פעילי זכויות אדם דורשים לעצור את הייצוא הביטחוני הישראלי לאוקראינה

עו"ד איתי מק יחד עם פעילות ופעילי זכויות האדם, הגישו דרישה למשרד הביטחון לעצור את הייצוא הביטחוני הישראלי לאוקראינה. על הבקשה חתמו: זוהרה חדד, אליוט כהן, ורוניקה כהן, ד"ר חנה ספרן, רעיה רותם, חנה בר"ג, אמיר ביתן, ורד ביתן, רזי אילן, ד"ר גרסיאלה קורס, ג'סיקה נבו, עמרי נג'אד, איבון דויטש, לאה הורוביץ, שושנה הלפר, צילי גולדנברג, פפה גולדמן, עדה בילו, תמר מילבסקי, עודד סולן, רוסמרי סולן, ניצה אמינוב, יוסי טבדיוגלו, שחף ויסבין, אורן רימון אור, נעמי קירשנר, נורה אורלוב, גיא הירשפלד, גיא בוטביה, ניב חכלילי, מאיר ברזילי, ד"ר אילנה המרמן, מיאקו גליקו, צבי בנינגה ואלי אמינוב.

2018-06-12_200909

ראש ממשלת אוקראינה, וולודימיר גרויסמן יחד עם שר הביטחון אביגדור ליברמן בתום דיון על "העקמת הקשרים הביטחוניים" בין שתי המדינות, מאי 2017 (צילום: ממשלת אוקראינה)

 

עו"ד מק מסר כי על רקע הפלישה הרוסית לחצי האי קרים ולמזרח אוקראינה, שהחלה בסוף חודש פברואר 2014 תוך הפרה של החוק הבין-לאומי, הוקמו באוקראינה מספר מליציות "מתנדבים" ניאו-נאציות ושל הימין הקיצוני, אשר המוכרת בהן מכונה Azov. לממשלה בקייב היה נוח שיחידות מתנדבים וחוליגנים "פרטיות" יסייעו בלחימה נגד הרוסים והכוחות הבדלניים הפרו-רוסים, בדרום ובמזרח המדינה.

חברי המיליציה נוהגים להצדיע במועל יד, לשאת סמלים של צלב קרס וה-אס.אס, להודות בתפיסות הניאו-נאציות שלהם ולהכחיש את השואה. בראיון בחודש מרץ 2015, דובר המיליציה אמר כי "רק" 10 עד 20 אחוזים מחבריה הם נאצים.. בשנת 2014, לוחם במיליציה הסביר בראיון לעיתון ה"גרדיאן", כי הוא נלחם ברוסים מאחר שלטענתו פוטין יהודי.

כבר באביב 2015 החלו חברים במליצית אזוב להפוך לחלק מכוחות הביטחון הסדירים האוקראינים, ובמיוחד ביחידת המשמר הלאומי הכפופה לשר הפנים. המיליציה גם מעודדת את חבריה ותומכיה להצטרף לשורות הצבא האוקראיני.

"צמיחת מליצית אזוב, הינה חלק בלתי נפרד מהתחזקות האנטישמיות והניאו-נאצים באוקראינה, בתמיכה או בהעלמת עין מצד הממשלה בקייב. בשנים האחרונות חלו אירועים חמורים בהם קבוצות ניאו-נאציות תקפו יהודים ואתרי זיכרון יהודיים ברחבי אוקראינה, תקפו תערוכות נגד האולטרה לאומנות האוקראינית, פשטו באלימות על מועצות מקומיות, תקפו עיתונאים, קומוניסטים, צוענים ולהט"ב", הוסיף מק.

לדבריו ככל הנראה בשל רגישות וחשיבות יחסיה של מדינת ישראל עם רוסיה, רב הנסתר על הגלוי באשר לטיב היחסים הביטחוניים של מדינת ישראל עם אוקראינה. למרות זאת, על פי דיווחים ופרסומים שונים באוקראינה, בין היתר כוחות הביטחון האוקראינים משתמשים ברובים מדגם תבור ומקבלים אימונים מישראלים. "מדינת ישראל עלולה לבצע טעות היסטורית באוקראינה. אף אם עד כה הנשק והאימונים הישראליים לא הופנו לצורך תקיפה של יהודים ואתרים יהודיים באוקראינה, הדבר מהווה קריצת עין וזלזול בסכנה של התגברות הניאו-נאצים והאנטישמיות שם", הדגיש.