העלאת שכר מינימום: אין הסכמות בין ההסתדרות, האוצר והמעסיקים

הסתיימה ללא הסכמות הפסגה המשולשת בין שר האוצר יאיר לפיד, יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן ונשיא ארגוני המעסיקים צביקה אורן, במטרה למנוע את השביתה הכללית במשק. הישיבה נערכה היום (שני) בשעות הצהריים. פגישה נכחו שישה אנשים – מצד הממשלה שר האוצר יאיר לפיד, ומנכ"לית משרדו יעל אנדורן; מצד העובדים, יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, וראש המטה שלו עינב קאבלה; ומצד המעסיקים, יו"ר נשיאות הארגונים העסקיים צביקה אורן, ומנכ"ל הנשיאות אמיר חייק.

2014-11-24_200924

בישיבה הוחלט על הקמת שלושה צוותי עבודה אשר ידונו בדרישות ההסתדרות: צוות אחד לנושא שכר המינימום, צוות שני לנושא עובדי הקבלן, וצוות שלישי לנושא העסקת מוגבלים. הצוותים יעבדו באופן רצוף עד יום חמישי, אז יקיימו הצדדים פגישה נוספת. ההסתדרות הכריזה ביום שלישי האחרון על סכסוך עבודה כללי במשק. העילה המרכזית להכרזת הסכסוך היא הדרישה להעלאת שכר מינימום באופן שיאפשר קיום בכבוד לאדם העובד. בנוסף קיימות שתי עילות נוספות: האחת דרישת ההסתדרות לצמצם תבניות העסקה פוגעניות, ובעיקר תופעת עובדי הקבלן. השנייה היא דרישת ההסתדרות להעסקת אנשים עם מוגבלויות גם במגזר הציבורי – לאחר שהמגזר הפרטי כבר הסכים לקבל על עצמו התחייבות להעסקת בעלי מוגבלויות. אם הצדדים לא יגיעו להסכמות, תוכל ההסתדרות לפתוח בשביתה החל מיום שלישי הבא – בחלוף שבועיים ממועד ההכרזה על הסכסוך.

בנושא שכר המינימום, עמדת הפתיחה של משרד האוצר הינה כי יש להעלות את שכר המינימום בצורה מדודה ל-4,500 שקל, תוספת של כ-200 שקלים בלבד לשכר העומד כיום על 4,300 שקל בחודש. עמדת הפתיחה של העובדים היא כי יש לבצע העלאה ל-5,300 שקל – כאשר ניסנקורן הסביר שהגיע לסכום זה בשל מדד העוני – כאשר עבור משפחה של 4 נפשות מדובר ב-105% מקו העוני, ועבור 5 נפשות מדובר ב-91% מקו העוני – ובממוצע הסכום יושב על הקו. אורן, נציג המעסיקים, התבטא בשבוע שעבר שגם 5,000 שקל זה יותר מדי עבור המעסיקים – אך ניתן להניח כי מדובר בגבול עליון סביבו יהיה מוכן להתפשר. בנוסף עומדת על הפרק הצעת החוק של חה"כ דב חנין להעלות את שכר המינימום ל-30 שקל בשעה או 5,580 שקל בחודש, אשר נותנת רוח גבית לעמדת ההסתדרות, אך היא מוציאה עובדים רבים ובני משפחותיהם ממעגל העוני.

על פי "כלכליסט", האוצר והמעסיקים מעוניינים לנצל את המו"מ כדי להגיע גם להישגים עבורם – במיוחד "הגמשת תנאי ההעסקה של העובדים בכל הקשור ליכולת העובד לעבוד שעות נוספות" בעיני המעסיקים חוק שעות עבודה ומנוחה אשר נחקק בשנת 1951 הינו חוק אנכרוניסטי שאינו מתאים עוד לשוק העבודה המודרני. הממשלה מעוניינת כי הדיון לא יהיה סביב שכר המינימום אלא סביב הכנסת המינימום – קרי שכר מינימום כולל תוספות אחרות המשולמות על ידי המעסיק – דבר המאפיין מאד תנאי העסקה של עובדים זוטרים במגזר הציבורי. באופן הזה, הצעד של העלאת הכנסת המינימום, במקום העלאת שכר המינימום, לא ישפיע כלכך על עובדים רבים במגזר הציבורי. בנוסף, המעסיקים מבקשים כי חלק מההעלאה תבוצע דרך מענק ההכנסה השלילי – שבו תישא המדינה ולא המעסיקים. צוותי העבודה שהוחלט עליהם יבחנו בין היתר את המשמעויות התקציביות והחוקיות של ההצעות והדרישות השונות שהועלו בפגישה. ניסנקורן, אמר בתום הישיבה: "הפערים הם גדולים. לא ניסוג עד אשר יתקבלו דרישותינו שהן הדרך היחידה לצמצום פערים ודאגה לאוכלוסיות החלשות במדינת ישראל."

יצוין שהבוקר דנה ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת דיון על הצעת החוק להעלאת שר המינימום. יו"ר ההסתדרות אמר בדיון כי אם לא יתבצע שינוי בשכר המינימום, הוא ייאלץ לנקוט בצעדים. "אני לא אתפשר על שכר המינימום ולא אהפוך אותו לנושא חד צדדי. ב-10 השנים האחרונות התוצר עלה בעשרות אחוזים, אבל החלק של השכירים ירד מ-68 ל-62 אחוזים. יש יותר מורי קבלן, משלמים על החינוך, משלמים על הבריאות ומערכת הבריאות הופרטה. אני לא אסכים למשוך את הסיפור", אמר ניסנקורן. לאחר מכן תקף יו"ר ההסתדרות את הממשלה. "אני לא מבין איך המדינה מעיזה לא להיות הראשונה שמעסיקה עובדים עם מוגבלויות, איך היא לא יודעת כמה עובדי קבלן יש לה", הוא אמר.

ח"כ דב חנין (חד"ש) טען במהלך הדיון כי כל סיעות הכנסת מלבד "יש עתיד" חתמו על הצעת החוק בנוגע לשכר המינימום. "55 אחוזים מהעניים בישראל הם אנשים עובדים. 64 ח"כים חתמו על הצעת החוק כי התמיכה בחוק הזו חוצה מגזרים. מפחידים אותנו שאם שכר המינימום בישראל יעלה תהיה אבטלה, אך שיעור האבטלה בישראל ירד בפעם האחרונה שעלה שכר המינימום", ציין חנין והוסיף "מאיימים עלינו במשבר כלכלי, אבל אנחנו יודעים שהעלאת שכר המינימום דווקא מעודדת צמיחה וממריצה את הפעילות הכלכלית". לדבריו "זוהי דרישה נכונה וצודקת. רוב העובדים במינימום הם עובדים של המדינה ושל החברות הגדולות. לעסקים קטנים נצטרך לסייע אבל לא באמצעות סבסוד שכר רעב לעובדים. אם נגיע לשביתה כללית זו תהיה השביתה המוצדקת ביותר אי פעם, של סולידריות והתגייסות למען העובדים המוחלשים ביותר. אנחנו נדאג שגם הכנסת תושבת. יש צורך בהעלאה משמעותית של שכר המינימום. 200 שקל לא יעשו את ההבדל עבור אלה שעובדים ונשארים עניים".

מטה "מינימום 30" בפייסבוק:

https://he-il.facebook.com/30minimum