דו"ח של הכנסת לקראת פתיחת שנת הלימודים: 85% מהמנהלים מדווחים על מחסור במורים

85% מבתי הספר בחינוך העברי מדווחים על מחסור במורים. המחסור חריף בהרבה בתל אביב ובמרכז (כ-95%) לעומת שאר הארץ ו-58% מהם ייקחו מורים ללא הכשרה מתאימה. כך עולה מדו"ח שהכין מרכז המחקר והמידע של הכנסת בהזמנת ח"כ עופר כסיף (חד"ש – הרשימה המשותפת) לקראת פתיחת שנת הלימודים. הסקר נערך בקרב 600 מנהלי בתי ספר.

"ישראל מתייבשת ממורות", עובדות הוראה מפגינות בדרישה לחידוש ההסכם הקיבוצי (צילום: הסתדרות המורים)

 

"הדו"ח מוכיח את שאנו זועקים כבר שנים: ייבוש המערכת הציבורית, ועמה הפקרת רוב הציבור למען מיעוט העשירים, עולה לנו בעתיד ילדינו ועתיד החברה כולה", אמר ח"כ כסיף על ממצאיו. "תנאי ההעסקה הירודים של המורים, יחד עם יוקר המחייה המשתולל, מביאים לנטישת המקצוע ולמחסור בכוח אדם איכותי. לעומת זאת, כ-13 אלף מורים ערבים איכותיים מובטלים, ולמערכת אין משאבים או רצון לנצל את כישוריהם. הדו"ח הזה הוא תמרור אזהרה לכולנו ומוטב שנתעורר, ומהר. דרושה השקעה מיידית בחינוך ובתנאי ההעסקה של המורים".

יצוין שמשרד החינוך פרסם לאחרונה סיכום של הנתונים שאסף ולפיהם "חסרים בחינוך העברי הממלכתי והממ"ד 5,671 עובדי הוראה, בהם 117 גננות, 2,351 מורים בחינוך היסודי, 855 מורים בחטיבות הביניים, 1,245 מורים בחטיבה העליונה ו-1,103 מורים בחינוך המיוחד. ביולי2022 פנה מרכז המחקר והמידע של הכנסת ל-4,000 מנהלי בתי הספר בשאלונים לגבי המחסור במורים. התקבלו כ-600 תשובות.

בין הממצאים המרכזיים העולים מהסקר שהזמין ח"כ כסיף: בחלק גדול מבתי הספר שדיווחו על מחסור במורים, במיוחד בחינוך הערבי ובחינוך העברי יסודי, חסרים פחות מ-10% מהמורים. עם זאת, בחינוך העברי בכלל ובחינוך היסודי בפרט בכ-40% מבתי הספר חסרים בין 10% ל-25% מהמורים. כ-77.5% מהמנהלים העריכו שהמחסור השנה גדול או גדול במידה ניכרת מבשנים קודמות.

 

עוד בנושא: https://zoha.org.il/114413