39 אחוז מהעובדים הערבים: הזהות הערבית פגעה בסיכוי להתקבל לעבודה

הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, בראשות חה"כ עאידה תומאסלימאן (חד"שהרשימה המשותפת), קיימה אתמול (שלישי) דיון לסיכום 8 שנות פעילות של נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, בהשתתפות נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה, עו"ד ציונה קניגמאיר. עו"ד קניגמאיר סקרה את עבודת הנציבות: "אין לנציבות מספיק משאבים, ועשינו הרבה מעבר למה שאפשר ביחידה הזוהנציבות לא יכולה להוביל תהליך של הטמעת שוויון בעבודה ללא השותפים – מעסיקים, עובדים, ממשלה, ועדי עובדים, חברה אזרחית. רק באמצעות השותפים נצליח אולי להתקדם. יש 12 תקנים וכולם מלאים. היו צריכים להיות יותר הליכים משפטיים, יותר סקרים, יותר מחקרים, אבל זה מה שיכולנו. התקציב השנתי נע בין מיליון וחצי לבין 4.5 מיליון שקל. התקציב הבסיסי הוא סביב המיליון ולפעמים אנחנו מקבצות נדבות. זה מו"מ בתוך המשרד ומול האוצר בשביל עודפים ומהלכים ספציפיים".

2015-12-09_202604

ישיבת הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, בראשות חה"כ עאידה תומאסלימאן, שנערכה אתמול בכנסת (צילום: אל אתיחאד)

יו"ר הוועדה הגיבה בתדהמה ואמרה: "מיליון שקל לפעילות הנציבות זה בעיניי סקנדל. הנושא הבוער הזה נמצא בתחתית סולם העדיפות של הממשלה! אני ניהלתי עמותה פמיניסטית ערבית, ועכשיו אני מגלה שהתקציב שלה היה פי ארבע משל רשות ממשלתית. לאור התקציב הזה, נפח הפעילות שלכן גדל מאוד בעיניי. כל הכבוד!". עוד סיפרה עו"ד קניגמאיר: "התיק האחרון שטיפלנו בו הוא אפליה על רקע מוצא, לאחר שנכתב על מועמדת למשרה בסיכום הריאיון שהיא 'שחרחורת, ילדותית פשוטה, מראה די פרחי'. הוצאנו צו לתפיסת מסמכים מחשש להשמדת ראיות וראינו את ההערות האלה בכתב ידה של מנהלת משאבי אנוש, שבעקבות זה גם פוטרה".

מסקר שהוצג בוועדה עולה כי 39% מקרב המועסקים ציינו שהזהות הערבית פגעה בסיכוי שלהם להתקבל לעבודה במדיה בינונית עד רבה, ונתון דומה אמרו שהזהות הערבית פגעה. באפשרות הקידום שלהם. יו"ר הוועדה ציינה ש"הסקר אמור להדליק נורות אדומות בחברה הישראלית, וזה מחייב תכנון של הנציבות איך לפעול מול מציאות שכזו, ואף להתעמת איתה". לדברי עו"ד שיראל נקדימון, שדולת הנשים: "הנציבות היא ידידת בית הדין חשובה וקריטית, אבל היא לא יכולה להתערב בתביעות נגד המעסיק הכי גדול במדינה – המדינה עצמה. על כן, עצמאותה של הנציבות היא הכרחית"? עו"ד קניגמאיר השיבה שעצמאותה של הנציבות היא "אכן ההמלצה החשובה ביותר, בין אם בחקיקה או בהסכמה מול היועץ המשפטי לממשלה, כדי שנוכל לפעול מול המדינה, בעת הצורך. הגיע הזמן שתחומי הפעילות של הנציבות יורחבו. לשם כך, צריך לפחות לשלש את כח האדם, כדי להביא אותנו לתפקוד ברמה אחרת. המלצתי האחרונה היא שאיפה שכולם יחרטו את השוויון על דגלם".

יו"ר הוועדה, ח"כ תומאסלימאן, סיכמה את הדיון ואמרה: "אני יודעת שלא קל להקים גוף ולהשאיר חותם, ואני חושבת שעשית זאת ותבורכי על כך. צריך להפוך את הנציבות לכח רציני אף יותר, ולצערי הרב המדינה הולכת לכיוונים מדאיגים של אפליה, חוסר שוויון וגזענות. אני חושבת שיהיה מוטל על כתפי הנציבות טיפול בהרבה נושאים ועוולות שיבואו". לדבריה "חוסר הרצון של לגור ליד ערבים, כפי שנו רואים בסערה בעפולהמבטא הלך רוח, שמושפע מפחדים, מטראומה ומההסתה נגד האוכלוסייה הערבית, וברור שזה יחלחל ויגיע למקומות העבודה. זה מחייב עמידה איתנה של הנציבות, בכדי להגן על מי שייפגע מהלכי רוח ומדיניות כזו. עניין עצמאות הנציבות לצורך כך הוא קריטי והוועדה תירתם למטרה זו". ח"כ תומאסלימאן הדגישה "אני לא אופטימית שהממשלה תחרוט על דגלה את נושא השוויון, ואני חוזרת ומזהירה מפני מדיניותה. תקציב הנציבות מעיד מה חושבת המדינה על נושא השוויון, ואם אנו לומדים היום שתקציב רשות ההתיישבות יוכפל פי עשר, זמן כה קצר אחרי אישור התקציב, אז אנחנו נדרוש רק כפול שלוש לנציבות. תוספת תקנים לנציבות תאפשר לה גישה של יוזמה וחיפוש האפליה. הנציבות צריכה להיות אקטיבית יותר, גם כלפי הציבור, כדי ליצור אצלו הרגשת אמון וביטחון בה, יחד עם העלאת המודעות לפעילותה".