הסכם קיבוצי ראשון במפעל שטראוס פריטו ליי בשדרות שבבעלות תאגידים רב-לאומיים

הסכם קיבוצי ראשון נחתם היום (ראשון) לעובדי מפעל שטראוס פריטו-ליי בשדרות, המייצר חטיפים מלוחים ושבבעלות משותפת של קבוצת שטראוס (של התאגיד הרב-לאומי יונילבר) והתאגיד פפסיקו האמריקאי. תוקף ההסכם לארבע שנים והוא מספק ביטחון תעסוקתי מוגבר לכ-350 עובדים, באמצעות שיפור בתנאי השכר והרווחה. ההסכם נחתם במדשאת ההסתדרות במרחב אשקלון, בהתאם להנחיות התו הסגול. זאת, לאחר משא ומתן שהובילו איגוד עובדי המזון והפרמצבטיקה ומרחב אשקלון.

קו ייצור במפעל החטיפים בשדרות (צילום: תאגיד שטראוס)

 

בין עיקרי ההסכם: תוספת שכר של כ-10% במשך ארבע שנים; מענק חתימה בגובה של אלף שקל לכל עובד; תוספת יום הבראה ותוספת יום חופשה בשנה, ותנאי רווחה נוספים. המפעל פועל בלב אזור הגידול המרכזי לתפוחי אדמה בארץ. קווי הייצור העיקריים של המפעל הם החטיף תפוצ'יפס, שלצידו מייצרים גם דוריטוס, שוש וצ'יטוס. עשרות ומאות אלפי טון תפוחי אדמה נאספים מאדמת הנגב המערבי עבור המפעל.

יצוין ששטראוס ופפסיקו פועלות בשיתוף פעולה זה יותר מ-30 שנה. השותפות החלה בישראל במהלך שנת 1990 עם פפסיקו פריטו-ליי, בפעילות החטיפים המלוחים, כאשר קבוצת שטראוס (ובשמה אז, עלית תעשיות בע"מ) חברה לקונצרן המזון האמריקאי פפסיקו ובעקבותיו הקימה החברה את מפעל החטיפים בשדרות. פפסיקו ושטראוס התקשרו במסכת הסכמים; כל חברה מחזיקה ב- 50% מהון המניות של שטראוס פריטו ליי – הסכם רישיון לשימוש בידע ובסימני מסחר, לפיו הוענק לשטראוס פריטו ליי רישיון בלעדי לייצור, הפצה ומכירה, בישראל, של חטיפים מלוחים וחטיפים מתובלים.

בשנת 2008 התקשרה הקבוצה בהסכם שותפות עם קבוצת פפסיקו העולמית לפעילות פיתוח, ייצור ומכירת ממרחים ומטבלים מצוננים בארה"ב וקנדה, באמצעות חברת הסלטים והדיפים "סברה" שהפכה עד מהרה לחברה המובילה בשוק הסלטים בצפון אמריקה. יצוין שפפסיקו היא חברת מזון ומשקאות רב-לאומית אמריקאית מובילה בעלת מחזור שנתי נקי של יותר מ- 69 מיליארד דולר ורווח של כ-7.5 מיליארד דולר והמעסיקה כרבע מיליון עובדים ברחבי העולם.