האו"ם: התקיפה הישראלית גרמה למספר הנפגעים הגדול בנפש ביום אחד מאז הכיבוש ב-1967

 

התקיפה הישראלית גרמה למספר הנפגעים הגדולים בנפש ביום אחד מאז תחילת הכיבוש ב-1967. על כך מוסר המשרד לענייני הומניטאריים של האו"ם הפועל בשטחים הפלסטינים בפרסום מיוחד תחת הכותרת: "תמונת מצב הומניטרית ברצועת עזה 28  בדצמבר 2008, שעה 16:00". ב- 27 בדצמבר בסביבות השעה 11:00 לפני הצהריים, פתח צה"ל בהתקפה רחבת היקף, המכונה "עופרת יצוקה", נגד רצועת עזה; על פי ממשלת ישראל, המבצע בא בתגובה להסלמת ירי הרקטות ופצצות המרגמה (פצמ"רים) ששוגרו לשטח ישראל מאז ה-19 בדצמבר, מועד פקיעת הסכם "הרגיעה" שהושג בתיווך מצרי. מרבית הפגיעות בנפש התרחשו בדקות הראשונות של המבצע. בעת כתיבת דו"ח זה ישראל הפציצה יותר מ-240 מטרות ברחבי רצועת עזה. חמושים פלסטינים הגיבו בירי של יותר מ-100 רקטות ופצמר"ים לעבר שטח ישראל.
 
אין מידע רשמי אודות מספר הנפגעים הפלסטיניים, ואולם, בהתאם לדוח ראשוני, נכון לשעה 16:00, על פי משרד הבריאות הפלסטיני ועל פי נתונים שנאספו על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO ) לפחות 280 פלסטינים נהרגו בתקיפות האוויר ו-900 נוספים טופלו בבתי החולים; 650פצועים התקבלו להמשך טיפול, מתוכם 115 נמצאו במצב קריטי. על פי דווח של מרכז לזכויות אדם, אל מיזאן, ברצועת עזה, מרבית ההרוגים נמנו על כוחות המשטרה האזרחית. בין ההרוגים האחרים כלולים לפחות 20 ילדים, 9 נשים ועוד כ-60 אזרחים לא חמושים. מרבית הפגיעות בנפש התרחשו בדקות הראשונות של התקיפה האווירית. המבצע הישראלי הביא למספר הנפגעים הגבוה ביותר בנפש, שנרשם ביום אחד בשטח הפלסטיני הכבוש, מאז 1967. מספר ההרוגים צפוי לעלות; נמשכים המבצעים לחילוץ נפגעים מתחת להריסות המבנים השונים.
 
התקיפות האוויריות כוונו כנגד מטרות בכל רחבי הרצועה, אם כי הפגיעה הקשה ביותר נרשמה בעיר עזה. תחנות משטרה אזרחית, בסיסי אימונים צבאיים וכן מבנים ומתקני ממשל שמשו מטרות לתקיפות חיל האוויר הישראלי. באחת התקריות נהרגו לפחות 40 בני אדם, בעת שמטוס של חיל האוויר הישראלי ירה טיל אוויר-קרקע לעבר מטה המשטרה בעיר עזה, שם נערכו באותה העת הכנות לטכס סיום קורס שוטרים אזרחיים רגילים ושוטרי תנועה. נפגעים נוספים בקרב אזרחים נפלו בקרב תושבים המתגוררים בקרבת בניינים שהותקפו.
 
בהמשך לתקיפות האוויר, חמושים פלסטינים שיגרו יותר מ-100 רקטות ופצמ"רים לעבר ערים וישובים ישראליים; חלק מהרקטות נחתו במרחק של כ-40 ק"מ מגבול ישראל והרצועה. אזרח ישראלי אחד נהרג ועשרה נוספים נפצעו.
 
פלסטינים הפגינו במרבית אזורי הגדה המערבית נגד המבצע הישראלי ברצועת עזה והדבר הסתיים במותם של שני פלסטינים ובפציעתם של 31 נוספים. דיווחים ראשוניים מצביעים גם על פציעתם של ארבעה חיילים ישראלים וילד ישראלי אחד בעת ההתנגשויות. על פי דיווחים ראשוניים, בתי החולים בעזה סבלו מלחץ גדול בעת הגעתם של פצועים רבים (פרוט לעיל). ואולם, הודות לשחרור מוקדם של חולים, שאשפוזם איננו דחוף ושל הפצועים שמצבם היה חמור פחות, לבתי החולים עדיין יש מיטות פנויות. בסה"כ עומדות לרשות בתי החולים בעזה כ-2000 מיטות אשפוז  1500 מיטות בבתי החולים הממשלתיים ועוד 500 מיטות בבתי חולים פרטיים/מנוהלים על ידי עמותות. פצועים פלסטיניים לא פונו למצרים לקבלת טיפול רפואי ולא הותרה הכנסת ציוד רפואי ואספקה רפואית ממצרים לרצועת עזה דרך מעבר רפיח.
 
דווח על מחסור בציוד פרמצבטי (תרופות) ובאספקה רפואית, כולל ערכות ניתוח, למרות האספקה שהועברה היום. אונר"א מקדמת כעת העברה של ארבעה מטעני תרופות ממחסני משרד הבריאות הפלסטיני ברמאללה. שלטונות ישראל התירו כניסה של 23 משאיות של אספקה הומניטרית, מתוכן שבע משאיות עם אספקה רפואית, דרך מעבר כרם שלום.