מזכ"ל ברית הנוער הקומוניסטי הישראלי החדש שאדי נסאר: לחיזוק המאבק המעמדי המשותף

שאדי נסאר, המזכיר הכללי החדש של בנק"י – ברית הנוער הקומוניסטי הישראלי, שוחח השבוע עם "זו הדרך". נסאר נבחר לתפקידו בוועידה ה-21 של תנועת הנוער הערבית-יהודית שהתקיימה בשפרעם בחודש יוני.

 

מה היקף הפעילות בבנק"י כיום? 

פועלים כיום מעל 20 סניפים מאורגנים ברחבי הארץ. הסניפים ברובם באזור הגליל, אך ישנם סניפים גם באום אל-פחם, בחיפה, בתל אביב ובירושלים. באחרונה הרחיבה התנועה את פעילותה וחידשה את נוכחותה באזור המשולש הדרומי – טייבה, קלנסואה וטירה. בתנועה חברים כיום יותר מאלף בנות ובני נוער מתחת לגיל 19, רובם תלמידים בתיכון ובחטיבת הביניים. במהלך העשור האחרון התחדשה התנועה והיא צעירה יותר מבחינת גיל חבריה. שינוי זה משתקף גם בהנהגת התנועה, ביכולותיה ובסדרי העדיפויות שלה. בוועידה האחרונה בחרנו הנהגה צעירה. חברי וחברות התנועה מוכשרים הרבה יותר בשימוש בכלי התקשורת החדשים ובמדיה החברתית. בצד זאת, אנו ממשיכים לשים דגש בחינוך הרעיוני והפוליטי.

ההנהגה הנוכחית של התנועה התחנכה והתפתחה על רקע המציאות הפוליטית המורכבת במדינה בשנים האחרונות. מרבית מובילי הסניפים והמחוזות התחנכו בתנועה  בקבוצות הילדים ("טליעה" ו"בני עמל") והחלו את פעילותם כתלמידים ביסודי או בחטיבת הביניים. בזמן שנערכה הוועידה הקודמת של בנק"י, לפני זמן רב בשל אילוצים שונים, היו חברים אלה בראשית דרכם בתנועה. הם מבינים את החשיבות של ההמשכיות הארגונית ושל קשרי מדריך-חניך. גם אני, למשל, הצטרפתי לתנועה בכיתה ט' לאחר שבמהלך כמה שנים השתתפתי במחנה הקיץ של סניף בנק"י בעראבה.

שאדי נסאר, מזכ"ל ברית הנוער הקומוניסטי הישראלי החדש (צילום: זו הדרך)

 

כיצד מתמודדת בנק"י, כתנועת נוער קומוניסטית, עם החיבור לכוחות פוליטיים אחרים במסגרת הרשימה המשותפת?

זה אתגר גדול. מאז 2015 אנו חברים בווריאציות שונות של המערך הפוליטי המכונה "הרשימה המשותפת". אחת ממטרותיה המרכזיות של בנק"י היא לחזק בסניפיה את השיח הרעיוני-אידיאולוגי המתקיים במפלגה, בחד"ש וגם בציבור הרחב. העיסוק המתמשך בבחירות, שהחל עוד בבחירות המוניציפאליות ב-2019, שחק את המרכיב הרעיוני בפעילות הסניפים. כעת עלינו להתרכז במשימות של החינוך הרעיוני, של הפעילות הקהילתית ההתנדבותית ושל בניית מאבקים בשטח. במהלך שלוש השנים האחרונות הצליחה בנק"י להרחיב את שורותיה ולבסס סניפים חדשים.

 

כיצד הצליחה בנק"י להתרחב בתקופה זו?

השקענו בקבוצות הגיל הצעיר ובבני עמל. במשך חמש שנים הגדלנו את מספר קבוצות בני עמל מארבע קבוצות ברחבי הארץ ליותר מעשר. כמו כן חיזקנו את הקשר בין תלמידי התיכון בסניפים שונים וקידמנו את מחנות הקיץ. לפני תקופת הקורונה הפעלנו עשרה מחנות התנדבותיים בהם השתתפו מעל 1,500 בני נוער. נוסף על כך קידמנו את מרכז המדיה והתקשורת של התנועה וחיברנו אותו לעידן הרשתות החברתיות. קיימנו כמו-כן עשרות הרצאות, סדנאות וימי עיון ארציים ומחוזיים. ההתגייסות של חברי התנועה לעבודה הפוליטית סייעה למפלגה ולחד"ש במערכות הבחירות, ועודדה גם פעילים ופעילות נוספים להתנדב.

הוועידה האחרונה אשר התקיימה באיחור משמעותי שהקשה על התנועה להתארגן מחדש, הוועידה הוכתרה כהצלחה גדולה. מאות השתתפו בפתיחת הוועידה ויותר מ-130 צירים מהסניפים השתתפו ביומה השני, בו נערכו הדיונים וההצבעות.

 

מהם האתגרים העומדים בפני בנק"י כיום?

אחרי שלוש שנים של מערכות בחירות, על התנועה לחזור לשגרת פעילות. נודעת חשיבות לארגון ועידות במחוזות, לשיקום סניפים שנמצאים במצב ארגוני לא יציב, להניע תוכנית לצירוף בני נוער לתנועה, ולקבוע יעדים שנתיים ברורים ברמה המחוזית והארצית. אבל הדבר המשמעותי ביותר שעלינו לעשות הוא להשקיע באופן משמעותי יותר בחינוך הרעיוני ובמאבקים הפוליטיים בשטח.

גם בתקופת הבחירות, המשיכה התנועה את פעילותה במאבקים המרכזיים: המאבק נגד האלימות וארגוני הפשע בחברה ערבית; המאבק נגד הגיוס לצבא; והמאבק נגד הגזענות, הכיבוש וההתקפות על החברה הערבית בישראל. על ההנהגה החדשה של התנועה לשים דגש מחודש במאבק הערבי-היהודי המשותף. תפקידנו הוא להציע אלטרנטיבה מרקסיסטית למציאות הישראלית-פלסטינית, בתיאוריה וגם בפרקטיקה. חשוב לנו להתאים את המסרים, הרעיונות, דרכי הביטוי וההפצה לדור הצעיר ולתקשורת שהוא צורך. חשוב להסביר לנוער את כוחם של האלטרנטיבה הקומוניסטית ושל המאבק הערבי-היהודי המשותף.

 

מה החשיבות של קיום תנועת נוער ערבית-יהודית במציאות העכשווית? 

בנק"י היא תנועת הנוער הערבית-היהודית הלא-ציונית היחידה שפועלת ברציפות מאז הוקמה ב-1924. זו התנועה היחידה הדוגלת במאבק משותף על בסיס השקפה מעמדית מרקסיסטית ופוליטיקה שמאלית מהפכנית. זו התנועה היחידה שמעניקה חינוך חברתי שוויוני ודמוקרטי. התנועה שלנו נאבקת במרחב פוליטי וחברתי מורכב מאוד, שנשלט ברובו בידי הימין הציוני בתמיכת ההון הגדול. מאז תחילת הסכסוך אמרנו כקומוניסטים שאין דרך לפתור אותו זולת דרך המאבק הערבי-היהודי המשותף. מאבקנו המעמדי רואה בציונות ובטיפוח עליונות יהודית וכן בריאקציה הערבית ובאימפריאליזם שמזין אותן את האויב האמיתי. אויב זה משותף לעם הפלסטיני שנאבק למען חירותו, שיבת הפליטים ומדינתו העצמאית, ולמעמד העובדים בישראל בכללותו.

בנק"י מאתגרת את המערכת הפוליטית. בלי תנועה כמו זו שלנו, הכוחות הפוליטיים הגזעניים, שמקדמים כיבוש, אפרטהייד ומלחמה, ישלטו בעתידנו. אנחנו מתנגדים לדו-קיום מזויף, בלי בסיס פוליטי, שאינו נותן מענה לשאלות הקיום של שני העמים. אנו מתנגדים כמו כן ל"דמוקרטיה" שעיוורת לזהות הפלסטינית של הערבים אזרחי ישראל, ומקדמת חוקים גזעניים.

אמנון ברונפלד-שטיין