תמר גוז'נסקי: 70 אחוז מהנשים העובדות לא ייהנו מההכרה בהוצאות טיפול בילדים

 

הכרת המדינה בהוצאות הטיפול בילדים תקל אמנם על הורים רבים, אולם מאחר שההטבה תינתן באמצעות מס, ייווצר מצב שבו דווקא הורים המשתכרים יותר יקבלו מהמדינה הטבה גדולה יותר.  לדברי חברת הכנסת לשעבר מסיעת חד"ש ומראשי מק"י תמר גוז'נסקי, הפעילה כיום במכללה החברתית-כלכלית, הפתרון טמון בחקיקה. גוז'נסקי מסבירה כי "פסיקת בית המשפט אמנם מוצדקת וחשובה – אבל עלולה להביא לאפליה בין נשים עובדות על גובה הסכום שיינתן להן, אם בכלל, כהוצאה מוכרת. על כן, על הכנסת להמשיך את המנגנון המשפטי ולקבוע בחקיקה כי הסכום שיינתן לאמהות עובדות לא ייקבע רק על פי גובה שכרן".

לדברי גוז'נסקי, בישראל רק 30% מהנשים העובדות משלמות מס ו-70% מהנשים העובדות לא מגיעות לרמת השכר המחייבת בתשלום מס הכנסה. אם יתקבל חוק שיכיר בהטבה על הוצאות טיפול, שיתבטא רק בניכוי ממס הכנסה, יהיה זה באמת רק לטובת המשפחות המשלמות מס הכנסה. על כן טוענת גוז'נסקי כי כדי לעשות צדק בין הנשים לבין עצמן – צריך שבחוק יהיה פיצוי לנשים שעובדות ולא משלמות מס הכנסה, למשל על פי מנגנון דומה למס הכנסה שלילי.

בנוסף, דורשת גוז'נסקי לשנות את התפיסה סביב המודל המשפחתי בישראל וסביב סוגיית הטיפול בילדים. "ההטבה להוצאות לילד נתפסת, שלא בצדק, כהטבה לנשים. למעשה זו הטבה למשפחה, כי גם הגבר יכול להישאר בבית. "בישראל הרבה יותר מקובל שהגבר, שלרוב מרוויח יותר ומחזיק במשרות בכירות יותר, יקבל הטבות מס על ארוחת עסקית או על טיסות לחו"ל. אם כבר מחליטים שיש לספק הטבה על הוצאות שקשורות להשגת הכנסות – חשוב לזכור שיש גם נשים היוצאות לעבודה וגם להן יש הוצאות".