למרות הסכם הרגיעה בין ישראל לחמאס שנכנס לתוקף ב-21 ביוני, לא חל כל שיפור במדיניות הישראלית כלפי החולים בעזה, ונראה כי זו אף הורעה. מעבר למכשול שמציב השב"כּ במימוש היציאה לטיפול הרפואי, החלו החולים להיתקל לאחרונה גם בקשיים בירוקראטיים מצד הצבא, המונעים מהם לממש את זכותם לבריאות. כך מסר היום (יום א') דובר הארגון רופאים לזכויות אדם (רל"א).
בחודש וחצי האחרונים חלה ירידה בממוצע החולים היוצאים מדי יום לטיפולים רפואיים דרך מעבר ארז. על פי נתוני משרד הבריאות הפלסטיני בעזה והנציגות הפלסטינית במעבר ארז, ירד ממוצע החולים שהורשו לצאת בעשרות אחוזים והוא עומד כיום על 15-20 חולים בלבד ביום.
נתונים אלה מתיישבים עם הגידול החד במספר פניות חולים לרל"א, לאחר שאינם מצליחים לצאת לטיפוליהם. בחודשיים האחרונים, פונים לרל"א מדי חודש כ- 120 חולים, שבקשותיהם ליציאה מהרצועה, אינן זוכות למענה מהצד הישראלי. במקרים אלה, רל"א שולחת שאילתות לצבא לבירור מצבן של פניות החולים. "מאז אמצע מאי השנה, 90 אחוז מהשאילתות נענות על ידי הצבא ב"אין בקשה", "בטיפול" או ב"בקשה לא רלבנטית", וזאת למרות שאנו מוודאים כי הבקשות הוגשו דרך הועדה האזרחית הפלסטינית. תשובות מסוג זה, מונעות כל אפשרות של רל"א להתערב לטובת החולים" מסר הדובר.מדיניות זו של אי מתן תשובה, משאירה את החולים חסרי אונים שכן העדרה של תשובה סופית מונע מהם האפשרות לערער על העיכוב או מניעת הטיפול הרפואי מהם.
עוד ממשיך השב"כּ במדיניותו למנוע טיפול רפואי מציל חיים מחולים בעזה. ברל"א הצטברו 14 מקרים של חולים במצב קשה הזקוקים לטיפולים דחופים ולטיפולים מצילי חיים, שיציאתם מהרצועה נמנעת על ידי השב"כּ. בין המקרים, שני אחים עיוורים, בני 3 ו- 14, שיציאתם לטיפול העשוי להציל את ראייתם בבית החולים איכילוב נמנע ע"י השב"כּ מסיבות "ביטחוניות".
כמו כן, בדיון שהתקיים הבוקר בבג"צ, הודיעה פרקליטותהמדינה באופן רשמי לבית המשפט שמנגנון "השאטלים", שנועד להעביר חולים מעזה לירדן, חדל מלתפקד, לדבריה, "עקב סירובה של ירדן להיענות להסדרים אלה". מנגנון ה"שאטל",שקרטע מתחילתו, יצא לפועל בקושי 3 פעמים ב-7 החודשים האחרונים. עד היום היה מנגנוןזה לסיבה – או לתירוץ – העיקרי שניתן ע"י בג"צ שלא להיענות לבקשות החולים לצאת מעזהלטיפולים רפואיים. רל"א – ישראל מצפה לפסיקת בג"צ בעניין חולים אלה, המצויים במצבמסכן חיים.
בירדן נותרו עדיין כמה עשרות חולים תקועים המבקשים לשוב לביתם בעזה לאחר שסיימו את הטיפול הרפואי שלהם. מדובר בחולים, שיצאו לטיפולים רפואיים בירדן על גבי "שאטלים" בחודש מרץ, ומאז נותרו בירדן. ישראל מתנה חזרתם של אלה אך ורק באותו אופן בו יצאו, קרי באמצעות "שאטל" חזרה מירדן לעזה. החולים נותרים בירדן ללא קורת גג, הרחק ממשפחתם ותוך הוצאות כלכליות ניכרות, ובחוסר ודאות מוחלט באשר למועד חזרתם לביתם.
טיפולים רפואיים נמנעים מחולים. חולים מתקשים להגיש בקשות ליציאה לטיפול רפואי מחוץ לעזה. בקשות חולים מתעכבותוחלקן כלל אינן מטופלות. חולים אינם מסוגלים לשוב לביתם בתום הטיפול.
רופאים לזכויות אדם דורש מממשלת ישראל לא להסתפק רק בהצהרות בדבר הקלות לאוכלוסייה הפלסטינית במסגרת הרגיעה, אלא לתרגמן באופן מיידי גם למעשים, בהתאם לצרכים האמיתיים של האוכלוסייה.