ילד פלסטיני אחד בלבד מתוך 835 קטינים שהועמדו לדין בשש השנים האחרונות באשמה של יידוי אבנים לעבר כוחות הביטחון בבתי הדין הצבאיים בשטחים הפלסטינים הכבושים, זוכה. כך עולה מדו"ח שפרסם הבוקר (ב') ארגון זכויות האדם "בצלם". על פי הדו"ח, במסגרתו נבדקו מאות תיקים שנפתחו לילדים פלסטינים בין השנים 2005-2010, 93% מהילדים ריצו עונשי מאסר בפועל ו-97% מכלל התיקים הסתיימו בעסקאות טיעון.
על פי נתוני הדו"ח, שפורסם תחת הכותרת "ילד אסור, ילד מותר", כרבע מהקטינים בני 14 ו-15 שהואשמו ביידוי אבנים ריצו עונש מאסר של למעלה מארבעה חודשים, ומקרב בני ה-16 וה-17 ריצו כ-60% עונש מאסר של תקופה זהה. "החוק הישראלי, כמו חוקים במדינות רבות אחרות בעולם, מעניק לקטינים החשודים בעבירות על החוק הגנות רבות יותר בהליך הפלילי מאשר בגירים. בגדה המערבית, החוק הצבאי כמעט שאינו מעניק הגנות כאלה וקטינים נשפטים כמעט כמו בגירים", מסבירים בארגון.
שוטר משמר הגבול עוצר ילד בדרכו לבית הספר (צילום: בצלם)
"הפגיעה בזכויותיהם של קטינים פלסטינים מתחילה כבר במעצר ובחקירה", נמסר מ"בצלם" לא פעם הם נעצרים באישון לילה ונלקחים לחקירה לבדם, בלי שיוכלו להתייעץ עם הוריהם או עם עורך דין. לעיתים קרובות אף מופעלת נגדם אלימות במהלך המעצר והחקירה. כל הגורמים העוסקים בנושא מודעים היטב למציאות המתוארת בדו"ח.
"אף על פי כן, בפועל, מלבד הצהרות מפי כמה מהשופטים על הצורך בהחלת עקרונות חוק הנוער הישראלי והבעת אי נחת מהתנהלות כזו או אחרת של המשטרה או הצבא, לא נעשה דבר על מנת להביא להפסקת הפגיעה בזכויותיהם של הקטינים. השינויים שנעשו בחקיקה הצבאית במקביל להקמת בית המשפט לנוער הם שוליים ואין בהם כדי להביא לשינוי משמעותי ביחסה של המערכת הצבאית לקטינים", הוסיפו בארגון. בארגון קוראים בעקבות הדוח להשוות ללא דיחוי את הוראות החוק הצבאי להוראות חוק הנוער הישראלי ולהשוות את גיל הבגירות של פלסטינים (16) לזה החל בישראל (18).
סרטון: עדויות של ילדים שנעצרו (2:28 ד', בעברית ובאגנלית):
http://www.youtube.com/watch?v=Qtm4fEA6Z0g&feature=player_embedded
הדו"ח המלא (48 עמ'):
http://www.btselem.org/download/201107_no_minor_matter_heb.pdf