בחירות בוונצואלה: הקומוניסטים חוששים מזיופים לאחר השתקתם בכלי התקשורת

המפלגה הקומוניסטית של ונצואלה חוששת מזיופים בבחירות שייערכו מחר (ראשון) לאחר השתקת מועמדיה בכלי התקשורת הממלכתיים. כך עולה ממכתב ששיגר הנהגת המפלגה למק"י. בבחירות שייערכו מחר, לראשונה מפלגתו של הנשיא ניקולס מדורו תתמודד עם האופוזיציה השמאלית לממשלתו. לפני מספר חודשים, קומוניסטים וכוחות שמאל נוספים הקימו חזית משותפת כדי להשתתף בבחירות לפרלמנט: "האלטרנטיבה העממית המהפכנית" בה בנוסף לקומוניסטים, משתתפי פעילי מולדת לכולם, השמאל המאוחד, מפלגת העובדים המהפכנית, התנועה הבוליבריאנית המהפכנית, טופמארו ועוד כעשר תנועות שמאל.

המכנה המשותף של מערך הכוחות השמאלי: תמיכה ביקורתית בממשלתו של הנשיא ניקולס מדורו. עד עתה השתתפו הקומוניסטים בבחירות כחלק מרשימת "המפלגה הסוציאליסטית המאוחדת" השלטת, שנוסדה בידי הנשיא המנוח הוגו צ'אבס. שניים מראשי המפלגה הקומוניסטית, המזכ"ל אוסקר פיגרואה והדובר ז'ול ג'אבור, אף מכהנים כחברי פרלמנט מטעם רשימתו של מדורו. אולם בשנתיים האחרונות גברה הביקורת מצד הקומוניסטים על הממשלה ועתה הם דורשים, יחד עם כוחות שמאל נוספים, "להגן על הישגי ממשלת צ'אבס, להיאבק בבעלי ההון ולשמור על רמת החיים של העם העובד".

הקומוניסטים אינם מגדירים את החברה הוונצואלית כסוציאליסטית. לדעתם החברה בוונצואלה היא "קפיטליסטית שטרם השתחררה מהתלות בהכנסות הנפט". הם מנהלים ויכוח עם עמדותיה של מפלגת השלטון, שלדבריהם אינן סוציאליסטיות עקביות. בהצהרה שפרסמה הרשימה החדשה עם השקתה, תקפו דובריה את "יוקר המחיה הבלתי נסבל" ואת "הספסרות, השכר הנמוך, השחיתות ומדיניות הממשלה הפוגעת במה שהושג בעת ממשלת צ'אבס". יצוין שלא רק בשמאל נרשם פילוג לקראת הבחירות מחר. גם הימין הפרואמריקאי התפצל וחלקו, בראשות "הנשיא" חואן גואידו, קורא להחרים את הבחירות. קבוצה ימני אחרת דווקא משתתפת בהן.

מדורו ומפלגתו לא קיבלו בהשלמה את הקמת המערך השמאלי החדש. אנשיו של מדורו בוועדת הבחירות ביטלו את מעמדן החוקי של כמה תנועות ומפלגות שמאל, שאחת מהן אף שותפה בממשלה. לכן, לא היה מנוס מלרשום את "האלטרנטיבה העממית" כרשימהבת של המפלגה הקומוניסטית, הוותיקה במפלגות ונצואלה (הוקמה ב-1931).

במכתב ששוגר למק"י הסבירו הקומוניסטים בקראקס את מהות חילוקי הדעות שהלכו והעמיקו עם ממשלת מדורו. המפלגה נקלעה למצב מורכב למדי: מצד אחד ביקורת גוברת כלפי ממשלת מדורו, ומצד שני – המשך המערכה נגד המצור שמטיל האימפריאליזם האמריקאי על המדינה. לדברי המפלגה הקומוניסטית, בצד השמאלי של המפה הפוליטית מתמודדות שתי השקפות: האחת "זעיר בורגנית המדברת גבוההגבוהה על סוציאליזם אך נכנעת לבורגנות", והשנייה – של השמאל העקבי הדורש שינוי חברתי מן היסוד.