ביום שלישי הקרוב יתחילו הצעדים הארגוניים בעיתון "הארץ" נגד הפיטורים המתוכננים

ביום שלישי הקרוב, 13 בינואר, יחלו צעדים ארגוניים בעיתון הארץ, בהם אסיפות הסברה בשעות העבודה, עיצומים וכל צעד אחר שעשוי לגרום להנהלה לשנות את עמדתה הבלתי מתפשרת. כך מסר הבוקר (יום ו') ועד עיתונאי "הארץ" לחברי המערכת. עוד הדגיש בוועד כי "צעדים אלה תלויים באופן מהותי בשיתוף פעולה המוחלט של כל העובדים. השתתפות של כל עובדי העיתון תבטיח כי המאבק יהיה קצר ואפקטיבי; בלי השתתפות שכזו, לא נוכל לשנות את יחס ההנהלה לעובדים".

עוד מסר הוועד פרטים על המו"מ, שנכשל, שהתנהל בין הוועד לבין ההנהלה: בפגישה שנערכה עם צוות המו”מ של הוועד, אמר המנכ”ל כי אכן, לא יהיה מנוס מלבצע קיצוצים בכוח האדם, בשל ההאטה במשק והמשבר בענף העיתונות, אך מכיוון שהתקציב לשנה הבאה אינו סגור, לא ידוע עדיין בכמה אנשים מדובר ובכל מקרה, יעשה מאמץ להקטין את הקיצוץ למינימום ההכרחי. בפגישה ביקשנו לראות נתונים המצביעים על כך שהקיצוץ הוא אכן הכרחי, כלומר נעשה על מנת לצמצם הפסדים צפויים ולא לשמור על שיעור רווחיות גבוה. בקשה זו נענתה בלאו מוחלט. ביקשנו מהמנכ”ל כי לא יינקטו צעדים ממשיים לפני התייעצות ודיון רציני עם נציגי הוועד, אך נאמר לנו כי על ההנהלה לשמור על העצמאות הניהולית שבידה, ולכן על אף הנכונות לשמוע הצעות ורעיונות להתייעלות מנציגי הוועד, היא אינה רואה בוועד צד ממשי למו”מ בעניין – עמדה העולה בקנה אחד עם גישת ההנהלה במהלך המגעים שהתנהלו בשנה האחרונה".  

לדברי הוועד: "הבהרנו למנכ”ל שבמקרה כזה, איננו רואים כל מוצא אלא הפעלת כל הכלים העומדים ברשותנו כדי להיאבק בתוכנית, כולל השבתת העיתון. המנכ”ל אמר שהדבר יגרום יותר נזק מתועלת, והוסיף כי בזכות הכסף שייחסך עכשיו העיתון יוכל להתרחב בעתיד, ולהרחיב את כוח האדם שלו. הסברנו למנכ”ל כי אנו מייצגים את העובדים שנמצאים כרגע בעיתון, לא את העובדים שיגיעו לעבוד בעיתון בעוד כמה שנים, אם בכלל. עוד אמרנו כי השאלה אינה נוגעת לגודל מצבת כוח האדם של העיתון, אלא לתנאי העבודה של מי שכבר מועסק בעיתון, ומבחינה זו גם אם כוח האדם יתרחב ייתכן מאוד שהעובדים החדשים יעבדו בתנאים עוד פחות טובים מאלה הנהוגים כיום (מגמה שניכרת בשנים האחרונות). הפגישה הסתיימה ללא כל הסכמה".

בעקבות נחישות הוועד, פנה מו”ל הארץ, עמוס שוקן, למנכ”ל אגודת העיתונאים, יוסי בר מוחא, בבקשה להיפגש עימו לפני אישור ההכרזה על סכסוך העבודה. אגודת העיתונאים משמשת כארגון הגג היציג של ועד עיתונאי הארץ, בדומה להסתדרות כלפי העובדים האחרים. בר מוחא הבהיר לשוקן כי המו”מ אמור להתנהל מול נציגי הוועד, ולא מול הנהלת האגודה, והציע לו להיפגש עמם על מנת לנסות לפתור את המחלוקות. ביום חמישי, 25 בדצמבר, נערכה בבית העיתונאים בתל אביב פגישה משולשת בין נציגי הוועד, מנכ”ל האגודה, מו”ל העיתון והמנכ”ל. גם בפגישה זו חזרה ההנהלה על אותן עמדות שהביעה בעבר וסירבה לדון עם נציגי הוועד בחלופות אפשריות לפיטורים. נציגי הוועד אישרו מחדש את כוונתם להכריז על סכסוך עבודה, שנדחה כבר לתחילת השבוע הבא, יום ראשון, 28 בדצמבר. במהלך סוף השבוע נקבעה פגישה נוספת עם ההנהלה ליום ראשון, שבה הגישו נציגי הוועד הצעה רשמית לחלופות אפשריות לפיטורים – כדוגמת יציאה לחופשות ללא תשלום והפחתת משמרות בצורה רוחבית. הצעות אלה נדחו על הסף ללא כל דיון רציני.

בעקבות כישלון המגעים עם ההנהלה, ולאחר דחייה של שבועיים המטרה לנסות ולמצות כל אפשרות להגיע להסכמה עם ההנהלה, הכריז ועד עיתונאי “הארץ” על סכסוך עבודה ביום שני, 29 בדצמבר 2009. באסיפת חירום שהתקיימה באותו השבוע, יום שישי, 2 בינואר 2009, הצביעו עיתונאי הארץ ברוב גורף בעד נקיטה בצעדים ארגוניים עם תום 15 הימים הקבועים בחוק מרגע ההכרזה על סכסוך העבודה.

במהלך הזמן שחלף מאז שהוכרז על סכסוך עבודה בעיתון, לא התקבלה אף פנייה רשמית מצד ההנהלה לנציגי הוועד בבקשה לחזור לשולחן הדיונים ולפתור את המחלוקות בין העובדים להנהלה באמצעות משא ומתן. באותו הזמן עובדי העיתון המשיכו לקבל הזמנות לשימועים ומכתבי פיטורים, וזאת מבלי שלאיש יהיה מושג מהן תוכניות ההנהלה, מה היקף הקיצוץ וכמה עובדים עוד צפויים להיות מפוטרים בגל הנוכחי.