ח"כ תומא-סלימאן: הממשלה לא תופסת את ממדי המשבר בבריאות הנפש

ועדת העבודה והרווחה של הכנסת דנה אתמול (חמישי) בתכנית של משרד הבריאות לסיוע נפשי בעקבות משבר הקורונה. יו"ר הוועדה, ח"כ עאידה תומאסלימאן (חד"ש הרשימה המשותפת) דרשה הצגת לוח זמנים ברור לקידום התכנית, שנמצאת על שולחנו של מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב. התכנית מיועדת לך-1% עד 3% מהאוכלוסייה בישראל המהווים בין 88 אלף ל-266 אלף אזרחים, ולפיה כל המעוניין בכך יעבור סדרה של שלושה טיפולים נפשיים, שאורך כל אחד מהם חצי שעה ללא צורך בהמתנה ארוכה וללא צורך באבחון ראשוני.

ח"כ תומאסלימאן הדגישה בדיון ש"הממשלה לא תופסת את ממדי המשבר. אנחנו רואים תופעות של דיכאון אצל אנשים שלא סבלו מבעיות, והחמרה אצל אנשים עם היסטוריה של בעיות. כרגע אין אפילו תוכנית בריאות נפש מאושרת. מנכ״ל משרד הבריאות חייב לשבת על התוכנית, ועל הביקורת המשמעותית שיש כלפי התוכנית ומיד".

עודד מאיו, מהסתדרות הפסיכולוגים, הוסיף: "המערכת נכנסת למשבר הזה בתתתקינה. התוכנית של משרד הבריאות שהודלפה היא בעייתית אין כזה דבר התערבות בשלושה מפגשים של חצי שעה. מעבר לזה התוכנית הזו היא הפרטה בדלת האחרונית. במקום לחזק את השירות הציבורי רוצים להעביר את זה לעמותות חיצוניות".

ראש האגף לבריאות הנפש, ד"ר טל ברגמן־לוי, התייחסה לפרסום אודות התכנית, ואמרה כי נכון להיום היא "לא רואה עלייה משמעותית במצוקה של אזרחי מדינת ישראל". עם זאת, היא ציינה כי "זה נכון לצאת מתוך הנחת היסוד שתהיה עלייה ושנצטרך לטפל באחוז ניכר מהאזרחים. אף מערכת לא בנויה לתת מענה לכל האזרחים". היא הסבירה כי "מערכות בריאות הנפש מתוכננות לתת טיפול לאחוזים מסוימים מהאוכלוסייה. גם אם מחר כולנו נשבור את הרגל ונצטרך טיפול, לא כולם יטופלו באותו זמן. כשנצטרך לתת מענה, צריך לדעת איך לתכנן אותו".

יו"ר הפורום לפסיכולוגיה ציבורית, ד"ר ירדן מנדלסון, תקפה את התכנית. "ההפרדה של משרד הבריאות בין בריאות הגוף והנפש מטרידה", אמרה. "הקמפיינים מבעיתים ולא מתחשבים בצרכי הנפש. גם תכנית בריאות הנפש שפורסמה היא לעג לרש". לטענתה, "היא מעבירה את האחריות לעמותות במקום המערכת הציבורית. צריך להכפיל את התקנים בשירות הפסיכולוגי הציבורי".

מנדלסון הבהירה בנוסף כי "משרד הבריאות מקבל החלטות בלי להתייעץ עם מטפלים מהשטח. בלי אף פסיכולוג בשולחן, ואנחנו רואים את זה בכל קמפייני ההפחדה שלא מביאים בחשבון את הבריאות הנפשית של הציבור". לדבריה, "אנחנו רואים את זה גם בתכנית הקטסטרופלית שפורסמה אתמול, שמהווה פלסטר שיגרום להעברה של אזרחים לשירות פרטי במקום להשתמש במערך הציבורי". היא הסבירה כי "אנשים יקבלו 3 פגישות ואז מה? המערך הציבורי לא יוכל לקלוט אותם אם לא תעבו אותו וככה הם יחזרו לשוק הפרטי".

מנדלסון הוסיפה כי "היום מאות פסיכולוגים יושבים בבית בחופשות ואלו שעובדים נתקלים במחסומים על עבודה מרחוק ולא יכולים לתת את המענה. במקום לתת למערך הציבורי לתת שירות, מעבירים סכומי עתק לעמותות. סכומים שהיו יכולים להכפיל את המערך".

הפורום לפסיכולוגיה ציבורית קרא גם לפסיכולוגים קליניים לשוב לשירות הציבורי. "קריאה זו תיפול כיום על אוזניים כרויות לאור המשבר הכלכלי. גיוס חירומי של מאות פסיכולוגים יאפשר מתן מענה מיטבי בחירום וגם בשגרה", טענו. לבסוף, נמסר כי "כיום פסיכולוגים רבים נמצאים בחל"ת, או לא מתאפשר להם לעבוד מהבית. יש להסיר חסמים אלו ולאפשר להם להעניק טיפול לפונים".