אמנסטי על צה"ל במלחמת עזה: פשעים באחריות ארה"ב

כחודש לאחר תום מבצע המלחמה הנפשעת ברצועת עזה, תקף ארגון זכויות האדם הבינלאומי "אמנסטי" את ישראל והחמאס – בשל פגיעה מכוונת באזרחים. בדו"ח מקיף שפורסם היום (יום ב'), קורא הארגון להטיל אמברגו נשק מקיף על ישראל ועל החמאס השולט ברצועת עזה, ומתייחס במיוחד לחלקה של ארצות הברית בחימוש צה"ל.

 

"הכוחות הישראלים השתמשו בזרחן לבן ובאמצעי תחמושת אחרים שסיפקה ארצות הברית, לבצע הפרות קשות של החוק הבינלאומי, בכללן פשעי מלחמה – וגרמו להרג של מאות ילדים ואזרחים אחרים", אמרה ראש משלחת החקירה של "אמנסטי" לעזה ולדרום ישראל, דונטלה רוברה. היא הוסיפה ש"באותו הזמן, חמאס וקבוצות פלסטיניות חמושות אחרות ירו מאות טילים לישראל, שאמנם היו קטלניים פחות, אך גרמו למותם של כמה אזרחים".

 

בדו"ח הארגון נמתחת ביקורת בעיקר על ארה"ב, כספקית הנשק העיקרית של ישראל. "לארה"ב מחויבות מיוחדת להפסיק משלוחים שתורמים להפרות החוק וזכויות האדם", נטען,

 "ממשל אובמה צריך להשעות מיד כל סיוע צבאי לישראל", אמר מנהל אזור המזרח התיכון ב"אמנסטי", מלקולם סמארט.

 

לדברי אמנסטי, לפי הסכם למשך 10 שנים שנחתם ב-2007, ארה"ב אמורה לספק לישראל נשק בשווי 30 מיליארד דולר, מה שמהווה עלייה של 25 אחוזים לעומת התקופה שקדמה לממשל בוש. "במידה רבה, המתקפות הישראליות התבצעו בסיוע ארצות הברית, ובאמצעות משלם המסים האמריקאי", הוסיף סמארט.


בבדיקות בעזה, מצאו חוקרי הארגון שיירי פצצות, שרבות מהן מיוצרות על-ידי ארה"ב, בבתי-ספר, בתי חולים ובתים של אזרחים. ביניהן נמנו פצצות זרחן לבן, שהמשיך לבעור. בנוסף, מצאו סוג חדש של פצצות, שכנראה שוגרו מכלי טיס בלתי מאוישים – שכללו מספר גדול של קוביות מתכת קטנות וחדות, בנפח שבין 2 ל-4 מילימטרים. לדברי חוקרי "אמנסטי", אותם גופים מתכתיים חדרו דלתות ברזל וקירות בטון, ו"תוכננו להגדיל את עוצמת הפציעה".

 

בדרום ישראל, מונים אנשי אמנסטי את סוגי הרקטות, קסאם וגראד, ומציינים ש"כלי נשק בלתי מתוחכמים אלו הוברחו לעזה בחשאי או שנבנו שם בעזרת מרכיבים שהובאו ממדינות אחרות". הם מציינים כי "אין להשוות את הרקטות עם כלי הנשק הישראלים, אך הם גרמו לכמה הרוגים, לפצועים ולנזק לרכוש אזרחי".

 

אמנסטי קרא עוד למועצת הביטחון של האו"ם להטיל אמברגו נשק מיידי על ישראל, חמאס והארגונים החמושים – "עד שיימצאו מנגנונים יעלים להבטיח שאמצעי הלחימה לא ישמשו להפרות קשות של החוק הבינלאומי". סמארט סיכם: "אסור שתהיה חזרה לעסקים כרגיל, לאור צפי לתוצאות הרסניות עבור אזרחים בעזה ובישראל".