הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: שיעור האבטלה זינק לכמעט 23%

לפי סקר כוח האדם של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) למחצית הראשונה של אוקטובר שפורסם היום (שני), בה חל סגר משמעותי על המשק, כמעט 23% מכוח העבודה, כ-938 אלף עובדות ועובדים בישראל מחוסרי עבודה – 170 אלף יותר מאשר במחצית השנייה של ספטמבר. יצוין שבנק ישראל העריך לאחרונה כי עד לסוף השנה שיעור האבטלה בהגדרה הרחבה שלו יגיע ל-17% ועד 20%, אך כעת, חודשיים לפני מועד זה, מתברר שהמצב חמור אף יותר. על פי סקר כוח האדם של הלמ"ס למחצית הראשונה של אוקטובר 2020, שיעור האבטלה "הרחב" בישראל עומד על 22.7%. מהו "שיעור האבטלה הרחב"? נתון זה מאגד שלוש קבוצות של מחוסרי עבודה.

הראשונה היא הבלתי מועסקים בהגדרה הקלאסית, זו ששיקפה את שיעור האבטלה במשק ערב המשבר. על פי הגדרות הלמ"ס, קבוצה זו כוללת עובדים בני 15 ומעלה שלא עבדו כלל בשבוע שקדם לסקר והם מחפשים עבודה. בקבוצה זו חלה הרעה משמעותית, ומספר הבלתי מועסקים עלה מ-165 אלף איש (4.2%) במחצית השנייה של ספטמבר ל-205 אלף איש (5.1%) בשבועיים הראשונים של אוקטובר. השכבה השנייה כוללת את העובדים בני ה-15 ומעלה שמצויים בחל"ת. על פי הגדרות הלמ"ס, מדובר ב"מועסקים שנעדרו זמנית מעבודתם כל השבוע בגלל סיבות הקשורות בנגיף קורונה". גם בקבוצה זו חלה הרעה משמעותית, והיא מונה כיום כ-627 אלף מחוסרי עבודה, כ-120 אלף יותר בהשוואה למחצית השנייה של ספטמבר.

לבסוף, בקבוצה השלישית והאחרונה נמנים האנשים שאיבדו את עבודתם מאז חודש מארס אך לא חיפשו עבודה בארבעת השבועות שקדמו לסקר. גם בקטגוריה זו חל גידול לרעה. במחצית השנייה של ספטמבר מספר האנשים שנמנים עם קבוצה זו עמד על כ-95 אלף איש, וכעת הוא עומד על כמעט 105 אלף עובדות ועובדים.