20 אלף דרשו בדרום ת"א להפסיק את גירוש הפליטים; ח"כ חנין: השלטון מציע הסתה במקום פתרונות

תחת הכותרת "נגד הגירוש, בעד דרום תל אביב", נערכה אמש (שבת) עצרת בדרישה לפתרון אמיתי וצודק למצוקת דרום תל אביב". כ-20 אלף בני אדם התאספו ברחוב לוינסקי, שהיה צר מלהכיל את הבאים, בסמוך לתחנה המרכזית החדשה. בקרב המפגינים בלטו הכרזות בצבע אדום של חד"ש: "כשהממשלה נגד העם – העם נגד הממשלה" ו"לא לגירוש!". יצוין שחד"ש היה לכוח הפוליטי היחידי שהתייצב אמש לימינם של מבקשי המקלט.

את ההפגנה ארגנו תושבים, ובעיקר תושבות מדרום תלאביב, בניסיון לכונן קשר סולידרי בין המאבק למען פליטים ובין המאבק למען תושבי דרום תלאביב. "תנו את הכסף של הגירוש של השכונות ולא לגירוש. השכונות במצב קשה. התשתיות רקובות. אני אומרת לראש העיר? איפה אתה כל השנים האלה?", פנתה שולה קשת, ממארגנות ההפגנה, אל הקהל. לדבריה, גירוש הפליטים ומבקשי מקלט לא יביא פתרון לתושבי השכונות הוותיקים, אלא ישחק דווקא לידיהם של יזמי נדל"ן. "לא גירוש, לא חולות, תשקמו את השכונות" קראו בקהל.

2018-02-25_200319

"לא לגירוש" פליטים נושאים כרזות של חד"ש, אמש, בדרום תלאביב (צילום: זו הדרך)

טוגוד עומר אדם, מבקש מקלט מסודן, נשא דברים בהתרגשות: "אנחנו לא בחרנו להגיע לדרום תל אביב. במדבר סיני לא מחלקים מפות לרחוב לוינסקי. כשהגענו, נתנו לנו כרטיס אוטובוס לכיוון אחד התחנה המרכזית החדשה". הוא הוסיף: "אני שואל את עצמי: איך לעזאזל אשרוד את המיליציות? את המבריחים? את המדבר? איך אמצא את הכוח לצאת בחיים?". טוגוד פנה למפגינים: "אתם נותנים לנו הרבה תקווה. בזכותכם יש לי אמון בלב היהודי".

בין יוזמי ההפגנה שולה קשת, תושבת שכונת נווה שאנן, הפעילה בתנועת "דרום תל אביב נגד הגירוש". קשת אמרה: "אומרים לנו שהגירוש עוד לפנינו ואני אומרת שהגירוש התחיל מזמן. אומרים לנו שהגירוש יתחיל בפסח ואני אומרת שחג החירות יוכתם בחרפת הגירוש. דרום תל אביב בעד שיקום, בעד דיור ציבורי, בעד פיזור הפליטים בכל רחבי הארץ ובעד חיים בכבוד לכולנו. מישהו שומע אותנו? מישהו רואה?".

"במהלך השנים הממשלה והעירייה 'הגדילו לעשות' והפכו את השכונות שלנו לאקסטריטוריה", הוסיפה קשת, "למוקד של סחר בסמים וסחר בנשים, לגטו צפוף על ידי ניתוב עשרות אלפי אנשים, מהגרי עבודה ומבקשי מקלט לכאן; למרחב אלים ממילא לנשים, לילדות ולילדים, לקשישות ולקשישים". לדבריה, "אומרים לנו שהגירוש הוא השיקום שלנו. ואני אומרת הגירוש הוא הוספת חטא על פשע ועוד שלב בתהליך ההרס. אומרים לנו: 'עניי עירך קודמים למבקשי המקלט בעירך'. ואני אומרת: מה שקורה בשטח הוא שעשירי עירך קודמים לעניי עירך ולמבקשי המקלט בעירך."

"אוגנדה ורואנדה זה ביתם?" שאלה בנאומה שולה מולא, יו"ר האגודה הישראלית של יוצאי אתיופיה. "הבתים שלהם זה אריתריאה וסודאן. הם נמלטו על נפשם משם. מה הקשר שלהם לשתי המדיניות השלישיות האלה? שום קשר מלבד קשר אחד אלו הן מדינות אפריקה. ההתייחסות ליבשת אפריקה כאל גוש אחד מספר על גזענות ובורות מהסוג הקשה". עוד אמרה: "סיפרו לנו שקרים ועשו לציבור דמוניזציה של האנשים האלה. הם הכניסו בציבור פחד, שנאה ושחורפוביה. מפחידים את הציבור, מסיתים את הציבור כדי שיאטום את ליבו ויעצום את עיניו בזמן שתכנית אכזרית יצאה אל הפועל: גירוש בניאדם אל מותם".

מנחת העצרת, העיתונאית מירב בטיטו, אמרה בפתח דבריה: "בפסח, כשאנחנו נחגוג, הגירוש יהיה בעיצומו. אנחנו נלבש בגדים לבנים והם יהיו ברעב ובמחסור, בדרך אל הלא נודע". ח"כ דב חנין (חד"ש הרשימה המשותפת), שהשתתף בהפגנה, אמר כי הוא "מפגין הערב עם האלפים בדרום תל אביב בהתנגדות לגירוש מבקשי המקלט ולמדיניות הפקרת שכונות דרום תל אביב. כשהשלטון מציע הסתה ושנאה במקום פתרונות, אנחנו מראים ביחד שאפשר אחרת". בתום ההפגנה כתב ח"כ חנין בפייסבוק: "מרגש להפגין הערב עם האלפים בדרום תל אביב נגד גירוש מבקשי המקלט ומדיניות הפקרת שכונות דרום תל אביב. כשהשלטון מציע הסתה ושנאה במקום פתרונות אנחנו מראים, ביחד, שאפשר אחרת".

יצוין שבערב שבת עיכבה המשטרה לחקירה שני חשודים שאיימו לפגוע במפגינים לאחר פרסום פוסט בפייסבוק, אחד מהחשודים אף היה חמוש. המשטרה איתרה את הפוסט בפייסבוק, שקרא לפגוע במשתתפי ההפגנה נגד הגירוש. הפוסט גרר תגובות מאיימות ואחד המגיבים הוסיף "אני חמוש". משטרת ישראל איתרה את החשודים, עיכבה אותם לחקירה ובסיומה אף החרימה לאחד החשודים את נשקו האישי.