כמעט חמישים שנה לאחר הפלישה של הכוחות האנטי-מהפכניים למפרץ החזירים בקובה, התנצל נשיא אמש גואטמלה בנאום בהוואנה על כך שארצו אפשרה לשירותי הביון של ארה"ב לאמן בשטחה את הגולים הקובנים שביצעו את הפלישה הכושלת. כך מוסרת הבוקר סוכנות הידיעות הקובנית "פרנסה לטינה".
אלברו קולום, התנצל אמש (יום ג') בפני קובה על הסיוע שארצו סיפקה לארצות הברית לקראת הפלישה הפרו-אימפריאליסטית ב-1961, שנועדה להפיל את ממשלתו המהפכנית של פידל קסטרו.
"היום אני רוצה לבקש את סליחתה של קובה על כך שהצענו את ארצנו ואת השטח שלנו על מנת להכין את הפלישה לקובה. זה לא היה אנחנו, אבל זו הייתה הטריטוריה שלנו", אמר קולום בנאום שנשא באוניברסיטת הוואנה, בירת קובה. הוא הוסיף כי ברצונו "להתנצל באופן רשמי בפני קובה כנשיא וכראש מדינה, וכמפקד הממונה על צבא גואטמלה".
כ-1,500 גולים קובנים התאמנו תחת הדרכת הסי. אי. אי בגואטמלה, לפני שפלשו לחופיה הדרומיים של קובה ב-17 באפריל 1961 כשהם מצוידים בנשק אמריקאי. הם התכוונו להגיע להוואנה, אך במהרה נעצרה התקדמותם על ידי הצבא הקובני בהנהגת האחים פידל וראול קסטרו והמהפכן הארגנטינאי ד"ר ארנסטו "צ'ה" גווארה, ושעשה שימוש בתקיפות אוויר.
בסיומו של יום לחימה אחד הוקף הכוח הפולש בכ-20,000 חיילים קובנים. ב-19 באפריל נכנעו הפולשים, כ-100 מהם מתו בלחימה והשאר נלקחו בשבי. כישלונה של הפלישה ביסס את מעמדה של המהפכה בהנהגת קסטרו. המעורבות האמריקאית הרשמית בתכנון הפלישה ובביצועה גרמו לגל של מחאות ברחבי דרום ומרכז אמריקה ולממשלו של ג'ון קנדי מבוכה רבה וכן הביאה להרעת היחסים בין ארה"ב למדינות אמריקה הלטינית, ולהעצמת המתח בין ארה"ב לבת בריתה של קובה – ברית המועצות.