פעילים הפיצו כרוזים סביב ביתו של השר שטייניץ בגלל מצוקת המים של הפלסטינים

פעילי רופאים לזכויות אדם ו"זזים קהילה פועלת" הפיצו בשבוע שעבר כרוזים בבתי התושבים במבשרת ציון, הישוב שבו מתגורר השר האחראי על המים, יובל שטייניץ. הכרוזים המצהירים על הפסקת מים פיקטיבית. הם הונחו בתיבות הדואר ועל מגבי רכבים, נועדו למשוך תשומת לב למציאות המחסור במים בגדה המערבית.

2016-07-16_220722

הכרוז שהופץ במבשרת ציון על ידי הפעילים בעקבות מצוקת המים של הפלסטינים שתחת כיבוש ישראלי (צילום: רופאים לזכויות אדם)

פעולה זו ממשיכה את פעילות אספקת מיכליות המים לכפר הפלסטיני בזאריה, לפני כשבועיים, במהלכה המרפאה הניידת של רופאים לזכויות אדם, יחד עם פעילי זזים העבירו מיכליות במטרה להקל על מצוקת המים, וקיימו יום רפואי בכפר הסובל ממחסור מתמשך במים. הפעילים מסרו ש"גישה למי שתייה היא מהזכויות הבסיסיות והראשוניות ביותר ויש להבטיחה ללא סייג. כיוון שישראל שולטת על אספקת המים, בחובתה לפתור את מצוקת המים בגדה המערבית – לפלסטינים וליהודים כאחד".

יצוין שדמרכז עדאלה פנה לשר התשתיות שטייניץ, למתאם פעולות הממשלה בשטחים, יואב מרדכי, ולמנכ"ל מקורות, שמעון בן חמו, בדרישה כי יפעלו להפסקת המדיניות לצמצום אספקת המים לפלסטינים תושבי הגדה המערבית. על פי דיווחים בתקשורת ומפניות שהגיעו לעדאלה עולה כי חברת "מקורות" צמצמה באופן ניכר את אספקת המים עבור התושבים הפלסטינים בגדה המערבית החל מתחילת החודש הנוכחי וכי קיצוץ זה צפוי להימשך כל ימות הקיץ. בהתאם לדיווחים, ישראל הודיעה לרשות המים הפלסטינית כי התקבלה החלטה בדבר צמצום כמות המים המסופקת לגדה החל מחודש יוני ביותר מ-50% עד 70% מהכמות אשר סופקה לתושבים הפלסטינים, זאת כאשר אף לפני כן, התושבים הפלסטינים סבלו ממחסור במים בכל אזורי הגדה המערבית בגלל שליטת ישראל במקורות המים.

עו"ד מונא חדאד ממרכז עדאלה הציגה במכתבה את ההשלכות החמורות של צמצום אספקת המים לתושבים פלסטינים: "ההפחתה בכמות ולחץ המים מונעת את מילוי בריכות האגירה ביישובים הפלסטינים. כתוצאה מכך, בחלק מהיישובים, ביניהם הכפרים סלפית, עזמוט, סאלם ודיר אלחטב שבצפון הגדה, זרימת המים לבתים הופסקה כמעט כליל זה יותר משבועיים. הדבר אף גורם להשבתת מפעלים ולהחרבת גינות ירק ואדמות חקלאיות ולמותם של בעלי חיים רבים מצמא. המצב מחמיר ומכביד מאוד על חייהם של התושבים בשל מזג האוויר והחום הכבד השורר בשבועות אלה והצפוי להימשך בתקופת בקיץ." בנוסף, הובאו בפניית עדאלה נתונים לגבי צריכת המים של תושבים פלסטינים בגדה לעומת מתנחלים יהודים:  "עוד לפני ההחלטה נשוא ענייננו שאינה חלה על ההתנחלויות בגדה, הפער בין צריכת המים של התושבים הפלסטינים לבין המתנחלים בגדה היה עצום. כך למשל, התושבים הפלסטינים צורכים בממוצע 70 ליטר ביום, זאת כאשר כמות המים המינימאלית המומלצת על ידי ארגון הבריאות העולמי היא 100 ליטר ליום ולמתנחלים יש גישה ליותר מ-300 ליטר ליום."

עו"ד חדאד ציינה בפנייתה כי צמצום אספקת המים לתושבים פלסטינים בגדה מהווה הפרה של אמנות בינלאומיות שישראל חתומה עליהן, וביניהם:  האמנה הבינלאומית בדבר זכויות חברתיות, כלכליות ותרבותיות, שבהן עוגנה הזכות להגנה על רמת חיים נאותה של האדם, המתייחסת במפורש לזכות הבסיסית למזון ולצורכי קיומו של האדם כאשר נקבע כי הדבר כולל גם הזכות למים; סעיף 24 באמנה לזכויות הילד קובע כי על המדינה לספק מים טובים לשתייה; וסעיפים 47 לאמנת האג ו– 33 לאמנת ג'נבה הרביעית אוסרים על ביזה, במקרה הנדון העברת מים מיישובים פלסטיניים להתנחלויות.