200 יום למלחמה ברצועת עזה: יותר מ-34 אלף פלסטינים וכ-1,500 ישראלים נהרגו

הבוקר (שלישי), ביום ה-200 למלחמה ברצועת עזה, נמשכים הדיווחים על הפגזות ישראליות מן האוויר, היבשה והים במרבית שטחה של רצועת עזה, הגורמות להרג של אזרחים נוספים, לעקירה ולהרס בתים ותשתיות אזרחיות.

בדברים שנשא בשבוע שעבר בפני מועצת הביטחו הצהיר המזכיר הכללי של האו"ם, אנטוניו גוטרש: "שני מיליון פלסטינים נחשפו למוות, הרס ושלילת סיוע הומניטרי מציל חיים; הם עומדים כעת בפני סכנת רעב. פעולה ישראלית ברפיח תחמיר את האסון ההומניטרי הזה… כדי למנוע את הרעב העומד בפתח ומקרי מוות נוספים הניתנים למניעה ממחלות, יש צורך בקפיצה קוונטית בהגשת סיוע הומניטרי לפלסטינים בעזה. מתן סיוע נרחב דורש שתוף פעולה מלא ואקטיבי מצד ישראל שיאפשר ביצוען של פעולות הומניטריות." עוד הוא קרא להפסקת אש מיידית ולסיום המלחמה כדי למנוע קרבנות נוספים.

לפי נתוני משרד הבריאות בעזה בין בין ה-7 באוקטובר 2023 לשעה 12:30 אתמול (22 באפריל 2024), לפחות 34,151 פלסטינים נהרגו בעזה, רובם נשים וילדים, ו-77,084 פלסטינים נפצעו. כמו כן, נהרגו בעזה מאז תחילת המבצע הקרקעי 259 חיילים, ו-1,574 חיילים נפצעו. בנוסף, בישראל נהרגו יותר מ-1,200 ישראלים (ביניהם חיילים) ואזרחים זרים, בהם 33 ילדים, רוב רובם ב-7 באוקטובר. להערכת הרשויות בישראל, נכון להיום 133 ישראלים ואזרחים זרים עדיין מוחזקים בשבי בעזה, נתון הכולל גם הרוגים שגופותיהם מוחזקות בעזה.

יצוין שחרף הידיעות על הסיוע המוגבר לתושבי הרצועה, מכשולים מרובים ממשיכים לעכב מתן סיוע הומניטרי דחוף בזמן אמת ברחבי עזה. מספר מצומצם של מעברי יבשה מתפקדים מאלץ ארגוני סיוע להסתמך במידה רבה על מעבר כרם שלום, שבו תהליכי בדיקה ממושכים גורמים לעיכובים משמעותיים, המובילים לצווארי בקבוק ואתגרים לוגיסטיים. בהתפתחות חדשה, ולראשונה מזה יותר משישה חודשים, שלוש שיירות שאורגנו על ידי תכנית המזון העולמית (WFP) חצו את מעבר ארז לצפון עזה ב-14, 15 ו-16 באפריל, וכמה מאפיות חידשו את פעילותן בצפון ובמרכז עזה.

פעולות איבה מתמשכות, הרס כבישים ונפלי תחמושת המפוזרים בשטח מציבים סיכונים משמעותיים בפני עובדי הסיוע, ומעכבים את העברת הציוד והאספקה. זאת בנוסף לאילוצי אספקת דלק, עיכובים וחוסר ביטחון במחסום כביש אל ראשיד (החוף), הגבלות על תקשורת, מחסור בנהגים ומשאיות שמעברם בכביש הגדר אושר על ידי ישראל ומספר מוגבל של משאיות זמינות.

ב-17 וב-18 באפריל, האו"ם העביר לעזה 15 מתוך 30 משאיות שנרכשו על ידו כדי לקדם את אספקת הסיוע על ידי הגדלתו ותגבורו של צי המשאיות הזמין. הרכישה והמשלוח ממומנים באמצעות הקרן ההומניטרית לשטח הפלסטיני הכבוש בעלות של 3.5 מיליון דולר. לבסוף, מניעת גישה של משלחות סיוע מהווה גם היא מכשול מרכזי; בין ה-1 ל-19 באפריל, כניסתן של  15 אחוז (27 מתוך 181) ממשלחות הסיוע לצפון עזה ואזורים בדרום עזה הדורשת תיאום לא אושרה או סוכלה על ידי הרשויות הישראליות.

עוד בנושא: https://zoha.org.il/128883