הפגנה באוניברסיטת תל-אביב: דורשים להסדיר את ההוראה המקוונת בהסכם קיבוצי

חברי ארגון סגל ההוראה והמחקר של אוניברסיטת תל-אביב יפגינו ביום שני הקרוב (2.5) בצהריים מול משרדי ההנהלה בדרישה להסדיר את ההוראה המקוונת בהסכם קיבוצי. ארגון עמיתי ההוראה ומרצים מן החוץ, המייצג את רוב סגל ההוראה באוניברסיטה, מסר כי ערב משבר הקורונה, במארס 2020, חתמו ארגוני הסגל ברחבי הארץ על הסכם קיבוצי מיוחד המאפשר ללימודים להימשך במתכונת מקוונת בסמסטר ב' תש"פ. "סגל ההוראה והמחקר נכנס מתחת לאלונקה ועבד שעות רבות נוספות, ללא תגמול, כדי להבטיח מעבר חלק להוראה מקוונת תוך שמירה על איכות ההוראה", הדגישו.

יום פתוח, השנה, באמצעות הזום באוניברסיטת תל-אביב (צילום: אוניברסיטת ת"א)

 

ההסכם הסתיים בספטמבר 2020, אבל ההוראה המקוונת נמשכת "ורובנו עדיין עובדים שעות נוספות בתנאים פחות טובים ותחת סכנת פיטורים תמידית. ההנהלה ניצלה את משבר הקורונה כדי לשחוק את תנאי השכר שלנו ולפגוע בביטחון התעסוקתי שלנו". זה שנה וחצי שהארגון מפציר בהנהלת האוניברסיטה לקיים מו"מ על מנת להסדיר את תנאי ההעסקה בהוראה מקוונת, "אך היא מסרבת בעקשנות, מתנערת מחובתה וקובעת עובדות בשטח באופן חד צדדי".

דרישות הארגון הן: הגבלה של גודל הכיתות בזום כי "דחיסת סטודנטים לכיתות וצמצום סגל ההוראה רק מגדיל את עומס העבודה שלנו ופוגע באיכות ההוראה והלמידה ותגמול עבור עבודה נוספת". כמו כן, משבר הקורונה הצריך התאמה של קורסים להוראה בזום והיברידית, כתיבה מחדש של מבחנים, קיום מועדי בחינות מיוחדים והשגחה במבחנים, "מבלי שקיבלנו תוספת שכר, ומתוך ציפייה שנעבוד בהתנדבות".

עוד דורשים המרצים "לא לגלגל הוצאות ההוראה המקוונת על הכיס שלנו – כי לצורך הוראה מקוונת איכותית מהבית רכשנו ציוד ושדרגנו את רשת האינטרנט הביתי על חשבוננו". על פרק עומדות גם הגנה על זכויות יוצרים ופרטיות, "כי לכולנו ברורה החשיבות של הנגשת שיעורים מרחוק, אבל בהעדר הסכם קיבוצי מיוחד, אנחנו חשופים לתביעות על זכויות יוצרים, לשימוש בחומרים שלנו ללא רשות, ולפגיעה בחופש הביטוי בשיעורים ובפרטיות שלנו ושל הסטודנטים".