האו"ם: הסיוע שישראל מתירה להכניס לרצועה אינו מספק את הצרכים

 

 

" מספר מטעני הסיוע, אותו מתירים שלטונות ישראל להכניס לרצועת עזה על בסיס יומי, נותר בלתי מספיק וארגוני הסיוע ממשיכים להתמודד עם הגבלות גישה רציניות לרצועה. הגבלות אלה משבשות את יכולתם של ארגוני הסיוע לתת מענה אפקטיבי וזמין לצרכים הדחופים של האוכלוסייה". כך קובע דו"ח של המשרד לעניינים הומניטאריים של האו"ם בשטחים הפלסטינים שפורסם היום. עוד ציינו אנשי האו"ם כי תקריות אלימות ממשיכות לסכן את יציבות הפסקת האש שיושמה על ידי ישראל באורח חד צדדי ב- 18 בינואר,  ובהמשך גם על ידי חמאס ופלגים פלסטיניים נוספים. ב- 31 בינואר נחתה רקטת גראד, ששוגרה על ידי חמושים פלסטינים מרצועת עזה דרומית לאשקלון, לא דווח על נפגעים. ב- 1 בפברואר ירו חמושים פלסטינים שורה של רקטות ופצצות מרגמה לשטח ישראל. מהירי נפצעו קל חייל ואזרח ישראלי. כמו כן, ב-1 בפברואר התנהלו חילופי אש בין כוחות ישראליים וחמושים פלסטינים ליד מעבר כיסופים; לא נרשמו נפגעים. בערבו של ה-1 בפברואר הפציץ חיל האוויר הישראלי מספר מנהרות לאורך גבול עזה-מצרים ומבנה באזור חאן יונס. ב- 2 בפברואר שיגרו חמושים פלסטינים פצצות מרגמה לעבר שטח ישראל; בתקיפה אווירית ישראלית על כלי רכב פלסטיני ברפיח נהרג פלסטיני ושלושה נוספים נפצעו.

 

הערכת הצרכים והנזקים נמצאת בעיצומה. עשרים ושניים ימי קרבות הותירו יותר מ-1,300 פלסטינים הרוגים ומעל ל-5,300 פצועים, וכן שלושה אזרחים ישראלים הרוגים ו-182 פצועים. במהלך העימות נגרם נזק רחב היקף לבתי עסק, תשתיות ציבוריות וחקלאיות. כמו כן, סביר להניח כי מעשי האיבה הותירו חותם רגשי ופסיכולוגי על האוכלוסייה. המצב ההומניטרי ברצועת עזה היה קשה כבר לפני פרוץ העימות וזאת עקב הסגר שנמשך 18 חודשים, כאשר 80% מאוכלוסיית הרצועה כבר הייתה תלויה בסיוע מהאו"ם. ארגוני הסיוע מתמקדים כעת ביקום השירותים הבסיסיים, כולל מים, בריאות, מזון, סיוע במזומנים, חינוך ותמיכה פסיכו-סוציאלית. החלו עבודות לתיקון מבני מגורים, מערכות המים והתברואה, מתקני בריאות ותשתיות חיוניות אחרות.

 

ב- 2 בפברואר הושקה בג'נבה מגבית החירום המיוחדת לרצועת עזה. זוהי תוכנית אסטרטגית, שבמסגרתה נדרשו 613 מיליון דולר אמריקאי עבור 106 פרוייקטים של ארגונים לא ממשלתיים ו-82 פרוייקטים של סוכנויות האו"ם. פרוייקטים אלה אמורים לתת מענה לצרכי השיקום ההומניטרי הראשוני של אוכלוסיית עזה.

 

ניתן להוריד את התוכנית הסיוע המפורטת באתר www.reliefweb.int        

או באתר OCHA : www.ochaopt.org

 

לתמצית דו"ח בשפה העברית של האו"ם על המצב בעזה:

http://www.ochaopt.org/documents/ocha_opt_gaza_situation_report_2008_02_02_hebrew.pdf