חד"ש בחיפה מבקשת להנציח את זכרם של הסופר סמי מיכאל והשופט סלים ג'ובראן

חברי מועצת העיר חיפה, רג'א זעאתרה ופאח'ר ביאדסי, מסיעת חד"ש קוראים להנציח את זכרם של שני יקירי העיר – שופט בית המשפט העליון לשעבר סלים ג'ובראן שנפטר בחודש שעבר ושל הסופר סמי מיכאל שהלך לעולמו ביום שני שעבר.. בהצעה לסדר שהגישו השניים הם מבקשים כי הנושא יועבר לדיון בוועדת השמות העירונית.

"לאחרונה איבדה חיפה שתי דמויות פורצות דרך – השופט סלים ג'ובראן והסופר סמי מיכאל", נכתב בפנייה, "ג'ובראן נולד בחיפה בשנת 1947, ובשנת 2004 היה לאזרח הערבי הראשון שמונה לכהונת שופט בבית המשפט עליון, לאחר שכיהן 11 שנים כשופט בית משפט השלום בחיפה ועשר שנים כשופט בית משפט המחוזי בחיפה. הוא בעל תואר דוקטור לשם כבוד מטעם אוניברסיטת חיפה, ובשנת 2017 הוא קיבל את אות אביר איכות השלטון מטעם התנועה לאיכות השלטון"

על מיכאל נכתב בהצעה כי הוא "נולד בשנת 1926 בבגדאד, עיראק, והגיע לחיפה בשנת 1949. מיכאל היה סופר, מחזאי, מתרגם ופעיל חברתי. הוא כיהן כנשיא האגודה לזכויות האזרח בישראל. ספריו תורגמו לשפות רבות וזכו בפרסים יוקרתיים, וחלקם עובדו גם לתיאטרון, לטלוויזיה ולקולנוע. בשנת 2009 קיבל מיכאל תואר דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת חיפה כהוקרה על מכלול יצירתו המשקפת את מגוון פניה של החברה הישראלית מתוך כבוד לאדם ולחירותו".

עוד נכתב בהצעה "לשניהם, כל אחד בדרכו ובתחומו, תרומה יוצאת דופן לחברה הישראלית כולה ולחיפה בפרט – עיר משותפת ליהודים ולערבים וסמל לחיים משותפים ולסובלנות. כבוד הוא לעיר שאלה הם בניה וששמותיהם יונצחו בעיר. על כן מתבקשת מועצת העיר לאשר העברת ההצעה לוועדת השמות לדיון באופן ההנצחה".

לדברי זעאתרה: "אנחנו גאים בכך שזו ההצעה לסדר הראשונה של סיעת חד"ש לקדנציה זו – להנצחת שמותיהן של שתי דמויות חיפאיות יחידות במינן. השופט ג'ובראן היה איש מופת לא רק כמשפטן מצטיין שהיה לשופט הערבי הראשון בבית המשפט העליון, אלא גם כדמות חברתית עם תרומה רבה לעיר. מיכאל התגורר בוואדי ניסנאס, היה פעיל במפלגה הקומוניסטית, וחלק ניכר ממפעלו התרבותי עסק ביחסים בין שני העמים בארץ ובפסיפס הקהילות והתרבויות בחיפה. דווקא בימים אלה חשוב שהערכים ששניהם נשאו וקידמו בחייהם ימשיכו להיות חלק מאופייה של העיר ונופיה".

יצוין שחד"ש ומק"י פרסמו ביום שלישי שעבר הודעת אבל בעקבות מותו של מיכאל שהלך אתמול לעולמו בגיל 97. "הוא היה סופר ועיתונאי ברוך הכישרונות שתרם רבות לשותפות בין יהודים לערבים", נאמר בהודעה המשותפת. מיכאל נולד באוגוסט 1929 בבגדד שבעיראק, תחת השם כאמל סלאח והיה פעיל בשורות המפלגה הקומוניסטית העירקית. בגין פעילות זו נרדף בידי השלטונות והגיע לישראל. כאן פעל במשך שנים רבות במסגרת מק"י והיה חבר מערכת העיתון "אל-אתיחאד".

מיכאל זכה בפרסים ובתארים רבים, ובהם עיטור כריסטיאן אנדרסן לספרות ילדים ונוער בעבור ספרו "סופה בין הדקלים" שניתן לו בשנת 1992; פרס ראש הממשלה לסופרים עבריים שקיבל בשנת 1981; פרס א.מ.ת בשנת 2007 ופרס ברנר בשנת 2008. בנוסף, הוענקו תארי דוקטור לשם כבוד מהאוניברסיטאות העברית, בן-גוריון בנגב, תל אביב, חיפה ומהמכללה למנהל.

גם יו"ר חד"ש-תע"ל ותושב חיפה, ח"כ איימן עודה, מסר הודעה עם מותו של הסופר: "ממעמקי נפשי אני מנחם את רוחה, את משפחתו ואת כל קוראיו על מותו של חברי יקירי סמי מיכאל. סופר ואיש שלום אמיתי שפעל מאז ומתמיד לקירוב לבבות. בגדדי לכל דבר וחיפאי לכל דבר". לדברי חברו לסיעה, ח"כ עופר כסיף "סמי מיכאל הלך לעולמו, אך הותיר מאחוריו נכסי צאן ברזל שהופכים את החברה האנושית לברוכה יותר. בדרכו ההומניסטית נמשיך. יהי זכרו ברוך".