המצע הכלכלי של חד"ש: להלאים את הבנקים ולדאוג לעובדים

 חד"ש הציגה השבוע את עקרונות המדיניות הכלכלית-חברתית שלה ונציגיה בחרו לעשות זאת בפינת הרחובות רוטשילד-בצלאל יפה בתל אביב. מיקום זה נבחר בשל קרבתו לסניפים הראשיים של מספר בנקים גדולים, שכן אחד הסעיפים המרכזיים בתכנית מדבר על הלאמת הבנקים בישראל, במסגרת ביטול כל ההפרטות של שירותים ציבוריים וחברות ממשלתיות. ח"כ דב חנין (חד"ש) אמר במסיבת העיתונאים: "הכנסות הבנקים הולכות ותופחות, בזמן שמאות אלפי ילדים נמצאים מתחת לקו העוני. זו לא גזירת גורל, אלא תוצאה של מדיניות. ממשלת נתניהו קיצצה אנושות בשירותים החברתיים החיוניים לכולנו, על מנת לממן את המתנות שהיא מעניקה לברוני הגז ובעלי ההון, את מפעל ההתנחלויות, ואת התוכנית המסוכנת למתקפה יזומה על איראן. אל מול ההפקרות הזו אנו מציעים תוכנית כלכלית מפורטת: בין היתר אנו מציעים להלאים את משאבי הטבע, להלאים את הבנקים, ולהתחיל להגן על העובדים והעובדות במקום על הטייקונים. אנו מציגים סדרי עדיפויות הפוכים לאלה של ממשלת נתניהו – הפסקת העבודה הקבלנית, הגדלת מס חברות במקום הגדלה של המע"מ, והבטחת השוויון התעסוקתי והכלכלי בין נשים וגברים, יהודים וערבים, פריפריה ומרכז."

עו"ד מור סטולר, מועמדת מטעם חד"ש לכנסת הוסיפה: "שכרם של העובדים נשחק קשות ביחס להוצאות המחייה. טיבן של המשרות בשוק העבודה התדרדר – אנו עדים למאות אלפי נשים וגברים שנאלצים לעבוד בחלקיקי משרות, בעבודה קבלנית, בעבודה עם חשבוניות. המצב הזה גרר את העובדים ואת משפחותיהם למצב של עוני. זהו מצב שאנו חייבים להפסיק". עוד הוסיף אלון-לי גרין, פעיל חברתי ומקים איגוד המלצרים: "את מסיבת העיתונאים הזו אנו מקיימים בשיאו של גל התאגדויות ומאבקי עובדים, שבמרכז רבים מהם עומדת חד"ש. הפעילים והפעילות שלנו ליוו, יזמו, והגיעו לכל קצוות הארץ במטרה לסייע להתאגדויות שהן הבסיס למאבק על שכר הוגן ותנאי העסקה נאותים. המאבק שלנו בכנסת הבאה יתמקד בחיסול ההעסקה הקבלנית, בהעלאת שכר המינימום, ובעידוד ובמתן רוח גבית לכל עובד ועובדת שמבקשים להתאגד".

ח"כ חנין, עו"ד סטולר וגרין במהלך הצגת המצע הכלכלי מול מטה בנק הפועלים בת"א (צילום: חד"ש)

חברי חד"ש העמידו בראש מצעם הכלכלי את הדאגה לזכויות העובדים ואת הגדלת הכנסותיהם של השכירים בישראל. עם זאת, כהקדמה לסעיפי המדיניות – בחרה התנועה להתייחס לנטל הכבד שמהווה ההוצאה הביטחונית על תקציב המדינה. "לאחר כל מלחמה גדל עוד יותר התקציב הצבאי וזולל תקציבים חברתיים", נכתב במצע. "ההוצאות הצבאיות בישראל, הישירות והעקיפות, גוזלות כ-60% מהתוצר, לעומת 2% בלבד במדינות אירופה". כאמצעי להקלת נטל ההוצאה הביטחונית על התקציב, מציעה התנועה שלום בין ישראל לפלסטינים, המבוסס על הקמת מדינה פלסטינית בגבולות ה-4 ביוני 1967.

עיקרו של המצע הכלכלי-חברתי חד"ש, מתייחס למצבם של העובדים בעלי המשכורות הנמוכות. המפלגה דוגלת בתוספת שכר של 5% לכל העובדים המאוגדים ובהעלאת שכר המינימום לרמה של 5,000 שקלים, לעומת 4,500 כיום. בנוסף, תומכת החזית בקיצור שבוע העבודה ל-30 שעות שבועיות, מבלי לפגוע בתנאי השכר והזכויות הסוציאליות של העובדים. עוד כולל המצע, הצעה להכליל את כלל ההכנסות של העובד בחישוב השכר הקובע את היקף ההפרשות לפנסיה. כיום, עובדים רבים מקבלים תוספות שונות לשכרם, כמו תוספת שעות נוספות גלובלית ותוספות אחרות, אשר עליהן מוטל מס הכנסה אך הן אינן נכללות בחישוב השכר כאשר נקבע סכום ההפרשה החודשי לפנסיה.

המצע כולל גם שורה של צעדים להגברת כוח ההתאגדות של עובדים. חד"ש מציעה לבטל את ההעסקה במיקור חוץ ("עובדי קבלן") במגזר הציבורי ולהחיל את החוק המטיל אחריות על מזמין השירות לתנאי ההעסקה של עובדי הקבלן גם למגזר הפרטי. בנוסף, קוראים בחד"ש להגביר את האכיפה של חוקי העבודה, לעודד התארגנויות עובדים ולבטל חקיקה הפוגעת בזכויות העובדים, אך סעיפים אלה במצע אינם כוללים צעדים אופרטיביים ברורים. חד"ש תומכים גם בהקמת מנגנון ממשלתי אשר יציע סבסוד של תשלומי הפנסיה לבעלי משכורות נמוכות ובהקמת קרן פנסיה ממשלתית אשר תציע דמי ניהול של 0.7%. עוד מציעה המפלגה לחייב את קרנות הפנסיה להשקיע 50% מהחסכונות באגרות חוב ממשלתיות ייעודיות, על מנת שחלק ניכר מחסכונות הציבור יהיו מגובים בכספי ממשלה.

הגדלת הקצבאות ב-40%, העלאות מס

המצע כולל גם מספר עקרונות לגבי היקף ההשקעה הממשלתית ברווחה. החזית מציעה לבטל את תקרת ההוצאה בתקציב המדינה, על מנת שניתן יהיה להגדיל את ההשקעה בשירותים חברתיים, ולבטל את חוק ההסדרים אשר מאפשר למשרד האוצר לבטל חוקים שחוקקה הכנסת על מנת להעביר את התקציב. בנוסף, מציעה חד"ש להכפיל את שיעור ההפרשה של מעסיקים לביטוח לאומי בגין כל עובד, על מנת להגדיל את הכנסות המוסד לביטוח לאומי ב-5 מיליארד שקלים. כמו כן, דוגלת חד"ש בהעלאת המדרגה העליונה של מס ההכנסה מ-45% ל-50% ובהטלת מס עשירים של 55% על הכנסות של למעלה ממיליון שקלים בשנה. המצע כולל גם מס עיזבון של 10% על ירושות בשווי של למעלה מ-3 מיליון שקלים.

המצע כולל גם סעיף להכפלת שיעור התמלוגים שמשלמות החברות המפיקות גז בישראל והחלת השיעור הזה על כל החברות העושות שימוש באוצרות הטבע של מדינת ישראל. בתחום ההוצאות, דוגלת חד"ש בהגדלה של קצבאות הילדים ב-40%, על מנת להחזירן לרמה שהייתה מקובלת בעבר. בנוסף, קוראת המפלגה להכללת הביטוח הרפואי המשלים במסגרת סל הבריאות ובהצמדה מחדש של כל הקצבאות לשכר הממוצע במשק, על מנת למנוע את שחיקתן בעקבות האינפלציה. כמו כן, תומכת חד"ש בהגדלת מספר המוצרים שמחירם מפוקח מ-20 ל-50 ובביטולה המלא של תכנית ויסקונסין להשמה מחדש בעבודה ובמתן דמי אבטלה מלאים למשך 12 חודשים מאז הפיטורים. "חד"ש דוחה את הקביעה המגמתית כאילו 'אין ברירה', וכאילו המדיניות מרחיבת אי-השוויון, הדוחקת עובדים לעוני, צעירים לעבודה זמנית ונשים לעבודה חלקית, המייקרת את הדיור והמקטינה את כוח הקנייה של רוב האזרחים – היא גזירת גורל", נכתב במצע.

"שנה אחר שנה מנהלות מפלגות השלטון מדיניות שמרחיבה את הפערים החברתיים, מבזבזת סכומי עתק על מלחמות, צבא והתנחלויות, ומקצצת בהוצאות האזרחיות" – כך פותחת מפלגת חד"ש את המצע הכלכלי-חברתי שלה. "המחיר גלוי לעין – יותר עובדים עניים, שליש מהילדים חיים בעוני, מחצית מהקשישים חיים על קצבאות ביטוח לאומי. ההוצאות הישירות והעקיפות של עמוד ענן הן 4 מיליארד שקל לפחות ושל עופרת יצוקה 5 מיליארד שקל, ולאחר כל מלחמה גדל עוד יותר התקציב הצבאי וזולל תקציבים חברתיים". הפתרון של חד"ש פשוט: לקצץ עד 50% בתקציב הביטחון. כדי להגיע למטרה זו יש לכונן מדינה פלסטינית ו"להפוך את קווי 4 ביוני 1967 לגבולות של שכנות טובה. רק שלום ופינוי התנחלויות יביאו לכלכלה בריאה ומשגשגת".

עוד קוראים בחד"ש ל"ביטול כל ההפרטות שנעשו עד כה בחברות ממשלתיות, בנקים ושירותים ציבוריים ועירוניים, ולביטול כל התוכניות להפרטה של חברות ממשלתיות ושירותים ציבוריים, לרבות בתחומי הרווחה והחינוך". במקביל הם מבקשים להלאים את כל משאבי הטבע, תוך פיצוי נאות למשקיעים, ולהכפיל את התמלוגים שמשלמות חברות הגז. בראיון ל"דה מרקר"- הצהיר בעבר ח"כ חנין כי הוא תומך גם בהלאמת הבנקים. בחד"ש גם מעוניינים לבטל את החוק האנטי דמוקרטי – חוק ההסדרים.

למצע חד"ש המלא:

http://hadash.org.il/matzahadash