העובדים הסוציאליים מחדשים מאבקם: שנה וחצי לאחר תום השביתה טרם נחתם ההסכם

איגוד העובדים הסוציאליים עומד להכריז על סכסוך עבודה. זאת בשל גרירת הרגליים של האוצר במו"מ עם ההסכם הקיבוצי. אם ההסכם לא ייחתם עד פסח "נחדש את המאבק", נמסר. לפני כשנה וחצי, ב-22 ביולי 2020, לאחר 17 ימי שביתה ומחאות ברחובות הגיעו משרד האוצר ואיגוד העובדות והעובדים הסוציאליים להסכם עקרוני  שהביא לסיום הצעדים.

עובדות סוציאליות מפגינות בירושלים במסגרת השביתה, יולי 2020 (צילום: איגוד העו"סים)

 

הצדדים הגיעו להסכם עקרוני הכולל תוספת של כ-200 מיליון שקל למשכורות העובדות. בסוף יולי 2020 החל המו"מ בין האיגוד לנציגי האוצר עקב העומסים הקשים על שירותי הרווחה בעת משבר הקורונה והקושי לאייש תקנים, בין היתר בגלל השכר הנמוך.

 

הסיכומים שהושגו בנובמבר אשתקד

בנובמבר 2021 הציגה ענבל חרמוני, יושבת ראש איגוד העובדים הסוציאליים, את מודל השכר החדש בפני וועדת העבודה והרווחה של הכנסת. לפי המתווה שהציגה חרמוני, שכר עובד סוציאלי ותיק יעלה מ-10 עד 12 אלף שקל בחודש ל-14 עד 16 אלף שקל. הרפורמה כוללת העלאה של שכר הבסיס של העו"סים ועליית

שכר משמעותית לאורך שנות העבודה במקצוע השוחק. "הסכם המפורט ליישום הרפורמה צפוי להיחתם בחודשים הקרובים" הדגישה. העלאת השכר תיושם בשתי פעימות. ראשונה תחול רטרואקטיבית מיולי 2021, והשנייה תיושם בהסכם המסגרת הבא במגזר הציבורי, שצפוי להיחתם בשנת 2023 – בעקבות "עסקת החבילה" שנחתמה בין ההסתדרות, לאוצר ולמעסיקים הפרטיים המונעת כל תוספת שכר במהלך השנה הנוכחית.

חרמוני הציגה את העלייה הצפויה בשכר דרך שלושה מקרים של עובדים סוציאליים – עו"ס שטח, מנהלת בדרג ביניים ומנהלת בכירה. כך, עו"ס שטח, שתלמד לתואר שני בשנה השמינית לעבודה, תשתלם בהיקף של 56  שעות כל שנתיים (החל מהשנה השלישית), ותגיע לדרג "בכירה+" בשנה ה-37, תשתכר לאחר 40 שנות ותק כ-14.5 אלף שקלים בחודש, במקום 9,500 שקלים כיום. אבל חרף ההתקדמות במו"מ וחילופי השלטון – ההסכם טרם נחתם.

 

לקראת הכרזה על סכסוך עבודה

דבר הימשכות המו"מ וגרירת הרגליים של האוצר, הנמנע מלחתום על הסכם הקיבוצי ולפרסם צו הרחבה שיעניק את כל תוספות השכר לכלל העו"סים, נחשף בשבוע שעבר (23.3) בישיבת הוועדה לקידום מעמד האישה ושוויון מגדרי בכנסת.

הוועדה בראשות ח"כ עאידה תומא-סלימאן (חד"ש – הרשימה המשותפת), דנה בתוכנית הלאומית למאבק באלימות במשפחה. נושא שכרם של העובדים הסוציאליים עלה לדיון. כך התברר כי לפי איגוד העובדים הסוציאליים, ב-2020 היו כאלף תקנים לא מאוישים בשירותי הרווחה. עו"ד אפרת רותם, שהיא עובדת סוציאלית ונמנית עם ראשי איגוד העובדים הסוציאליים, מסרה בישיבה: "יש קושי מטורף לאייש משרות. יש גידול במשרות שעומדות ריקות. הממונה על השכר לוקח את הזמן עם הרפורמה, שאמורים היו לחתום עליה כבר לפני תשעה חודשים. אנחנו עומדים בפני הכרזה על סכסוך עבודה".

"אנחנו עומדים עם הסכם הרפורמה המוכן שהיה אמור להיכנס לתוקף ב-1 ביולי, אבל לאוצר יש זמן. הוא לא מוכן להתחייב לתאריכים, ואנשיו עסוקים בלנסח את הדברים בצורה הכי דקדקנית, כדי שחלילה עובדת סוציאלית לא תתעשר ב-15 שקל נוספים על חשבון קופת המדינה", הוסיפה. "בקרוב נכריז על סכסוך עבודה. עד לפתיחת השביתה יוותרו  שבועיים שבהם אנחנו מוכנים לשבת למו"מ 24 שעות ביממה עד שייצא עשן לבן, אבל אם ימשיכו לגרור רגליים – נלך עד הסוף", הדגישה.

אסף דוברוביצר מאגף התקציבים במשרד האוצר אמר למשתתפי הישיבה: "הסכם העו"סים לקראת חתימה, וכשייחתם, יחול רטרואקטיבי ליולי 2021. איני הגורם המוסמך לענות על השאלה מדוע זה מתעכב." "מה שאני שומעת הוא שערורייתי. אי אפשר לעבור על זה לסדר היום, במיוחד בימים קשים כל כך, כשכל המצוקות של הציבור עולות ונעשות חריפות יותר. אולי הגיע הזמן שתצאו שוב לשביתה, ואז באוצר אולי יתעוררו. אפנה בשם הוועדה לשר האוצר, יחד עם וועדות נוספות, ואדרוש חתימה על ההסכם מיידית", השיבה יו"ר הוועדה תומא-סלימאן.

בעקבות הישיבה עמדה ח"כ תומא-סלימאן בהבטחתה ויזמה מכתב, עליו חתמו 18 חברי כנסת נוספים, בדרישה ממשרד האוצר לחתום מיידית על ההסכם הקיבוצי. על המכתב חתמו כל חברי הכנסת של סיעת חד"ש ויתר הח"כים מהרשימה המשותפת, וכן חברי כנסת מסיעות מרצ, ש"ס, העבודה והליכוד.

אפרים דוידי

עוד בנושא: https://zoha.org.il/111558