עיריית ניו יורק תאסור את השימוש בקלקר החל מיולי הקרוב

עיריית ניו יורק תאסור את השימוש בקלקר החל מה-1 ביולי 2015. האיסור החדש יחול על שימוש בכוסות ואריזות מזון מקלקר במסעדות ובדוכני מזון מהיר הגודשים את העיר. זאת משום שהקלקר, אשר אינו מתכלה ואינו ניתן למיחזור מצטבר בכמויות עצומות במזבלות העירוניות, ומטרת התקנה היא לצמצם את הנזק הסביבתי הנגרם מכך, ולעודד שימוש במוצרים הניתנים למיחזור וידידותיים יותר לסביבה.

2015-01-25_202839

בנוסף לפן הסביבתי עומדת גם סיבה נוספת לאיסור – בריאותית. מזה שנים נשמעות אזהרות מומחים ברחבי ארה"ב להפחתת השימוש במוצרי קלקר, וזאת בשל הסכנה הבריאותית שבמפגש עם החומר סטירין המצוי בו. מגרינפיס נמסר כי הקלקר המיוצר מנפט- משאב טבעי מזהם ומוגבל, שכידוע- הפקתו פוגעת אנושות בסביבה ובתהליך ייצורו נפלטים רעלים רבים ומזהמים, רובם מהנפט עצמו. כמו כן, הקלקר אשר נזרק מוצא דרכו לטבע, שם הוא משחרר חומרים כימים ורעלים אשר חודרים למערכות אקולוגיות ומזהמים אותם, ומגיע לימים ואגמים ופוגע בבעלי החיים הימיים וכאמור, הוא מכיל סטירן – חומר מסרטן הפוגע במערכת העצבים ובחושים של בני האדם ובעלי חיים. ישנן עדויות מחקריות לכך שחומר זה עלול להשתחרר מהקלקר במגע עם חומרים מסוימים: מחקר שנערך לפני 14 שנה מצא עקבות סטירן במזונות שונים שבאו במגע עם קלקר. בארה"ב חומר זה נמצא ברשימה הרשמית של גורמים המסרטנים לאדם. יצוין שהקלקר לא מתכלה: תהליך ההתכלות של קלקר יכול לקחת אלפי שנים אם בכלל, ובזמן הזה הוא שוכן במצבורי האשפה ברחבי העולם ותופס מקום רב.

יצוין שבישראל כ-2 מיליארד כלים חד פעמיים נצרכים מדי שנה בישראל, לרבות קלקר. הישראלים אוהבים לצרוך כלים חד פעמים, אך לדברי גרינפיס "הזבל המיוצר מהם אדיר ולצערנו אינו ממוחזר". ועוד נמסר מהארגון הסביבתי "עד שנשיג את ניו יורק בחקיקה בנושא – רצוי פשוט להימנע מלהשתמש בקלקר המזהם והמסוכן, ובכלל הפחתה בשימוש בכלים חד פעמיים בשל הנזק הסביבתי תהיה מבורכת. אך אם נאלצתם בכל זאת להשתמש בהם, העדיפו את הכלים החד פעמיים מנייר וקרטון מתכלה".