דו"ח של מועצת זכויות האדם של האו"ם: חשד שחיילי צה"ל ביצעו פשעי מלחמה בעזה

מועצת זכויות האדם של האו"ם אימצה היום (שישיאת דו"ח ועדת החקירה שקבע כי ישראל ירתה בכוונה בילדים ובעיתונאים בסבב העימותים האחרון בגבול רצועת עזה. עוד קבעה הוועדה כי יש חשד שכוחות הביטחון הישראליים ביצעו פשעי מלחמה בעימותים וכי על בית הדין הפלילי הבינלאומי לחקור זאת. בהצבעה שקיימה היום המועצה הצביעו 23 מדינות בעד אימוץ ההמלצות, לעומת שמונה מדינות שהצביעו נגד ו-15 שנמנעו.

2019-03-22_172357

צעירים פלסטינים בהפגנה ליד הגדר במסגרת "הפגנות השיבה" שהחלו לפני כשנה (צילום: אקטיבסטילס)

על פי ממצאי בדיקתה של הוועדה, 183 פלסטינים נהרגו מאש צה"ל בהפגנות האלימות ממארס ועד דצמבר. בין ההרוגים 35 ילדים, אישה, שני עיתונאים ושלושה פרמדיקים. הוועדה מצאה כי 29 מההרוגים היו חמושים פלסטינים מאורגנים. בדיון נשאלה חברת הוועדה שרה חוסיין אם ישראל יורה בכוונה בילדים ובעיתונאים, ולכך ענתה, כן, אנחנו סבורים שישראל יודעת שהם ילדים ועיתונאים וירתה בהם בכל זאת. בדיון הזכירו חברי הוועדה שלהפרת החוק הבינלאומי יש השלכות פליליות אישיות על אנשי כוחות הביטחון הישראלים. הוועדה המליצה להעביר את החומרים לבחינת בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג וכן שמדינות ישקלו להטיל סנקציות אישיות על המעורבים.

הוועדה מצאה כי ילדים רבים נהרגו בחילופי הירי, חלקם בירי ישיר. בדיון הוזכר גם מקרה בו נפגע נכה בכיסא גלגלים, וכן הוזכר ירי ישיר בעיתונאים שלדברי הוועדה לא היה ספק כי הם אנשי תקשורת. "אין הצדקה לירי בילדים ובנכים שלא מהווים סיכון", אמרה חברת הוועדה חוסיין. הוועדה הזכירה גם את הפגיעה בחיילי צה"ל בעימותים בגבול.

בדו"ח נטען כי ישראל לא חוקרת מקרים שבהם יש חשד לפשעים נגד הפלסטינים, וכי יש ספק לגבי מוכנות ישראל לבדוק את פעילות ההנהגה שכתבה, אישרה ופיקחה על הוראות הפתיחה באש. הוועדה קראה גם לישראל לפתוח בחקירה לבחינת הממצאים.

הוועדה הכירה בכך שלהפגנות היה קשר לאלימות משמעותית, אבל קבעה כי עדיין לא מדובר בפעולות לוחמה. היא גם דחתה את הטענה הישראלית שמדובר בפעילי טרור, המופעלים על ידי הארגונים בעזה. הדו"ח כמעט ולא מאשים את חמאס, וקובע שכמה חברים במועצה הלאומית העליונה, כולל חמאס, עודדו או הגנו על מפגינים שהשתמשו בעפיפוני ובלוני תבערה שגרמו לפחד ונזק משמעותי בדרום ישראל.