נפטרה פעילת זכויות אדם הוותיקה עו"ד תמר פלג שריק; תובא למנוחות בקיבוץ יד חנה

תמר פלג שריק, מורה, עורכת דין ופעילת זכויות אדם נפטרה אתמול (שני) בגיל 97 ותובא מחר למנוחות בבית העלמין של קיבוץ יד חנה בשעה 12:00. בשנת 1990 קיבלה בניו יורק אות הצטיינות מטעם הארגון הבינלאומי משמר זכויות האדם, ב-2002 קיבלה את אות "נשים במשפט" מטעם לשכת עורכי הדין על תרומה מיוחדת לקהילה וכעבור עשור, ב-2012 הוענק לה אות זכויות האדם ע"ש אמיל גרינצוויג על מפעל חייה.

היא נולדה ב-2 ביוני 1926 בפינסק (אז בפולין), בזמן מלחמת העולם השנייה פלג-שריק ומשפחתה הוגלו לסובחוז בקזחסטן. המשפחה עברה לאזור טשקנט ומשם במסע שאורגן על ידי הצבא הפולני הגיעו לאיראן. בשנת 1943 הם הגיעו לארץ ביחד עם ילדי טהראן.

לאחר שהוענקה לה מלגה מטעם ממשלת צרפת, למדה שנה בפריז, שבה לישראל והשתלבה במערכת החינוך. תחילה בבתי ספר לחינוך מיוחד, ובהכשרת מורים. בין השנים 1954 עד 1965 הייתה חברת המפלגה הקומוניסטית הישראלית (מק"י) עד לפילוג המפלגה באותה שנה. בן זוגה, אלי פלג, אף הוא היה חבר מק"י ומזכיר תנועת הידידות ישראל-בריה"מ.

לאחר מכן המשיכה בפעילותה הפוליטית במסגרות יהודיות–ערביות משותפות. בראשית שנות השבעים שימשה מורה לפסיכולוגיה ופילוסופיה של החינוך, דקאן הסטודנטים וסגנית המנהל במדרשה לאמנות בהנהלתו של רן שחורי. החלה ללמוד משפטים בלימודי ערב בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, תוך כדי עבודה במדרשה לאמנות. עם סיום לימודיה בשנת 1985 התמחתה אצל עו"ד אביגדור פלדמן ועו"ד מאיר לם ולאחר קבלת רישיון עריכת דין התקבלה באוקטובר 1987 לעבודה באגודה לזכויות האזרח.

כשפרצה האינתיפאדה הראשונה ב-1987 החמירו הפגיעות בזכויות הפלסטינים תושבי השטחים הכבושים. ביחד עם ארגוני זכויות אדם פלסטינים בעזה וגם בגדה היא השתלבה בהגנה על זכויות כלואים פלסטינים, בייצוג עצירים מנהליים שהוחזקו בכלא קציעות, במאבק נגד עינויים בחקירות השב"כ וכן בהגנה על זכויות התושבים שדיכויים בחיי היום יום הלך וגבר.

עוד היא פעלה לשחרור לבנונים שהיו כלואים בכלא אל-ח'יאם בעת הכיבוש הישראלי של דרום לבנון. דרך ידידים, פעילי זכויות אדם בלונדון קיבלה ייפוי כוח ממשפחות של אסירים, זאת חרף האיסור בדין הלבנוני לבוא בקשר עם ישראלים באשר הם. בקשתה לבקרם בכלא סורבה על אף היותו בשליטה ישראלית. היא יזמה הקמת ועד עורכי דין צרפתים–ישראלים על מנת לאפשר למשפחות של כלואים באל-ח'יאם לקבל סיוע משפטי מידי עורכי דין ישראלים בתיווך עורכי דין צרפתים.

במשך שנה עבדה בפרויקט משותף ישראלי-פלסטיני להגנת על ילדים שמושבו ברמאללה. במסגרת הפרויקט היא ייצגה קטינים פלסטינים בבתי המשפט הצבאיים ובוועדות השחרורים ממאסר. בשנים 1997–2012 עבדה במוקד להגנת הפרט בפרויקט זכויות כלואים וייצוג עצירים מנהליים. בשנים 2005–2007 עסקה פלג שריק גם בייצוג עצורי הכפר בלעין, שתושביו קיימו הפגנות קבועות מדי שבוע נגד גזל אדמותיהם והקמת גדר ההפרדה עליהן. במסגרת פעילויותיה הגישה עתירות רבות לבג"ץ.

במקביל לכל הפעילויות הללו הוזמנה פלג שריק לכנסים בינלאומיים ברחבי העולם, ביניהם כנס נשים בינלאומי בבלגיה ב-1989, כנס של הארגון האמריקני משמר זכויות האדם וכנסים של הפדרציה הבינלאומית לזכויות האדם (FIDH) שמושבה בפריז ושל אמנסטי אינטרנשיונל וסניפיו. פעמים רבות הוזמנה להרצאות בישראל ובשאר העולם על המשפט בשטחים הכבושים, תנאי החזקתם של פלסטינים בבתי הכלא הישראלים והמעצרים המינהליים בשטחים. בין היתר הייתה מרצה אורחת פעמים אחדות על המשפט בשטחים הכבושים בתוכנית לזכויות אדם של הקליניקה המשפטית באוניברסיטת תל אביב. כמו כן הרצתה בשנת 2008 על מעצרים מינהליים בפני שופטים צבאיים.