ח"כ חנין: נתניהו רוצה להפעיל את סעיף 52 רק כדי להעניק מתנות עצומות לטייקוני הגז

ועדת הכלכלה של הכנסת חליטה אתמול (שני) בתום דיונים ממושכים בסעיף 52 למתווה הגז, כי אין מקום לשימוש בסעיף. בעד ההחלטה הצביעו שבעה חברי האופוזיציה לעומת שישה חברי קואליציה שהצביעו נגד והגישו עמדת מיעוט. בעד המלצת ועדת הכלכלה לדחות את סעיף 52 הצביעו יו"ר הועדה איתן כבל (המחנה הציוני), אילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני), יוסי יונה (המחנה הציוני), דב חנין (חד"ש הרשימה המשותפת) עבד אל חאכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת) יעקב פרי (יש עתיד). נגד הצביעו מיקי זוהר, יואב קיש, נורית קורן (ליכוד), רועי פולקמן (כולנו), יואב בן צור (ש"ס) ואורי מקלב (יהדות התורה).

2015-12-15_192152

יו"ר נובל אנרג'י צ'ארלס דיוידסון וראש הממשלה בנימין נתניהו (צילום: לע"מ)

נוסח ההחלטה שאושר הוא למעשה פניה של יו"ר הוועדה לראש הממשלה נתניהו ונאמר בה: "בהמשך לפנייתך שבסימוכין, הריני לאשר כי בתום אחת עשרה ישיבות של הוועדה (אחת מהן בפורום מצומצם מטעמי ביטחון) השלימה ועדת הכלכלה את חובת ההיוועצות בה ומצאה שאין מקום לשימוש בסעיף 52 לחוק שבנדון, כדי לפטור את ההגבלים העסקיים המפורטים בפנייה שבסימוכין מהוראות החוק האמור. נימוקי הוועדה יועברו לידיך במסמך נפרד. בנוסף אני מבקש להעיר הערה אישית, ממכלול התבטאויותיך והתבטאויות שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, עולה לצערי כי ההחלטה הסופית על קידומו של מתווה הגז הטבעי, לרבות החלקים המחייבים התייעצות לפי סעיף 52, התקבלה עוד בטרם תחילת הליך ההיוועצות. דהיינו, נראה כי ההיוועצות לא נעשתה בלב פתוח ובנפש חפצה, אלא כהליך פורמלי בלבד. למרות זאת, אציין כי ועדת הכלכלה השקיעה שעות רבות בלימוד הנושא ועצתה ניתנת בלב פתוח ובנפש חפצה".


ח"כ חנין, חבר הוועדה ויו"ר השדולה הסביבתיתחברתיתאמר עוד בטרם ההצבעה, כי "כשליו הכלכליים והסביבתיים של מתווה הגז היו ידועים לנו גם לפני השימוע בוועדה, אבל השימוע חידד מאוד את הכשל הביטחוני שיש במתווה. מהדברים ששמענו ברור לחלוטין שהמתווה פוגע בביטחון האנרגטי של ישראל". לדבריו, "הביטחון האנרגטי לטווח הקצר נפגע קשות מהעדר צינור נוסף ממאגר תמר אל החוף. הביטחון האנרגטי לטווח הבינוני נפגע קשות מהדחייה במועד הפיתוח של מאגר לוויתן. והביטחון האנרגטי לטווח הארוך נפגע מההקלות על הייצוא שנקבעו במתווה וצמצום מלאי עתודות הגז לשימוש המשק הישראלי לטווח הארוךהטענות לרווחים מדיניים גדולים בעקבות המתווה נראות מופרכות ותלושות מן המציאות הממשית באזורנו". "בשורה התחתונה, מתבקש כאן מעקף חסר תקדים של חוק ההגבלים העסקיים בלי שום הצדקה אמיתית, רק כדי להעניק מתנות עצומות לטייקוני הגז, ולאפשר מונופול פרטי אימתני שישלוט בכלכלת האנרגיה של ישראל", הוסיף.