"עיר לכולנו" בונה שותפות

 

שותפות יהודית-ערבית ותל-אביבית-יפואית היא עקרון מנחה של "עיר לכולנו" מיום הקמתה.
בשבוע שעבר התקיים ביפו, באווירה טובה, מפגש של כארבעים רכזי פורומים, חברי ועדת התיאום של "עיר לכולנו", עם כמה מהפעילים המרכזיים של הקהילה הערבית ביפו.
במפגש סיפרו הפעילים היפואים על בעיותיה של האוכלוסייה הערבית ביפו, על תהליך דרדורה של כלת פלסטין מהיותה מרכז תרבותי, חברתי וכלכלי מפואר ועד מצבה כיום, על האיום בדבר המשך הגירוש והפינוי, על הזנחת התשתיות והמאמץ הממסדי לסכל את ניסיונות שיקום החינוך בעיר, הסובלת מהישגים חינוכיים מהנמוכים בארץ והמפלים באופן הבוטה ביותר בין יהודים לערבים.
פעילי "עיר לכולנו" הדגישו את החשיבות הגדולה הנודעת להתייחסות המרכזית ליפו, לייצוגה ההולם של האוכלוסייה הערבית ברשימה, כחלק מהותי ומרכזי במאבק על דמותה של העיר. עבורנו זה איננו נושא אלקטורלי, טקטי או מספרי, אלא עניין אסטרטגי מהותי ועקרוני – הדגישו פעילי "עיר לכולנו".
במפגש שמענו על המאמצים, שנעשו ביפו לגבש אחדות של האוכלוסייה הערבית, בהשתתפות פעילי חד"ש, בל"ד והתנועה האיסלמית הצפונית. התארגנות רשימת "יאפא" היא פרי של המאמצים הללו. לכל אחד מהשותפים ב"יאפא" יש, כמובן, רגישויות ודרישות פוליטיות משלו. קידום העניין המשותף מחייב סבלנות והתחשבות ברגישויות ובדרישות כאלה, ככל שהדבר ניתן.
אכן, חיוני להקים בתל-אביב-יפו חלופה רחבה למדיניותו הדורסנית של חולדאי, הפוגעת בקבוצות ובאוכלוסיות רבות בעיר, ובציבור הערבי ביפו במיוחד. זו הייתה גם מסקנת יום העיון המשותף של סניפי חד"ש בתל אביב וביפו, שהתקיים בבית הספר הדמוקרטי ביפו לפני כשנתיים.
עוד לפני הקמת "עיר לכולנו", בשלבי גיבוש הרעיון, נפגשנו עם הפעילים ביפו, כדי לשמוע דעתם על הרעיונות ולשתפם בתהליך. באחת הפגישות השתתף גם ד"ר דני פילק, יו"ר הארגון "רופאים לזכויות אדם" (היום חבר הצוות הפוליטי של "עיר לכולנו"). בפגישה אחרת השתתף פרופ' דני רבינוביץ', שכיהן בזמנו כיו"ר ארגון הגג של ארגוני הסביבה (והיום הוא רכז צוות סביבה של "עיר לכולנו"). אחת הפגישות הראשונות של "עיר לכולנו" התקיימה ביפו, אצל עו"ד אמיר בדראן.
עקרון מרכזי ב"עיר לכולנו" הוא עקרון השותפות האמיתית לכולנו: יפו ותל-אביב. במסמך עקרונות היסוד של התנועה נכתב:
"עיר לכולנו היא מסגרת משותפת ליהודים וערבים, מתל-אביב ומיפו. אנו מאמינים ששותפות כזאת היא חיונית במיוחד בתקופה הנוכחית, שבה היחסים בין העמים קשים במיוחד… העיר שלנו היא צירוף לא פשוט של שתי ערים שונות. בצירוף הזה, יפו נותרה לאורך כל השנים, עיר כפופה – חצר אחורית מוזנחת. 'פיתוח יפו', עליו מרבים לדבר לאחרונה, לא נעשה לטובת תושביה אלא לטובת יוזמות נדל"ניסטיות, המבקשות דווקא לדחוק את התושבים האלה החוצה. אנחנו ניאבק למען פיתוחה של יפו כעיר לתושביה, תוך שיתוף תושביה וכיבוד רצונותיהם. העירייה צריכה לפעול, כדי לאפשר מרחב התפתחות אמיתי לקהילה הערבית ביפו".
הפגישה סוכמה ברצון משותף להמשיך בדיאלוג ולהעמיק את שיתוף הפעולה, כדי לקדם את השינוי הגדול הדרוש לתושבים הערבים והיהודים בתל-אביב-יפו.
—–
יואב גולדרינג הוא רכז פורום דיור של "עיר לכולנו"