100 אלף הפגינו נגד ההפיכה במיאנמר; חשש מהתערבות הצבא המצויד בנשק ישראלי

כמאה אלף אזרחים הפגינו היום (ראשון) נגד ההפיכה הצבאית במיאנמר. ההפגנה הגדולה נערכה ביאנגון, העיר הגדולה במיאנמר ובירתה הכלכלית. קדמה לה הפגנה של כ-10 אלף פעילי איגודים מקצועיים וצעירים, אתמול, ושביתות במגזרים רבים שפרצו עם ההפיכה שהתחוללה ביום שני שעבר. המפגינים הגיעו הבוקר להפגנה חרף מאמצי הצבא שחסם את הגישה לאינטרנט בחלקים רבים במדינה, לרבות גישה לרשתות חברתיות – אינטרנט, פייסבוק, טוויטר ואינסטגרם. עוד מסרו המפגינים לכתבי הרשתות הזרות, ובהן הבי.בי.סי הבריטית, כי הם חוששים מתערבות הצבא וממעשה טבח בהם.

כמאה אלך מפגינים הבוקר נגד ההפיכה הצבאית ביאנגון (צילום מסך: בי.בי.סי)

 

בעקבות ההפיכה נעצרו מנהיגת המדינה אונג סן סו צ'י יחד עם הנשיא מין ויין ובכירים נוספים במפלגתה "הליגה הלאומית לדמוקרטיה". השליטה במדינה הועברה לרמטכ"ל מין אונג הלאינג, שמינה נשיא זמני וממשלה המורכבת מגנרלים והכריז על מצב חירום. המפגינים שיצאו לרחובות יאנגון החלו בצעדת מחאה וקראו לשחרר את סו צ'י, כלת פרס נובל לשלום, ואת כל האסירים הפוליטיים. בחזית הצעדה נשאו המפגינים כרזה שעליה נכתב "מתנגדים לדיקטטורה הצבאית". רבים מהמפגינים לבשו אדום, הצבע המזוהה עם מפלגתה של סו צ'י, ואחרים נשאו דגלים אדומים.

בימים האחרונים קמה תנועת מרי אזרחי במיאנמר, שכוללת מורים, אחיות, פקידים במשרדי הממשלה, מהנדסים ורופאים שפרצו בשביתה. בנוסף לכך, מדי לילה יוצאים אנשים לרחוב ומכים על סירים ומחבתות במחאה שכונתה "הפגנות הרעש". לפי ארגוני זכויות אדם וכלי תקשורת מקומיים, כ-150 בני אדם נעצרו בתחילת ההפיכה הצבאית, ו-30 נוספים בעקבות הפגנות הרעש. יצוין שכוחות הביטחון של מיאנמר ביצעו רצח עם בבני הרוהינגה וטבחו אלפים מהם, אנסו נשים ונערות, עצרו ועינו גברים ונערים והעלו באש מאות כפרים שנשרפו כליל בעת כהונת אונג סן סו צ'י, מצודים בנשק ישראלי. האו"ם קבע כי יש להעמיד את ראשי הצבא לדין בגין רצח עם.

צבא מיאנמר התרברב רבות בעבר ברכישת נשק וציוד ביטחוני מישראל, ושגריר מיאנמר בישראל הודה ב-2017 כי בתקופת כהונתו עוד התקיימו יחסים ביטחוניים בין המדינות – אחרי שכבר פורסמו מעשי הזוועה שם. כמו כן, צוות אמנסטי ישראל חשף שבכירים בצבא של מיאנמר ביקרו בתערוכות ביטחוניות בישראל למטרות רכש אף אחרי שישראל הכריזה על עצירת הסחר הביטחוני עם מיאנמר. כמה שנים קודם לכן – טרם ההכרזה הישראלית על עצירת הסחר – נפגשו ראשי הצבא של מיאנמר, ואף לחצו את ידיהם, של נשיא המדינה רובי ריבלין ועם הרמטכ"ל דאז גדי אייזנקוט.

"מעצרם של אאונג סן סו צ'י, בכירים נוספים וגורמים פוליטיים אחרים הוא מדאיג ביותר. יש לשחרר אותם מיידית, אלא אם ניתן להאשים אותם בעבירות פליליות שמוכרות על ידי החוק הבינלאומי", מסרה מינג יו הא, סגנית מנהלת תחום הקמפיינים בדרום מזרח אסיה והפסיפיק באמנסטי. "זהו רגע מאיים במיוחד עבור תושבי מיאנמר, שעלול להחמיר באופן קיצוני את הדיכוי הצבאי ואת חסינות הצבא מעונש. המעצר המקביל של פעילים פוליטיים בולטים ושל מגיני זכויות אדם מעביר מסר מצמרר שהצבא לא יסבול כל התנגדות לאירועי היום". "בעבר, הפיכות צבאיות במיאנמר ופשיטות נרחבות שכאלה התאפיינו גם באלימות נרחבת ובהוצאות להורג ללא משפט שביצעו כוחות צבאיים". "אמנסטי הדגישה מספר פעמים בעבר כי הדיווחים על ניתוקים של אזורים שלמים במדינה מתקשורת מהווה איום חמור וקיצוני על האוכלוסייה, במיוחד בתקופה נפיצה זו בה מיאנמר נאבקת במגיפת קורונה וקבוצות חמושות עדיין נלחמות זו בזו".