשרה מקצועית, ובכל מקרה, המשאבים המוקצים הם לזמן מוגבל, בעוד שהפגיעה המוצעת היא פרמננטית".

לסוגיית שיעורן הגבוה של נשים במקצועות שוחקים (משק בית, הוראה וסיעוד) נתנה הוועדה מענה חלקי בלבד באמצעות תיקונים בקרן מעגלים – הקרן למקצועות שוחקים שהוקמה לפני כחמש שנים. במסמך ההמלצות, לא נתנה הוועדה את דעתה למחסור במסגרות מסובסדות לגיל הרך. שכן נשים רבות לאחר גיל הפרישה לוקחות חלק בגידול הנכדים ותומכות ביציאתם לעבודה של הורים צעירים ובעיקר נשים צעירות.