75 שנה לשואת יהדות הונגריה

ב-19 במרס 1944, לפני 75 שנה, החלה שואת יהדות הונגריה. אז חיו ברחבי המדינה כ-800 אלף יהודים. כעבור שנה, בפברואר 1945, נותרו רק כ-120 אלף מהם בחיים. רובם חיו בעיר הבירה בודפשט.

בשונה ממרבית הקהילות היהודיות האחרות ברחבי אירופה, השמדת יהודי הונגריה לא ארכה תקופה ממושכת. היא החלה באמצע מרס 1944 עם כיבוש המדינה בידי הנאצים. תוך פחות מחודש ימים נצטוו היהודים לעזוב את דירותיהם. השלטון החדש קבע שיהודי בודפשט ייאלצו לעבור ל"בתים מסומנים" ברחבי העיר, בעוד היתר רוכזו בגטאות אזוריים.

הייתי אז כמעט בן 7. נסעתי עם אמי בחשמלית לבית הספר. כשעברנו ליד אחת מכיכרות העיר, ראיתי שני טנקים. לפני כן, ראיתי טנקים רק בסרטים. אמא פלטה בפנים מודאגות: "אוי, הגרמנים נכנסו".

הונגריה הייתה בעלת בריתה של גרמניה במלחמת העולם השנייה. צבאה נלחם שכם אל שכם עם הצבא הגרמני מול הצבא הסובייטי בחזית המזרחית. בראשית 1944, בעקבות אובדן עשרות אלפי חיילים, חדל הצבא ההונגרי מלהילחם בצבא האדום, הניח את נשקו והשאיר "חור" של 150 ק"מ בחזית הגרמנית.

2019-03-25_194633

ראש ממשלת הונגריה, ויקטור אורבן (משמאל) והורטי, משת"פ נאצי הזוכה בתחייה מחודשת בהונגריה דהיום (ציור: פוליטיקהבנדיטה)

הגרמנים, מצדם, הגיבו מיד בכיבוש ישיר של המדינה שהייתה בעלת בריתם ופירקו את צבאה מנשקו. את מיקלוש הורטי, המושלהדיקטטור של הונגריה, שם המשטר הנאצי במעצר בית.

הורטי היה אנטישמי לא קטן, כמו רוב האליטה ההונגרית. בשנות שלטונו (1921 עד 1944) נחקקו בהונגריה לא מעט חוקים שהפלו את היהודים לרעה (למשל "נומרוס קלאוזוס", שקבע כי שיעור התלמידים היהודים במוסדות האקדמיים לא יוכל לעלות על שיעורם באוכלוסייה הכללית).

ולמרות זאת, כשהיטלר לחץ עליו למסור לידי הנאצים את האוכלוסייה היהודית במדינה, הוא סרב. הורטי איבד את כוחו והשפעתו עם השתלטות הצבא הגרמני על המדינה. הגרמנים יכולים היו לעשות ככל העולה על רוחם. אחד הצעדים הראשונים היה מימוש תכניתם לחסל את הקהילה היהודית בהונגריה.

בין אפריל לאוקטובר אותה שנה, רוכזה כל האוכלוסייה היהודית שחיה מחוץ לבודפשט בעשרות גטאות אזוריים. משם נשלחה להשמדה במחנות הריכוז בפולין. מדובר בחצי מיליון נפשות לערך – גברים, נשים וילדים. באוקטובר "חתך" הצבא האדום את קווי הרכבת שחיברו בין הונגריה לפולין, וכך מנע מיהודי בודפשט את גורל אחיהם מהפריפריה.

באוקטובר קרה דבר נוסף: הורטי, אף שהיה מחוסר כל כוח

פוליטי והוחזק במעצר בית, הודיע בנאום לאומה, כי הונגריה מפסיקה להילחם, והכריז הפסקת אש עם בעלות הברית. זה קרה כאשר הצבא האדום כבר חצה את גבולה המזרחי של המדינה והחל מתקדם במהירות מערבה. תגובת הגרמנים לא איחרה להגיע: הם אסרו את הורטי, פיזרו את ממשלתו והעלו לשלטון את "מפלגת צלב החץ" – המקבילה ההונגרית של המפלגה הנאציונלסוציאליסטית. כעבור שבוע הוקם גטו עבור יהודי בודפשט. חיו אז ברחבי הבירה כ-300 אלף יהודים, מפוזרים במאות "בתים מסומנים".

יהודים הוצאו מבתיהם והובלו לאורך רחובות העיר עם ידיהם מורמות מעלה. קהל רב, בחלקו אדיש ובחלקו מריע, צפה בהם מובלים. החיים בגטו היו, מטבע הדברים, קשים. רק מיעוט קטן מהנשים, בעיקר אמהות לתינוקות, הועברו ל"בתים מוגנים" תחת חסות הצלב האדום השוויצרי.

בתוך הגטו לא התבצעו רציחות המוניות, אבל רבים מתו ממחלות, מרעב, או מרציחות שרירותיות של כנופיות "צלב החץ". בדצמבר הטיל הצבא האדום מצור על בודפשט והפגיז אותה. השלטון המרכזי התערער; כנופיות בריונים החלו להוציא קבוצות של יהודים מבתיהם, הצעידו אותם אל גדת נהר הדנובה וירו בהם על שפת המים. אלפים נרצחו כך.

בפברואר 1945 שיחרר הצבא האדום את העיר כולה, והסיר את איום המוות מעל יהודי הונגריה. כ-120 אלף יהודים שרדו: זה מה שנותר מהקהילה המפוארת של יהודי הונגריה, שמנתה שנה לפני כן כ-800 אלף אישה, איש וילד.

680 אלף יהודים רצחו הנאצים ומשתפי הפעולה בהונגריה. הם היו חלק מקורבנותיו של טירוף גזעני ולאומני שאחז בעם הגרמני, וגרר אחריו גם מבני העמים אותם כבשה גרמניה הנאצית באותן שנים אפלות. עלינו לזכור מה עלולות להיות תוצאותיו של טירוף כזה כשהוא אוחז בעם, נאור ככל שיהא.

יונתן פלד

הרשימה עומדת להתפרסם בגיליון "זו הדרך" הקרוב