המוסד לביטוח הלאומי: מדיניות חלוקת דמי האבטלה אינה ממלאת את ייעודה

מחקר חדש של המוסד לביטוח הלאומי קובע: מדיניות חלוקת דמי האבטלה בישראל בשני העשורים האחרונים אינה ממלאת את ייעודה. לדברי החוקרת אסתר טולדנו: אין רשת ביטחון, ואין סיוע למובטלים למצות את פוטנציאל ההשתכרות שלהם באמצעות חיפוש משרה שתתאים לכישוריהם.

2015-05-19_200104

על פי המחקר, יעדים אלה השתקפו היטב בחוק המקורי והם נמחקו כמעט לגמרי מאז שינויי החקיקה הניאוליברליים שבוצעו ב-2003 על ידי שר האוצר דאז, בנימין נתניהו: דמי האבטלה הופחתו, התקופה המרבית לתשלום דמי אבטלה צומצמה והתנאים לקבלתם הוקשחו. תיקוני החקיקה, קובע המחקר, הביאו לירידה חדה במספר הזכאים לדמי אבטלה, לירידה בגובה ובמשך תשלום דמי האבטלה. "חוק ביטוח האבטלה במתכונתו הנוכחית רחוק מלהיות נדיב" כותבת עורכת טולדנו. בשנת 2013, כ-216 אלף מובטלים קבלו דמי אבטלה עבור מספר ימים במהלך השנה. לרובם – 54%, זו הייתה הפעם הראשונה בה הם תבעו דמי אבטלה. כלומר, מובטלים אלו לא קבלו דמי אבטלה בעשר השנים שקדמו לשנת 2013. עוד עולה מהמחקר כי ל-29% מהמובטלים ב-2013 זו הייתה הפעם השנייה שתבעו דמי אבטלה בעשר שנים. כלומר, 83% מהמובטלים שקבלו דמי אבטלה ב-2013 תבעו דמי אבטלה לכל היותר פעמיים. רק 17% חזרו לפחות שלוש פעמים לתבוע דמי אבטלה.

על פי המחקר – 56% מהמובטלים שהחלו לקבל דמי אבטלה ב-2003 לא חזרו לקבל דמי אבטלה עד שנת 2014, כלומר במשך 12 שנה רוב המובטלים קבלו דמי אבטלה רק פעם אחת. כ-28% נוספים קבלו דמי אבטלה פעמיים במהלך תקופה זו. רק 15% חזרו פעם שלישית ויותר לקבל דמי אבטלה במהלך 12 השנים הנסקרות. המחקר מציין כי המובטלים המשתייכים לקבוצה האחרונה, הם בדרך כלל מובטלים עונתיים כגון סייעות בגני ילדים או מרצים בלי קביעות באוניברסיטאות ובמכללות, המקבלים דמי אבטלה מידי שנה בחודשי החופשה של מוסדותיהם, בדרך כלל חודשי הקיץ. "מובטלים אלה" נכתב "אינם ממצים את מלוא זכאותם מידי שנה".

עוד מעלה המחקר, כי אקדמאים, נשואים, צעירים ובעלי שכר נמוך נוטים לחזור לקבל דמי אבטלה יותר מאחרים. בסיכום צויין כי "חוק ביטוח האבטלה הנוכחי מקשה מאוד על המובטל למצוא עבודה מתאימה". לפי טולדנו, "זהו הפסד משאבים למשק. מטרת החקיקה בזמנו הייתה לקצץ בתשלומים. מדיניות זו החמירה עם המובטלים. כמובן שדרך אחרת וראויה יותר לאיזון תקציב ביטוח האבטלה היא באמצעות הגדלת דמי הביטוח של ענף זה. מדינות רבות הולכות בדרך זו במקום לפגוע במובטלים".

למחקר המלא (14 עמודים):

http://www.btl.gov.il/Publications/more_publications/Documents/MouvtalimSheHazru.pdf