רוקדים על סיפון ה"טיטניק", אך ללא התזמורת

מאת אפרים דוידי

בעלי הון, כלכלנים, פוליטיקאים ואנשי תקשורת הגיעו כמדי שנה לכינוס הכלכלי העולמי בדאבוס שבשווייץ, שנערך בשבוע שעבר. רבים הגיעו, אבל השנה רבים יותר החליטו להישאר בבית. הכנס היוקרתי קיבל השנה משמעות שונה על רקע המשבר הקפיטליסטי העולמי. כותרת הכנס השנה הייתה – "מעצבים את העולם לאחר המשבר". אך בקרב בעלי ההון, הכלכלנים והפוליטיקאים, ישנם רבים שלא רוצים לקשור את שמם למושג "משבר", וקשה להם עד מאוד לנסות ולהתמודד עם שאלת עתידו של הקפיטליזם .

    באופן לא מפתיע, המשבר לא הפריע לנציגי הממשלה, לפוליטיקאים הבכירים ולבעלי הון מישראל להגיע לדאבוס. ייתכן שהסיבה נעוצה בהיות ההשתתפות בכנס "הוצאה מוכרת לצורך מס" או "הוצאה בתפקיד". וכך כל הציבור בישראל משלם 1,700 דולר עבור בקבוק יין, או מחיר מציאה עבור לילה במלון – 2,500 דולר. הנציגים הרשמיים של ישראל בכנס היו נשיא המדינה שמעון פרס, נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, ובאופן מפתיע, עקב הבחירות הקרבות, גם יו"ר הליכוד והטוען לכתר בנימין נתניהו, שככל הנראה סמך על הסקרים, המצביעים על נצחונו, ולא ראה הכרח להישאר בישראל ימים ספורים לפני הבחירות.

    הנשיא פרס, הנחשב לאחד המשתתפים הפופולאריים ביותר בפורום הכלכלי העולמי, הגיע אליו גם הפעם. פרס מקפיד להגיע לכנס ההון והשלטון העולמי עוד מהימים, בהם נשא בתואר "סגן יו"ר האינטרנציונל הסוציאליסטי", והיה מנהיגה של מפלגה ששמה "העבודה". פרס, פישר ונתניהו יכלו להיפגש בזמן הוועידה עם יו"ר חברת המחשבים דל, מייקל דל; עם מייסד פייסבוק, מארק צוקרברג; עם נשיא חברת סיסקו, ג'ון צ'יימברס, ועם ראשי קרנות ההשקעה הלאומיות של דרום-קוריאה ומדינות נוספות במזרח אסיה ובאירופה. פרס התנגש על הבמה עם נשיא טורקיה, ארדואן, וסביר להניח שהוא רוצה לשכוח את התקרית הזאת.

    בטרם צאתו לדאבוס המושלגת והיקרה להחריד, הודיע יו"ר הליכוד בנימין נתניהו, כי אם הוא ייבחר לראשות הממשלה, הוא ישאיר את תיק האוצר בידי הליכוד ולא יעניק אותו לאחת השותפות הקואליציוניות בממשלתו העתידית. נתניהו אף הבהיר כי הוא יתווה את דרכה הכלכלית של ממשלתו, גם אם לתפקיד עצמו ימונה שר אחר ממפלגתו.

    לדברי נתניהו, "המשבר שאליו אנחנו נכנסים הוא כבד מאוד, אך אנו נכנסים אליו מאוחר יותר משאר המדינות, כיוון שבממשלות הליכוד האחרונות נעשו רפורמות חשובות ששיפרו את מצבה של הכלכלה הישראלית". כרגיל אצל נתניהו, יש לקרוא את דבריו בהיפוך: ישראל לא נכנסה למשבר "מאוחר מאוד", במדינת ישראל המשבר בעיצומו מזה חודשים רבים. יתר על כן, ה"רפורמות החשובות" כגון פירוק מנגנוני הרווחה, פגיעה באוכלוסיות מוחלשות, הפרטה והעמקת שילובו של המשק הישראלי בגלובליזציה הקפיטליסטית – רק העמיקו את השלכות המשבר ועוד יעמיקו אותו בעתיד הקרוב. כפי שהמלחמה בעזה, לה נתניהו היה שותף פוליטי, תתרום אף היא להעמקת המשבר.

    נתניהו בוודאי זוכר את ההשלכות המקומיות של משבר ההיי-טק באוקטובר 2000, בעת כהונתנו של מנהיג העבודה, אהוד ברק, כראש ממשלה. המשבר ההוא הכה את ענף ההיי-טק המקומי בדיוק עם פרוץ האינתיפאדה השנייה. השילוב הזה בין משבר עולמי (שאז, היה "רק" ענפי) עם ההתקוממות הפלסטינית האיץ את המשבר בישראל, ובמשך שלוש שנים נרשם גידול שלילי בתוצר המקומי.

לא שומעת, לא רואה ולא מדבר

    שלושת המתמודדים על ראשות הממשלה מזכירים את שלושת הקופים: אחת לא שמעה על המשבר, ולכן אין לה מה להגיד; השני, נתניהו, אינו מסוגל לראות את החורבן החברתי והכלכלי שחולל בעת כהונתו כראש ממשלה וכשר האוצר; והשלישי, אהוד ברק – לא מדבר. עבור ברק, המשבר הוא "כמו צונאמי כלכלי" (כך הוא אמר בפגישה סגורה), סוג של תופעת טבע מצערת, שאיש אינו יכול להתמודד עמה.

    אך החמור מכל הוא, שלפי הסקרים שפורסמו בימים האחרונים, לנתניהו הסיכוי הרב ביותר להקים ממשלה. כ"מנצח" בטרם עבר את מבחן הקלפי, התייצב מנהיג הליכוד בדאבוס, על מנת לשמוע ולהשמיע אותן "אמיתות" על שוק חופשי והפרטות, שהיו תשתית המשבר העולמי.

החברתי מול הכלכלי

    כאמור, לא כולם הגיעו לדאבוס. נשיא ברזיל, לואיש אינסיו דה סילבה, המכונה "לולה", העדיף השנה להשתתף בפורום החברתי העולמי שנערך בבלם, באזור האמזונאס בארצו. בשנה שעברה "לולה" היה בדאבוס, אך השנה, יחד עם נשיאי ונצואלה, בוליביה, אקוואדור ופרגוואי, העדיף להשתתף במפגש הגדול בעולם של הפעילים החברתיים נגד הגלובליזציה הקפיטליסטית. אגב, הפורום החברתי, המתכנס בימים אלה בברזיל, בהשתתפות 120 אלף פעילים, הוקם כדי להוות אלטרנטיבה לפורום הכלכלי של דאבוס.

    גם בשוויץ המושלגת השתתפו אלפים בהפגנות נגד הפורום הכלכלי. בהפגנה שנערכה בקרבת דאבוס, שדוכאה ביד קשה בידי משטרת שוויץ "השלווה", אמר אחד מפעילי האיגודים המקצועיים לכתב הטלוויזיה הצרפתית:

    "זו ההפגנה הגדולה מאז הוקם הפורום הכלכלי. אבל בניגוד לשנה שעברה, הפורום בדאבוס דומה יותר לריקוד האחרון שעל סיפונה של הספינה טיטניק, בטרם זו ירדה למצולות. אבל בשונה מהטיטניק, בדאבוס בעלי הון ופוליטיקאים רוקדים, אבל ללא צלילי התזמורת – הנגנים פוטרו".