כ"ט בנובמבר: דיון מקוון של הקומוניסטים באזור ביום הסולידריות עם העם הפלסטיני

ב-29 בנובמבר 1947 קיבלה העצרת הכללית של האו"ם את החלטת החלוקה. לימים הוכרז ה-29 בנובמבר כיום הסולידריות הבינלאומי עם העם הפלסטיני. היום (ראשון) מלאו 73 שנה לקבלת תוכנית החלוקה בעצרת הכללית של האו"ם. על ציון היום החליטה העצרת הכללית של האו"ם בשנת 1977, ומאז נערכים מדי שנה במועד זה אירועים במטה האו"ם בניו יורק, במשרדי הארגון בז'נבה ובווינה ובעצרות וההפגנות בעולם.

מזכ"ל המפלגה הקומוניסטית היוונית, דימיטריס קוצומבאס, נושא דברים הבוקר במפגש לציון יום הסולידריות עם העם הפלסטיני (צילום: סולידנט)

המסגרת יום הסולידריות הבינלאומי ובהזמנה המפלגה הקומוניסטית היוונית, נערך הבוקר כנס מקוון של המפלגות הקומוניסטיות באזור כדיי לדון על המאבק הפלסטיני לשחרור לאומי. בכנס לקחו חלק פעילים מרכזיים המפלגות הקומוניסטית של ישראל, ירדן, פלסטין, טורקיה, סודאן ושתי המפלגות הקומוניסטיות הפועלות בסוריה. עוד השתתפו נציגים של מפלגת העם הפלסטינית, הפורום דמוקרטי והמתקדם של בחריין, אקל מקפריסין ומפלגת טודה האיראנית. הדיון נערך תחת הכותרת "המפלגות הקומוניסטיות והפועליות לימינו של מאבק העם הפלסטיני, נגד האימפריאליזם ומשטר הניצול הקפיטליסטי".

מטעם המפלגה הקומוניסטית הישראלית (מק"י) השתתפו בדיון: המזכ"ל עאדל עאמר, ח"כ עופר כסיף (חד"ש – הרשימה המשותפת) והאחראית על קשרי החוץ של מק"י, רים חזאן. בדבריו הדגיש עאמר את חשיבות הסולידריות הבינלאומית במאבק של הפלסטינים בכיבוש הישראלי. הוא שב וציין שתכנית השלום של מק"י מבוססת על עיקרון "שתי מדינות לשני עמים", קרי: הקמת מדינה פלסטינית בצידה של ישראל בשטחים שנכבשו ביוני 1967, הכרה בירושלים המזרחית כבירת פלסטין, פירוק ההתנחלויות והכרה בזכויות הפליטים הפלסטינים בהתאם להחלטות האו"ם. עאמר גם תקף במילים קשות את מדיניותם של ממשלת טראמפ היוצא ושל ממשלת הימין בישראל, בראשות בנימין נתניהו.

יצוין שב-29 בנובמבר 1947, אירוע המוכר בעברית בשם כ"ט בנובמבר, החליטה העצרת הכללית של האו"ם על חלוקת הארץ שתחת שלטון קולוניאלי בריטי לשתי מדינות. בתוכנית נקבע כי בתום המנדט הבריטי יחולק שטח הארץ בין מדינה יהודית לבין מדינה ערבית. השפות הרשמיות של שתי המדינות יהיו עברית וערבית בהתאמה, אך דבר זה לא ימנע את השימוש בשפה אחרת. המפלגה הקומוניסטית, שתמכה אז בתוכנית החלוקה, מציינת מדי שנה את יום הסולידריות עם העם הפלסטיני. מק"י וחד"ש מציינות, כי 73 שנה לאחר החלטת האו"ם, ההכרה בזכות ההגדרה העצמית של העם הערבי הפלסטיני ומימושה במציאות – הם תנאי יסוד להשגת שלום וביטחון באזור ואבן פינה לכל הסדר מדיניאזורי חדש. ביסוד התוכנית להסדר מדיני צודק הקמת מדינה פלסטינית עצמאית בגבולות 4 ביוני 1967 שבירתה ירושלים המזרחית בצד מדינת ישראל, ופתרון צודק לסוגית הפליטים הפלסטינים לפי החלטות האו"ם. "זה הפתרון הריאלי היחידי שיכול לשים קץ לסבלו של העם הערבי הפלסטיני תחת עול הכיבוש, הפליטות והאפרטהייד". לציון תאריך זה יתקיים הערב, בשעה 19:00, סימפוזיון מקוון ביוזמת מכון אמיל תומא ללימודים פלסטיניים וישראליים וחד"ש סטודנטים, תחת הכותרת "החלטת החלוקה ועתידה של השאלה הפלסטינית". באירוע ישתתפו פרופ' מוסטפא כבהא, ד"ר אפרים דוידי וח"כ לשעבר עיסאם מח'ול. האירוע יתקיים בערבית ובעברית, בהנחיית העיתונאית מרים אבו אלהיג'א מעיתון "אלאתיחאד".

ההרצאות שניתנו הבוקר במסגרת הכינוס של המפלגה הקומוניסטיות באזור (באנגלית ובערבית):

http://www.solidnet.org/article/CP-of-Greece-Regional-Metting-of-the-Communist-and-Workers-Parties-of-the-Eastern-Mediterranean-the-Middle-East-and-the-Gulf-region/

הדיון על תכנית החלוקה בפייסבוק:

https://www.facebook.com/events/707441339879107

עוד בנושא: בגיליון השבוע של "זו הדרך" (עמ' 7):

http://maki.org.il/he/wp-content/uploads/2020/11/G46_2020.pdf