ח"כים קראו להתערב בהחלטת כ"ץ להקפיא את התמיכה בעמותות שמסייעות למוחלשים

21 ח"כים מהרשימה המשותפת, מרצ, העבודה ויש עתיד קראו אתמול (ראשוןליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, להתערב בהחלטת שר האוצר ישראל כ"ץ להשהות את אישור תוכנית הסיוע הממשלתית לעמותות שמסייעות לנזקקים, דרי רחוב, ניצולי שואה, נפגעי תקיפה מינית ואוכלוסיות נוספות. זאת, בעקבות הפרסום ב"הארץ" שלפיו כ"ץ רוצה למנוע מהכסף להגיע גם למבקשי מקלט.

פליט אפריקאי מובטל (צילום" א.ס.ף)

הח"כים, ביניהם כל חברי הכנסת של מהרשימה המשותפת, כתבו למנדלבליט בעקבות חשיפת "הארץ" אתמול, וביקשו כי יפעל כדי שהכספים יגיעו לכלל העמותות כולל אלה המסייעות למבקשי מקלט ללא עיכוב או בחינה מחדש. ביום חמישי כתב כ"ץ ליועץ המשפטי של משרדו, אסי מסינג, כי יש חשש שחלק מהעמותות שלהן נועד הסיוע "מקיימות פעילות הנוגדת את ערכיה ומדיניותה של הממשלהוביקש להשהות את תוכנית המענקים ולבחון את האפשרות לשנות את תוכנה. לאחר מכן, כתב, יחליט על ביטול או על שינוי של התוכניתהסיוע, בגובה 53 מיליון שקל, מיועד לעמותות ללא כוונת רווח שנפגעו משמעותית במהלך התפשטות נגיף הקורונה.

במכתב של חברי הכנסת נאמר כי החרגת עמותות המסייעות למבקשי המקלט מהסיוע הממשלתי "תיצור פגיעה בזכות לשוויון ובאיסור הפליהראשית, חוק 'איסור הפליה' אינו מבחין בין מתן שירותים לאזרחים ושאינם אזרחים ואף אוסר מפורשות על הפליה מחמת גזע, דת, קבוצה דתית, לאום וארץ מוצא". עוד נאמר במכתב כי מבקשי המקלט הם "אחת האוכלוסיות הפגיעות ביותר כלכלית, בעיקר בעת משבר הקורונה בו מסעדות ועסקים רבים נסגרו, ובכך הותירו את אוכלוסיית מבקשי המקלט ללא תעסוקה. החרגת הסיוע לאוכלוסייה חלשה זאת, כפי שתובע השר כץ, רק תרע את מצבם עוד יותר ותסתור הבנות ממשלתיות מהחודשים האחרונים וכפי שבא לידי ביטוי סביב בג"ץ הפיקדון הבנות כי יש לנקוט מדיניות שונה כלפי אוכלוסיית מבקשי המקלט, על מנת למנוע הכבדה נוספת על שכונות דרום העיר ת"איפו".

ח"כ עופר כסיף (חד"ש הרשימה המשותפת), שיזם את הפנייה, אמר ל"הארץ" כי השר כ"ץ "כל כך שונא מבקשי מקלט אפריקאים שהוא מוכן לפגוע בניצולי שואה ובנפגעות תקיפה מינית רק כדי להרע גם להם. לרוע מזלו של כץ, מהלך גזעני שכזה עדיין לא חוקי במדינה, ודינו להתבטל. 'ערכי הממשלה' שעליהם מדבר כץ הם ערכים גזעניים, ונגד ערכים אלה ניאבק ללא פשרות. מכתבנו נועד להבהיר ליועמ"ש כי התנהלות גזענית שכזו מצד השר הינה בלתי חוקית ואנו מצפים כי תיבלם בידי הייעוץ המשפטי".

יצוין שעשרות ארגונים חברתיים קראו אמש לכ"ץ לבטל את ההחלטה, בהם ארגונים המסייעים למבקשי מקלט. במכתב ששלחו הארגונים נכתב: "אנו מפצירים בשר האוצר לחזור בו מההחלטה המפלגת, שמבחינה בין אדם לאדם, ומונעת מהאוכלוסיות המוחלשות ביותר את הסיוע שהן משוועות לו. אלפי אנשים שעד כה פרנסו את משפחותיהם בדוחק רב מצטרפים למעגל הנזקקים כתוצאה מהמשבר הכלכלי. אנו, ארגונים ועמותות בחברה האזרחית, המסייעים למגוון אוכלוסיות שנפגעו בשל המשבר, מפצירים בממשלה לא להפקיר אותנו ואת האוכלוסיות להן אנחנו מסייעים יום ולילה כדי למנוע את המשבר ההומניטרי והחברתי שנוצר כתוצאה ממשבר הקורונה". על המכתב חתומים בין היתר עמותת איתך מעכי משפטניות למען צדק חברתי, אליפלט למען ילדי פליטים, אני אשה, א.ס.ף – ארגון סיוע לפליטים ומבקשי מקלט בישראל, בינ"ה, המוקד לפליטים ולמהגרים, הלל יוצאים בשאלה, המרכז הרפורמי לדת ומדינה, המרכז לקידום פליטים אפריקאים, ישראל חופשית, מרכז אדוה, עמותת סיכוי, עמותת עו"סים שינוי, רופאים לזכויות אדם וארגונים נוספים.