עדאלה: יש להפסיק את המדיניות הבלתי חוקית האוסרת על הכנסת חמץ לבתי חולים

מרכז עדאלה פנה בשבוע שעבר לשר הבריאות, יעקב ליצמן, וליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, בדרישה לבטל את המדיניות האוסרת על הכנסת חמץ לבתי חולים במהלך חג הפסח. עו"ד סאוסן זהר ממרכז עדאלה כתבה בפנייתה כי "מתברר כי מדובר במדיניות סיסטמתית המיושמת מידי שנה שכן זוהי השנה השלישית ברציפות שבה אנו פונים אליכם בדרישה דומה ולצערנו לא קיבלנו תשובה עניינית." במרכז עדאלה אומרים כי מדובר במדיניות שיטתית הכופה את הלכות הדת היהודית על האוכלוסייה הערבית, ולכן בכוונת הארגון לעתור לבית המשפט נגד מדיניות זו.

2017-04-16_152533

לפני שנתיים פנתה לראשונה עו"ד זהר בנושא וכתבה בעקבות מקרה שאירע בבית החולים העמק בעפולה: "מרשי ואשתי הרגישו השפלה רבה בעקבות חילוט המזון והממתקים ומניעת האשה היולדת מלאכול מזון רגיל. ההשפלה בה הרגיש מרשי התעצמה לאור העובדה שהוא בעצמו הקפיד על נשיאת המזון בתיקים ושקיות לא שקופות וסגורות במטרה לכבד את רגשי האוכלוסייה היהודית החוגגת פסח כשר". עוד ציינה עו"ד זהר כי תחושת ההשפלה שחשו מר מחאמיד ורעייתו משותפת לרבים מהאזרחים הערבים אשר אולצו להשאיר את מאכליהם מחוץ לבתי החולים במהלך שבוע שעבר, ולמעשה נפגעו מכפייה דתית". בנוסף, טענה עו"ד זהר כי מדובר בהפרת חוק זכויות החולה, האוסר באופן מפורש להפלות חולה על בסיס דת או לאום וקובע כי לכל חולה הזכות לכבוד ולפרטיות.

עו"ד זהר הדגישה במכתבה כי הפגיעה בציבור הערבי נעדרת כל הסמכה בחוק. חוק "חג המצות" אוסר על בתי עסק להציג חמץ בפומבי, אך אינו מסמיך בשום צורה מנהלי בתי חולים להגביל אזרחים מלהכניס מוצרי מזון לבית החולים. יתרה מזו: בחוק נקבע כי ביישובים שבהם רוב התושבים אינם יהודים, בתי עסק רשאים להציג חמץ. כך, ציינה עו"ד זהר, החוק עצמו עושה את האיזון הראוי, בעוד המדיניות שנאכפה הינה גורפת ולכן פוגענית כלפי הציבור הערבי".