ח"כ ג'בארין : לא ייתכן צוות ממשלתי להתמודדות עם מגפת הקורונה ללא נשים וללא ערבים

עדאלה – המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל בשם חה״כ יוסף ג׳בארין (חד״ש הרשימה המשותפת) פנה שבוע אל היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ואל ראש הממשלה בנימין נתניהו, בדרישה לשלב ערבים ונשים בהרכב צוות המומחים שהקימה המל״ל לסיוע בניהול המאבק בקורונה. זאת, לאחר שהתפרסם הרכב הוועדה המונה 31 חברים, בהם אין נציג או נציגה ערבים, וחברות בה רק שתי עוזרות מחקר נשים.

אחיות מגן דוד אדום בתחנת "בדק וסע" (צילום: מד"א)

במכתב שהועבר באמצעות עו״ד סוהאד בשארה ממרכז עדאלה, נטען כי אי מינוי מומחים ערבים ונשים לצוות המייעץ, מהווה לא רק פגיעה בזכות לשוויון שממנה נגזרת החובה לייצוג הולם, אלא גם פגיעה מהותית בזכויותיהן של קבוצות האוכלוסייה הללו. זאת, שכן הדרתם של נשים וערבים עלולה להוביל להיעדר ההתייחסות לבעיות המיוחדות שקבוצות אלה שרויות בהן, עקב המאבק האזרחי נגד התפשטות מגפת קורונה. מרכז עדאלה וח״כ ג׳בארין גם הדגישו שהדרה זו מנוגדת הן לחוקים הקובעים חובת ייצוג הולם, והן להנחיית נציבות שירות המדינה בהקשר משבר נגיף הקורונה, בו קבע כי ישנה חובה לפעול באופן פרואקטיבי להכנסת גיוון בצוותים הפועלים לגיבוש מדיניות ואף הדגיש: "מגוון יותר משמעו מקצועי יותר, ובשעת החירום מגוון יותר משמעו הצלת חיים ממש."

חכ" ג'בארין הדגיש ש״צוות המומחים למלחמה בקורונה לא כולל אפילו נציג ערבי אחד, ולא אישה אחת מתוך 31 חברים. הדרת נשים והדרת האוכלוסייה הערבית הן פרקטיקות שאינן מתקבלות על הדעת ועומדות בניגוד חמור להנחיית נציב שירות המדינה בעניין ייצוג הולם. 20% מהרופאים והרופאות הם ערבים, 25% מהאחים והאחיות, וכך גם 50% מהרוקחים. זה לא מפתיע אותנו שממשלת נתניהו נוהגת כך זה אותו נתניהו שמחק אותנו משרטוטי הלוח שלו רק לפני פחות מחודשיים. זה אותו נתניהו שמפקיר עתה את החברה הערבית לגורלה".

יצוין שגם עשרות ארגוני נשים, אקדמאיות ופעילות פמיניסטיות יהודיות וערביות דרשו ביום ראשון האחרון מנתניהו, ומראש המל"ל, מאיר בן שבת: "הבטיחו ייצוג לנשים בצוות המומחים להתמודדות עם מגפת הקורונה, או שנעתור לבג"ץ". המטה הפמיניסטי לשעת חירום הוקם עם פרוץ משבר הקורונה ביוזמת ראשות מספר ארגונים פמיניסטיים במטרה להגביר את כוחן של הנשים בפעילות הממשלתית בנושא המאבק במשבר הקורונה. קיימים בישראל מספר רב של תקדימים, החל מוועדות חקירה של אחרי מלחמות ועד צוותים כלכליים בתחום האנרגיה והמחאה החברתית, בהן חויבו הממשלות לכלול מספר שווה של נשים בצוותים מדינתיים.

בפנייה הודגש כי העדרן של נשים מומחיות ממגוון קבוצות אוכלוסייה מהצוות עשוי לגרום לכך שצרכיהן של נשים, מחצית מאוכלוסיית ישראל, לא יילקחו בחשבון במסגרת קבלת ההחלטות. עוד נכתב כי יישום הדרישה לייצוג הולם של נשים ממגוון קבוצות אוכלוסייה "ישרת את מטרותיה של הוועדה ויגשים את השאיפה לקבלת החלטות ראויה יותר לכלל הקבוצות בחברה" וכי "התמודדות עם משבר הקורונה דורשת ראייה רחבה של הצרכים של קבוצות אוכלוסייה רבות בחברה הישראלית. ההשלכות של המשבר על נשים בכלל, ועל נשים מאוכלוסיות מוחלשות במיוחד, הן מרחיקות לכת, וגם מסיבה זו ייצוג שוויוני לנשים ממגוון האוכלוסיות בצוות הוא הכרחי. מומחיות בתחומים הרלוונטיים עם היכרות של צרכים של נשים מאוכלוסיות מגוונות במסגרת המשבר מצויות בשפע".

לקריאת המכתב של ח"כ ג'בארין ועדאלה