המסע מהכפרים הלא-מוכרים בנגב למשכן הנשיא בירושלים הגיע לסיומו; הוצגה תכנית לפתרון הסוגיה

הצעדה למען הכרה בכפרים הבדואים בנגב שיצאה ביום חמישי, מהכפר הלא מוכר וואדי א-נעם, הגיעה אחה"צ (ראשון) לבית הנשיא בירושלים. יושב ראש הרשימה המשותפת ומזכיר חד"ש, ח"כ המיועד איימן עודה, שעמד בראש הצעדה, אמר: "אנחנו באים עם יוזמה בידינו, באים לא רק להגיד לא לתכניות הנישול הממשלתיות אלא להגיד מה כן. יש לנו תכנית ביד, תכנית שאומרת שאפשר לפתור את הסוגיה – הדבר הזה רק יתרום לנגב, לכל הנגב ולכל אזרחי המדינה".

2015-03-29_203651

איימן עודה וח"כ דב חנין (חד"ש) הבוקר, בחלקו האחרון של מסע מהכפרים הלא-מוכרים בנגב למשכן הנשיא בירושלים (צילום: אל אתיחאד)

תוכנית האב שהציג עודה מתבססת על מחקר מקיף של המועצה האזורית לכפרים הלא-מוכרים, עמותת במקום – מתכננים למען זכויות תכנון ובשיתוף עם עמותת סידרה – עמותת נשים ערביות בדואיות בנגב והיא תוכנית אופרטיבית וישימה להכרה בכל הכפרים תוך שימת דגש על התועלת שבהכרה בכפרים לכלל אוכלוסיית הנגב ערבית ויהודית כאחד.

באירוע שנערך בבית הנשיא השתתפו נבחרים מהרשימה המשותפת, ראשי וחברי רשויות מקומיות, נציגי ועדת המעקב העליונה לציבור הערבי בישראל והמועצה האזורית לכפרים הלא-מוכרים, אזרחים יהודים וערבים, ותושבים מ-46 הכפרים הלא-מוכרים. בין היתר השתתפו: פרופ' אורן יפתחאל – מהוגי תוכנית האב להכרה בכפרים הלא-מוכרים, ח"כ טלב אבו עראר – הרשימה המשותפת (רע"ם), עטיה אל אעסם – ראש המועצה האזורית לכפרים הלא -מוכרים, ח"כ דב חנין – (חד"ש – הרשימה המשותפת, ג'ומעה אזברגה – הרשימה המשותפת (מזכיר בל"ד), יוסף אל-עטאוונה  פעיל חד"ש בנגב, פאדי מסאמרה – מנכ"ל המועצה האזורית לכפרים הלא-מוכרים, וסאלם אבו עאיש – יו"ר מועצה מקומית לקייה.

הכפרים הלא-מוכרים קיימים במשך דורות ארוכים ורובם הוקמו עוד לפני קום המדינה או שהועברו למיקומם הנוכחי על ידי המדינה. בכפרים מתגוררים כמאה אלף תושבים, אזרחי המדינה, בתנאי מחיה קשים ללא חיבור לתשתיות בסיסיות – ללא חיבור לרשת המים והחשמל, ללא שירותי בריאות בסיסיים, ללא כבישים או דרכי גישה מוסדרות וברובם הגדול ללא מוסדות חינוך מה שמאלץ משפחות לשלוח את ילדיהם למרחקים ארוכים ובלתי סבירים על מנת לממש את זכותם הבסיסית לחינוך.

אמש, עם הגעת הצעדה לכפר אבו גוש, זכו מאות הצועדים, ביניהם בלטו פעילי חד"ש ומק"י ערבים ויהודים, לקבלת פנים חגיגית שכללה מופע של זמרים ובהם גם הזמרת אמל מורקוס. חנאן אל סאנע מעמותת סידרה ומהפעילות החברתיות המוכרות בנגב, אמרה שהצעדה החזירה את התקווה. "תוכנית ההכרה האלטרנטיבית היא התוכנית היחידה שנותנת מענה ולוקחת בחשבון את תושבי הכפרים ומשתפת אותם בפתרונות המוצעים", אמרה.