סקר גרינפיס: הישראלים רוצים חשמל מאנרגיית שמש

סקר שערך הארגון הסביבתי גרינפיס בעזרת מכון שריד קובע כי יותר ממחצית מהציבור (54%) היו מוכנים להתקין מערכות סולאריות על גג ביתם. עוד עולה מהסקר כי רוב מוחלט של הציבור (87%) חושב שממשלת ישראל צריכה לקדם מתווה להרחבת השימוש באנרגיה סולארית וניצול מיטבי שלה בדומה למדינות אחרות.

2015-09-23_213254

הסיבות הנפוצות ביותר שצוינו עלידי המשיבים הן חיסכון בעלויות האנרגיה ואיכות הסביבה. כשליש מהמשיבים ציינו גם את נושאי העצמאות האנרגטית, גיוון במקורות אנרגיה או ניצול מיטבי של משאביםלדברי פעילי גרינפיס "הסקר הוא קריאת השכמה למקבלי ההחלטות, ועל הממשלה להציג בהקדם מתווה סולארי. אנו רואים מהסקר שהציבור הרחב לא רק תומך במתווה ממשלתי לקידום חשמל מאנרגיית שמש בדומה להתערבות בנושא הגז, אלא מבקש להצטרף באופן פעיל למהפכה הסולארית. אנרגיית שמש תניב סכומי עתק לכיסו של כל אזרח, תפחית את זיהום האוויר ותחסוך למשק סכומי עתק. חלם בירוקרטי והיעדר תמיכה ממשלתית מונעים את מימוש הפוטנציאל העצום של ישראל להפקת אנרגיית שמש, העומד כיום באופן אבסורדי לפחות משני אחוזים".

לפי ההערכות גרינפיס, אם יותקנו המערכות הסולאריות בקרב כמחצית ממשקי הבית, יותר מ– 14 אחוזים מהחשמל בישראל ייוצר מאנרגיה סולאריתד"ר יונתן אייקנבאום, מנהל הקמפיינים של הארגון ניתח את הנתונים ואמר: "המגמה ברורה וחד משמעית: הציבור מוכן להירתם להקמתן של חצי מיליון מערכות לייצור חשמל סולארי בשנים הקרובות, בהשוואה ל-10 אלף הקיימים כיום. כל מערכת תחסוך בממוצע כ– 1,200 שקל בחשבון החשמל השנתי, כך שהחיסכון המצטבר לאזרחי המדינה  עומד על 600 מיליון שקל בשנה. ייצור 14 אחוז מהחשמל מאנרגיה סולארית יפחית את ייצור החשמל מהתחנות הפחמיות המזהמות בחדרה ובאשקלון. מעבר לחשמל סולארי יחסוך קרוב ל-6 מיליון טון פחמן דוחמצני בשנה וכמויות עתק של תחמוצות גופרית (16,800 טון בשנה), תחמוצות חנקן (17,500 טון בשנה) וחלקיקים נשימתיים המסוכנים במיוחד לבריאות (490 טון בשנה). החיסכון למשק, מהפחתת זיהום האוויר והתחלואה, חיסכון ברכישת פחם או גז, חיסכון בבניה ובתחזוקה של תחנות כוח מזהמות, עומד על מיליארדי שקלים בשנה".

עוד הוסיף ד"ר אייקנבאום: "השקלול חייב לקחת בחשבון משתנים רבים, אם במקרים של הצללה על גגות הפוגעת בכושר ייצור החשמל ופתרון לייצור חשמל סולארי משותף בבנייני המגורים בין הדיירים כפי שמתפתח בעולם. בנוסף, עתודות הבניה המתוכננות לא נלקחו לחשבון ומחיר המערכות הסולאריות נמצא במגמת ירידה, כך שהחיסכון לכל משק בית יכול להיות גדול עוד יותר".