פורסם ספר זיכרונותיו של פעיל פק"פ שלחם נגד הפאשיזם בספרד

בחודש דצמבר האחרון, פורסם בפאריס התרגום לצרפתית של ספר שנכתב ביידיש בידי אפרים ווזק (ווזעק), בשם "זכרונות פון א באטוויניסט" – זיכרונותיו של לוחם בפלוגת בוטווין, או בשמו המלא בתרגום החדש: "לוחמים יהודים במלחמת ספרד – פלוגת בוטווין".

הספר כולל מבוא והערות שוליים שנכתבו בידי בתו, לריסה ווזק-גרושוב. הספר המקורי פורסם בוורשה בשנת 1964. ב-1970 עזב ווזק את פולין, לאחר שעבד שנים רבות במשרד החוץ.

כרזה של הרפובליקה הספרדית: "מאבקם של המשותף של לוחמי הבריגדות הבינלאומיות והספרדים".

 

המחבר, יליד פולין ובן למשפחה חרדית, הגיע ב-1922 ארצה, יחד עם חבריו מתנועת "השומר הצעיר", ולאחר כמה שנים במושבות ובקיבוצים הצטרף לשורות המפלגה הקומוניסטית הפלשתינאית (פק"פ), שפעלה במחתרת. אחד המניעים להצטרפותו, היה זעמו על יחסה של התנועה הציונית לאוכלוסייה הערבית בארץ.

בשנות ה-30 היה ווזק פעיל במשרה מלאה בשורות המפלגה, וב-1 במאי 1930 הוא נעצר לראשונה בידי המשטרה הבריטית, בעת הפגנה שיזמה המפלגה בחיפה. ביומנו כתב: "לפתע מצאתי את עצמי לבד – יחד עם עצירים רבים. לא הכרתי איש, אבל הבנתי שזהו המחיר שיש לשלם כדי לפעול במסגרת המפלגה. כדי למנוע מעקב אחר פעילי מפלגה נוספים, הפסקתי כל קשר מכתבים עם החוץ".

עד לגירושו מן הארץ ב-1937, נעצר ווזק עוד מספר פעמים. במשך שנות ה-30 הוא היה אסור, במצטבר, כשנתיים וחצי. ב-1935, בזמן אחת מתקופות המעצר, נולדה בתל-אביב בתו היחידה, לריסה, אשר כיום חיה בבלגיה.

עם הגעתו לצרפת, לאחר גירושו מפלשתינה, נמנה ווזק עם ראשוני המתנדבים למאבק בפאשיזם בספרד. בספרו הוא מתאר, ממקור ראשון, את הקמת הפלוגה היהודית בבטליון "דומברובסקי" הפולני, שפעל במסגרת הבריגדה ה-13. הפלוגה נקראה "פלוגת נפתלי בוטווין", על שם פועל קומוניסט יהודי, שהוצא להורג בפולין בשל הריגת שוטר.

רבבות מתנדבים, מעשרות מדינות ומכל היבשות, התגייסו אז לשורות הבריגאדות הבינלאומיות, אשר הוקמו באמצע שנות השלושים. ההכנות להקמתן החלו לאחר ההפיכה הצבאית של הגנרל הפאשיסטי פרנסיסקו פרנקו, ביולי 1936. ההפיכה הייתה תגובה לניצחונה בבחירות של "החזית העממית" – במסגרתה פעלו רוב מפלגות השמאל, ובכל זה הקומוניסטים והסוציאל-דמוקרטים. לפי ההערכות, כ-300 מתנדבים יצאו מהארץ – שאז נקראה פלשתינה-א"י, והייתה נתונה תחת שלטון בריטי – כדי להצטרף לשורות הבריגאדות. רוב המתנדבים היו יהודים, ורוב-רובם חברי או אוהדי המפלגה הקומוניסטית. בין המתנדבים, היו גם ערבים-פלסטינים וארמנים מירושלים.

יש שהגיעו לספרד ישירות מבתי הכלא הבריטיים, מעכו או מבית-לחם, ויש שגורשו מהארץ, כמו ווזק.

יצוין כי בתקופה בה פעלה המפלגה במחתרת, מאות מתומכיה ופעיליה גורשו מהארץ בידי האימפריאליזם הבריטי, אשר זכה בשיתוף פעולה מצד הנהגת היישוב היהודי בארץ, שנהגה להסגיר קומוניסטים לידי השלטון הזר.

אומנם ווזק לא היה לוחם, אלא אחראי על האספקה לפלוגה, אבל בגלל אופי הלחימה, הוא לקח חלק פעיל בקרבות. כל המתנדבים מהארץ השתתפו בקרבות הרבים, הקשים והעקובים מדם, שהתנהלו על אדמת ספרד. יותר ממאה וחמישים מהמתנדבים מהארץ נפלו במלחמת האזרחים בספרד, לאחר מכן – במלחמה נגד הנאצים.

העדות שהשאיר אחריו ווזק בספרו היא חשובה, לא רק משום שהוא מספר את סיפורם של לוחמי הפלוגה, כולל את אלה אשר נפלו בקרבות, אלא גם משום שהוא מתאר את קורות חייהם של רבים מהם, ובכללם – מתנדבים שהגיעו מהארץ. את חלקם הכיר אישית מפעילותו המשותפת עמם בשורות המפלגה או מישיבה משותפת איתם בבתי הכלא של השלטון הבריטי.

בהקשר זה יש לציין, כי ווזק כלל בספרו את שמותיהם של מתנדבים אשר לחמו בספרד, רובם קומוניסטים, אשר לא נכללו בשני המחקרים האחרונים שפורסמו אודות המתנדבים שיצאו מהארץ: לא בקטלוג שיצא לאור בחודש יוני האחרון, בעקבות תערוכת הבריגדות הבינלאומיות במוזיאון הארץ, ולא בספרו של דן יהב – "גם אלה בגיבורים – לוחמים מתנדבים ב-'בריגדות הבינלאומיות' בספרד (1938-1936)", שראה אור ב-2008.

לשם עריכת רשימת המתנדבים, עיין ווזק ברשימת הלוחמים בבריגאדות, אשר הועברה למוסקבה ב-1939, לאחר שנפלה הרפובליקה הספרדית לידי הפאשיסטים. כך עולים מן השיכחה שמותיהם של מתנדבים מהארץ, שלחמו בספרד, וביניהם: אברהם הרשברג, יצחק הרשל (שנפל בספרד), קרל קרמט, מקס קווה (שנפל בצרפת בעת הכיבוש הנאצי), סוניה קסלר, אמיר יאפר, אלתר נחומי (נפל בספרד), פייבל סדובניק, יוסף סילברמן (התאבד בשבי הפאשיסטי). כמה נודעו רק בכינוי המחתרתי בו השתמשו: "סטדלר" (מת בקרב באסטרמדורה), "פאווז" (פעיל פלסטיני, שנהרג גם הוא באסטרמדורה), "אלוויני" (לוחם פלסטיני נוסף) ו-"יעקובי" (נפל בקרב).

 

אפרים דוידי

 

Efraïm Wuzek, Combattants juifs dans la guerre d'Espagne – La compagnie Botwin (Paris, 2012)

 

המאמר פורסם בגיליון השבוע של "זו הדרך":

http://maki.org.il/he/http://maki.org.il/images/stories/zo/2011/zoohaderech.pdf