ארה"ב: מיליון אזרחים דורשים להדיח את מושל ויסקונסין בגלל שפגע בזכויות עובדים

 

במהלך המהווה קריאת תיגר עממית ענקית נגד הפגיעה בזכויות העובדים הוגשו ביום שלישי האחרון מיליון חתימות למדינת ויסקונסין בדרישה להדיח את מושל ויסקונסין הימני סקוט ווקר ולערוך בחירות חדשות. לפי חוקת המדינה, נדרשות רק 540 אלף חתימות לכך. זאת, על פי ידיעה שפורסמה בעיתון הקומוניסטי הבריטי "מורנינג סטאר".

למהלך ההדחה (שנקרא בארה"ב recall) יצטרך לעבור אישור הרשויות, שיבדקו את הקולות כדי לשלול זיופים. הקריאה להדחת המושל יצאה לאחר שבשנה שעברה הוביל ואישר חוק המגביל את זכות ההתאגדות של עובדי מדינת ויסקונסין. בכל ההיסטוריה של ארה"ב רק פעמיים התבצעה הדחה של מושל באמצעות מהלך זה.

מפגינים השבוע נגד המושל וקוראים להדחתו (צילום: ויסקונסין סטרגל)

העצומה החתומה – שמשקל הדפים עליהם נחתמה הגיע ליותר מטון – נמסרה בטקס גדול לנציגי המדינה על ידי נציגי איגודי עובדים. "סקוט ווקר ותומכיו ניסו להשפיל ולדחוק לשוליים את אוספי החתימות, אולם בחורף של ויסקונסין יצא צבא של יותר מ-30 אלף מתנדבים ילידי ויסקונסין לרחובות, לקניונים ומקומות אחרים", אמר אחד הדוברים.

במארס 2011 השיג ווקר וחברי הסנאט הרפובליקאים בויסקונסין ניצחון במתקפה החמורה ביותר על זכות איגודי העובדים זה דור בארה"ב. במהלך מפתיע הצליחו להעביר תוך 30 דקות הצעת חוק שמגבילה בצורה חמורה את זכותם של עובדי ציבור לשאת ולתת במסגרת קיבוצית. במהלך כמה שבועות שלפני כן נאבקו הדמוקרטים בסנאט המקומי בהצעת החוק בדרכים יוצאות דופן: כל 14 הדמוקרטים הסתתרו באילינוי במטרה למנוע את ההצבעה על הצעת החוק של המושל. לפי חוקי הסנאט, נדרשת בכל הצבעה שקשורה לתקציב השתתפות של לפחות 20 סנאטורים.

לפיכך נדרשו 19 הרפובליקאים לנוכחות של דמוקרט אחד בלבד. במהלך שזעזע את המדינה, מחקו הרפובליקאים את הסעיפים התקציביים מהצעת החוק והעבירו אותה לאישור בזמן שיא, בטענה שמכיוון שהיא כבר איננה הצעת חוק הקשורה לתקציב, אין צורך בנוכחות הנדרשת.

החוק החדש פוגע קשות בזכות למשא ומתן קולקטיבי של עובדי ציבור, לא כולל שוטרים וכבאים הפטורים ממנו. האיגודים המקצועיים כבר לא יכולים לייצג את העובדים במשא ומתן על העלאות שכר מעבר להצמדה למדד המחירים, והעובדים ייאלצו להפריש סכומים גדולים לפנסיה וביטוחי הבריאות שלהם, השקולים לקיצוץ של 8% משכרם.

100 אלף תושבים יצאו להפגין לאחר העברת החוק, שהצית מאבק כלל ארצי נגד מאמצי המדינות השקועות בגירעונות לבלום את כוחם של האיגודים. הרפובליקאים טוענים שביטול זכות המשא ומתן הקיבוצי נחוץ "כדי לרסן את תקציבי המדינות". נציגי האיגודים אומרים שהרפובליקאים עומדים מאחורי יוזמות שכל כוונתן להחליש את מעמד העובדים.

עוד בנושא:

http://maki.org.il/he/world/126-articles/12712-2011-12-07-20-20-10