עובדים פלסטינים המתינו 13 שנה לפסיקת בית הדין

 

לאחר 13 שנים של דיונים בערכאות ניתן באחרונה פסק דינו של בימ"ש העליון הקובע כי עובדים פלסטינים, המועסקים על ידי חברות ישראליות, זכאים לכלל הזכויות הסוציאליות להם זכאים עובדים ישראלים. על כך מסרה היום (יום א') העמותה להגנה על זכויות העובדים "קו לעובד". תחילתה של המסכת המשפטית, בתביעה שהוגשה בשנת 1994 בידי 23 עובדים פלסטינים, שהועסקו במועצה המקומית שבהתנחלות גבעת זאב בעבודות תחזוקה שונות. בתביעתם דרשו העובדים, תשלום בגין הפרשי שכר, זכויות סוציאליות ופיצויי פיטורים.

בית הדין האזורי לעבודה בירושלים קיבל את טענות התובעים וקבע כי הדין שיש להחיל ביחסי העבודה, הוא הדין הישראלי. בערעור קבע בית הדין הארצי, כי הדיון בתיק זה ותיקים אחרים באותו הנושא, יוחזרו לבתי הדין האזוריים לבחינת הוראותיו של הדין החל בשטחים הכבושים. על קביעה זו הגישו התובעים עתירה לבית המשפט העליון אשר כאמור, קבע כי הדין החל על מעסיקים ישראלים בשטחים הוא הדין הישראלי. מ"קו לעובד" נמסר "אנו רואים בפסיקת בג"צ השלכות מרחיקות לכת, שנוגעות לא רק לשכר ולתנאים הסוציאליים של העובדים, אלא גם לשאר הנושאים הקשורים בתנאי עבודה, כגון ביטוח, בטיחות וגהות. הבעיה האקוטית, היא העדר אכיפה בשטח- סיפורם של העובדים באזורי התעשייה שבשטחים".

אבל חלק מהעובדים נכנעו להצעת ההתנחלות לתשלום כספי פשרה ומספרם הצטמצם. שישה עובדים תובעים כעת תשלום 4 מיליון שקל, בעבור כל הזכויות שהופקעו מהם במהלך השנים: תשלומים עבור פנסיה מקיפה, תשלומים לקרן השתלמות, החזר הוצאות נסיעה, דמי הבראה, פיצויי פיטורים ודמי הודעה מוקדמת.