סרטים ממצרים, ארה"ב, אוסטרליה וצרפת במועדון קולנוע בגדה השמאלית

בתכנית חודש ספטמבר של מועדון הקולנוע בגדה השמאלית יוקרנו סרטים ממצרים, ארה"ב, אוסטרליה וצרפת. מועדון הקולנוע פועל מדי מוצ"ש ברחוב אחד העם 70, תלאביב. כל ההקרנות יתקיימו בשעה 20:00.

הערב, מוצ"ש, יוקרן סרטה של ברברה לואדן "וונדה" (ארה"ב, 1970). וונדה בקושי מגיעה לדיון על האפוטרופסות על ילדיה. כשהיא כבר מגיעה, באיחור מפואר, היא ניגשת אל השופט ההמום מהתנהגותה ואומרת לו שעדיף שהילדים שלה יהיו עם אבא שלהם ולא איתה. בנקודה זו מתחיל המסע של וונדה אל החופש.

2

וונדה הוא מהשיאים של הקולנוע העצמאי האמריקאי של שנות ה-70 וסרטה היחידי של ברברה לואדן, מהשחקניות הגדולות של דורה ("זוהר בדשא"). לואדן בוראת דמות מורכבת וייחודית שהקולנוע לא ראה עד אז ומצליחה לחיות מעבר לפסיכולוגיזם המקובל של הקולנוע האמריקאי. זהו סרט שקורא תיגר על התפיסות של הקולנוע המודרני, מרחיב את נקודת המבט ומעלה באופן מורכב ונטורליסטי כאחדמצב נפשי, חברתי ופוליטי. למרות שזהו סרטה היחידי של ברברה לואדן (היא נפטרה מעט אחר כך ממחלה) ולמרות שזכה לביקורות נלהבות והוקרן בפסטיבל ונציה, הסרט לא זכה לחשיפה שמגיעה לו, אולי בגלל אופיו החמקמק והמקדים את זמנו. זוהי יצירת מופת גורפת ומרגשת שקצת כמו הדמות הראשית שבמרכזה, אינה מבקשת טובות מאף אחדאת השיחה אחרי הסרט ינהל תום שובל

הסרט האוסטרלי "שני חוקים" העוסק בחייהם של אבוריג'ינים באוסטרליה יוקרן במוצ"ש 9 בספטמבר. סרטם של במאים: קרולין סטרצ'ן ואלסנדרו קוואדיני הופק באוסטרליה ב-1980, (140 דקות, אנגלית ואבוריג'ינל, כתוביות באנגלית). הסרט עוסק במאבק על האדמות של האוכלוסייה הילידית באוסטרליה. את השיחה אחרי הסרט תנהל לליב מלמד.

"חיי ישו" (1997, צרפת, 97 דקות, צרפתית, תרגום לאנגלית) של הבמאי ברונו דומון יוקרן במוצ"ש 16 בספטמבר. עשרים שנה חלפו מאז יציאתו של ״חיי ישו״ לאקרנים, והוא נותר רלוונטי כשהיה. סרט הביכורים הבלתי נשכח של ברונו דומון (״אנושות״, ״קאמיל קלודל 1915״), אחד הבמאים העכשוויים החשובים בצרפת, עוקב במבט אכזרי אך מלא אהבה אחרי חבורת צעירים כפריים ומחוסרי עבודה בצפון צרפת.  כשבן מהגרים ערבי מפתח קשר עם אחת הנערות המקומיות, החבורה מחליטה לעשות מעשה.  מבעד לשיממון ודלות קיומית דומון מזקק ניצוצות מטרידים של תשוקה, בסגנון ייחודי שמזווג היפרריאליזם גס של הגוף עם אלגוריה מעודנת על קדושתם השברירית של החיים. את השיחה אחרי הסרט ינהל אדם אבולעפיה.

הסרט המצרי "בית יעקובּיאן" (2006, 172 דקות, ערבית עם תרגום לאנגלית) של הבמאי מרוואן חאמד יוקרן במוצ"ש 23 בספטמבר. הסרט עלפי הספר "בניין יעקובּיאן" של עלאא אלאסוואני מ-2002. הסרט הוא שיתוף פעולה נדיר ומיוחד במינו: נובלה של סופר הכי מצליח במצרים כיום, תסריט של גדול התסריטאים במצריים, ועאדל אימאם אחדשהוא 'השחקן' המצרי והערבי הגדול ביותר בכל הזמנים, כאשר על מלאכת הבימוי מנצח מרוואן חאמד, אחד הבמאים הצעירים והמרתקים במצריים, שזהו סרטו הארוך הראשון. התוצאה היא פסיפס קולנועי יפה, מרגש, מצחיק ומעורר מחשבה והשראה. בניין יעקובּיאן הוא בניין מגורים במרכז קהיר אשר הוקם ב-1934 ומתגוררים בו כיום אנשים מגוונים ממעמדות שונים, בן אצולה ערירי שמשפחתו איבדה את מעמדה הכלכלי והפוליטי לאחר מהפכת הקצינים החופשיים, ומשרדו שבבניין משמש אותו היום למפגשים מיניים עם נשים, אופורטוניסט עשיר וחבר פרלמנט במצרים החדשה שנאבק לשרוד בתוך מערכת פוליטית וכלכלית מושחתת, עורך עיתון הומוסקסואל שמסתיר את זהותו המינית ובכל זאת מוצא אהבה שהיא בלתי אפשרית. על גג הבניין מתגוררים עניים ומוכי גורל שאף על פי שהם משקיפים על קהיר מלמעלה, העיר גורסת את חלומותיהם ושאיפותיהם ומכריחה אותם לעצב את גורלם מחדש. הסרט הוא פסיפס סיפורי עשיר וצבעוני, כאשר הבניין הוא מטאפורה ועדות לחייהם של האנשים ולהיסטוריה של מצרים, לפני ואחרי מהפכת הקצינים החופשיים. את השיחה אחרי הסרט ינהל תאופיק אבוואיל.