ח"כ איימן עודה: היהודים נוהרים למשותפת – ניצור רוב אזרחי שייתן תשובה לגזענות 

"היהודים נוהרים למשותפת והתקווה לשינוי מתחילה בשותפות ערבית-יהודית" אמר היום (שבת) יו"ר הרשימה, ח"כ איימן עודה (חד"ש), לאתר "וואלה" עשרה ימים לפני בחירות לכנסת ה-23 שיתקיימו ב-2 במאס. "יחד אנחנו ניצור רוב אזרחי שייתן תשובה מוחצת להסתה וימחק את המונח הגזעני רוב יהודי. מי שמאמינים בשלום, שוויון, דמוקרטיה וצדק חברתי כבר תומכים במשותפת – עכשיו רק נשאר להם להצביע עם הלב".

סקר שבוצע לאחרונה בהזמנת הרשימה המשותפת אצל מצביעי שמאל בקרב האוכלוסייה היהודית מאשש את הפוטנציאל, ואת המגמה. 5% ממצביעי השמאל אומרים שישקלו להצביע לרשימה המשותפת. עליה מ-4% בבחירות ספטמבר ו-3% באפריל בתשובה לשאלה דומה לגבי מרכיבותיה של הרשימה, כשרצה כשתי רשימות נפרדות.י "ותר אנשי שמאל שינו את דעתם לכיוון המשותפת", אמרה ל"וואלה" עורכת הסקר, ד"ר דליה שיינדלין, סוקרת דעת קהל ויועצת פוליטית ממכון "דעה עצמאית מחקר ואסטרטגיה", שערכה את הסקר, "הם לאו דווקא אומרים את זה במפורש. אני קוראת את זה במספרים. זו עלייה קלה, אך זו עלייה עקבית. המגמה היא של פתיחות גוברת בקרב השמאל היהודי לכיוון הצבעה אפשרית למשותפת". לפי חשבונה של ד"ר שיינדלין, אותם 5% יתורגמו למנדט וחצי או יותר, והמנדט השני תלוי עוד במרכיבים נוספים ולא ידועים כמו אחוזי ההצבעה במיגזרים השונים. הסקר נערך באמצעות האינטרנט, בין ה-19 ל-23 בינואר, מיד עם סגירת הרשימות בין אנשי שמאל יהודים מרחבי הארץ. 800 איש ענו לסקר.

זה לא סקר של החברה בישראל אלא בין מצביעים מהמרכז הנוטה לשמאל, השמאל, והשמאל המובהק – כ-835 אלף איש הדגישה ד"ר שיינדלין שמעריכה אותם בכ-22% מהחברה היהודית, בה לשם השוואה 55% מזוהה עם הימין.

"להרבה מהאנשים האלה זו תהיה פעם ראשונה שהם יצביעו למשותפת", הוסיפה ד"ר שיינדלין על המגמה המסתמנת אצלה, "לא עשינו מחקר איכות עם קבוצות מיקוד וההתרשמויות שלי הן משיחות חולין, אבל הן עוזרות לי להסביר את תוצאות הסקר. אני חושבת שברקע, בארבע-חמש השנים האחרונות החברה היהודית למדה להכיר גם את המשותפת וגם את איימן עודה. התרגלו למישהו שמשתתף בשיח הישראלי, מביע שוויוניות ומסר של 'ביחד', ובכלל הרשימה המשותפת מביאה סמל של איזו התנגדות למה שהיה פה, הצבעה לה מהווה מחאה כנגד מה שהם תופסים מגיע מכיוון המדינה, קרי הסתה וגזענות, והם רוצים להעביר מסר של 'אני רוצה חברה אחרת'. לעומת הצבעה למרצ יש בכך במפורש אמירה של תמיכה במיעוט, כלומר 'אני רוצה מפלגה כזו שמצייגת שותפות במקום תקיפות נגד המיעוט'. הליכה עם המשותפת זה הליכה משותפת של יהודים וערבים. זה באופן אישי להצהיר אני רוצה חברה שמחבקת את המיעוט הערבי שלה".

עוד עולה מהסקר שמיזוג עבודה-מרצ תורם למגמה המסתמנת: העלייה הברורה יותר בקר מצביעים למשותפת היא בקרב מצביעי מרצ. "אין יותר מרצ", סיכמה את הרגשתה מי ששנים הייתה מצביעה למרצ ואף רשומה כחברת המפלגה והפעם תצביע לרשימה המשותפת, "שלא יספרו סיפורים, בכל איחור אתה תמיד חייב לוותר על משהו, ומרצ עם העבודה זה לא מרצ", "פניהן של מפלגות השמאל למרכז-שמאל, זו זכותם, אבל נותרו אנשי שמאל לא מעטים המחפשים שמאל, והם לא מוצאים יותר שמאל במפלגות הציוניות", הסביר מכיוונו את העניין אחד מפעילי הרשימה המשותפת. במקביל הוא ציין את הצעדים שהמשותפת עשתה ללגיטימיות בשיח בישראלי, ומידת ההשפעה הגוברת שלה על השיח, "האינטרסים המשותפים לשלום, שוויון וצדק חברתי והמסרים בעניינים אלה בצורה ברורה, ישירה ולא מתנצלת, סייעו להגברת המשיכה לשמאל. וזה עוד לפני שדיברנו על הסולידריות – גם ההסתה הבלתי פוסקת נגד הציבור הערבי עושה את שלה".

אלי ברקת בן 51 מירושלים הוא אחד ממי שעברו ממרצ להצביע לרשימה המשותפת. הוא מספר, "הייתי איש מרצ מאז עמדתי על דעותיי הפוליטיות ומאחורי 35-34 שנות פעילות במפלגה. הייתי מזכיר סניף ירושלים של מרצ אבל כבר בבחירות הקודמות כשהמפלגה חברה לאהוד ברק החלטתי שלא אוכל להבליג. הפעם, עם החבירה לעבודה והפנייה החדה ימינה והזניחה של המאבק בכיבוש, הבנתי שזהו זה. שזה לא משהו שאני אוכל להצביע לו אז אפשר לומר שברגע שהבית הפוליטי שלי פנה לימין, אני פניתי לשמאל. זה לא אקט מחאה ומצד שני לא התחייבות נצחית. אני מקווה שעל חורבות מרצ עוד תקום מפלגת שמאל של שותפות יהודית-ערבית. ההצבעה שלי היא בעיקר הצבעה של סולידריות. הערבים הם מיעוט מופלה שמסיתים נגדו והופכים אותו ללא לגיטימי אז אני במעשיי מצביע ההיפך. אני מקווה שתהיה תמיכה יהודית משמעותית, כי היא תגביר את הלגיטימציה של הרשימה המשותפת בשיח הישראלי".

ברשימה המשותפת מברכים על המגמה, ומתכוונים בימים שנותרו עד הבחירות לנסות ולהעצים אותו ולקרוא לעוד מצביעי שמאל. מחר, ראשון, בבוקר יתעוררו תושבי תל אביב והבאים אליה לעבודה אל קמפיין שילוט "יאללה משותפת!" בעברית. פעם ראשונה להיקף כזה. כ-100 שלטים ייפרשו על תחנות אוטובוס ועמודי מודעות ("עמודים פריזאיים") מיפו ועד צפון תל אביב. המסר: "שמאל אמיתי זה הרשימה המשותפת, אז יאללה!".

"מרצ זנחה את רעיון השותפות הערבית-יהודית בשתי מערכות הבחירות האחרונות, ובחרה במקום לחקות את שאר המפלגות בנוף ולהציב גנרלים במקום ערבים", הסביר ל"וואלה" דניאל יבין, מצביע מרצ מתל אביב שאומר כי יצביע הפעם לרשימה המשותפת, "הקמפיין של ע-ג-מ מאוד חלש, מאוד מתחנף למצביעי כחול לבן (בשלטי החוצות של המפלגה, גנץ מופיע במיקום הראשי) ולאליטות הכלכליות. המפלגה היחידה שמקדמת פוליטיקה של תקווה, שמנסה לפנות לקשת המיעוטים בחברה (השלטים של הרשימה שפורסמו למשל ברוסית, אמהרית, ויידיש) שמובלת על ידי אדם שאני תופס כמנהיג אמיתי, היא המשותפת".