ארגוני זכויות אדם: השב"כ מזמן חולים למחסום ארז ועוצר אותם בדרכם לטיפול רפואי

 

במכתב שנשלח השבוע לראש השב"כ וליועץ המשפטי מפרטים ארגונים לזכויות אדם על מקרים בהם חולים, שנאמר להם שיצאו לטיפול רפואי, נעצרו והועברו למתקני כליאה בישראל; "זו פרקטיקה פסולה המנצלת את חוסר האונים של החולים והופכת את הרפואה לכלי בשירות מערכת הביטחון".

השב"כ מנצל את חוסר האונים של חולים ועוצר אותם בדרכם לקבלת טיפול. כך עולה ממכתב ששלחו שלושה ארגוני זכויות האדם "רופאים לזכויות אדם", "עדאללה" ו"אל מיזאן מרכז זכויות האדם בעזה". מהמכתב עולה כי לפחות בשלושה מקרים נעצרו חולים שהגיעו למחסום ארז בדרכם לטיפול רפואי.

בפנייה של הארגונים ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ולראש השב"כ, יובל דיסקין, מפורטים שלושה מקרים בהם נעצרו חולים ונלקחו למתקני כליאה בישראל. הארגונים דורשים מהשב"כ לחדול מניצול מצבם הבריאותי של החולים: "אירועים אלה מעלים חשש כי לחולים הוצג מצג שווא, על פיו הם יורשו לצאת לטיפול באופן מידי או לאחר שיעברו תחקור", נכתב בפנייה, "ואולם בפועל, כאשר התייצבו החולים במעבר, הם נעצרו ונלקחו לבתי כלא בשטח ישראל".

א' הוזמן לביה"ח סנט ג'וזף בירושלים על מנת לקבל טיפול שאינו קיים ברצועת עזה. הוא הגיע ב-25 בנובמבר 2009 למעבר ארז לאחר שבקשתו ליציאה אושרה. בהגיעו למעבר נעצר ונלקח לכלא שיקמה, שם הוא מוחזק עד היום. במשך שבועיים נמנע ממנו מפגש עם עורך דין, ולמשפחתו לא ניתן כל מידע על מצבו ועל סיבות מעצרו.

מחמד אלעטל נעצר ב-6 בספטמבר 2009 כאשר הגיע לתחקור שב"כ במעבר ארז, כחלק מהליך בחינת בקשתו ליציאה לטיפול בבי"ח סנט ג'ון בירושלים. בהגיעו למעבר, טרם התחקור, נאזק ועיניו כוסו ע"י שני גברים בבגדים אזרחיים. הוא הועבר לכלא שיקמה שם נחקר במשך 18 יום.

מחמוד אלכפארנה, חולה סרטן, נזקק לטיפולים שאינם מבוצעים בעזה כיוון שמערכת הביטחון הישראלית אינה מאשרת להחזיק ולהכניס לרצועה מכשור מתאים, והופנה לביה"ח איכלוב בת"א. ב-11 במאי 2008 נמסר לו להגיע לתחקיר שב"כ במעבר ארז שלאחריו קיים סיכוי כי ייצא לטיפול. בפועל, עם הגעתו נעצר ונלקח ל-20 יום לכלא שיקמה.
 
"
נראה כי קיימת מדיניות מכוונת של הטעיית חולים המנצלת את צרכיהם הרפואיים על מנת לפתותם להגיע לכדי מגע עם גורמי הביטחון" כותבים הארגונים במכתב, "אנו סבורים כי אם אכן ננקטה השיטה שהוזכרה לעיל, הדבר מהווה ניצול ציני ובלתי מוסרי של המערכת הרפואית, של מצבם הבריאותי הרגיש של חולים אלה ושל מצוקתם לצורך ביצוע מעצרים וחקירות, וכי יש לחדול מכך לאלתר".

עוד הוסיפו הארגונים כי "אין אנו מערערים על זכותה של מדינת ישראל לערוך בדיקה ביטחונית לאנשים המבקשים להיכנס לתחומיה, אך אנו תוהים שמא במקרים הנדונים מדובר בהתנהלות שלא היוותה חלק מתהליך של בירור, אלא פעולת הטעייה מכוונת. מדובר בשיטה ההופכת את הרפואה ואת המערכת הרפואית לכלי בשירות מערכת הביטחון, בכך שהיא משתמשת בנגישות לטיפול רפואי כפיתיון למעצר אנשים, ויוצרת תלות בין מידת שיתוף הפעולה של החולה עם מערכת הביטחון לבין אפשרות שחרורו מהמעצר וגישתו לטיפול הרפואי."

הארגונים דורשים מהשב"כ להפסיק לאלתר את מדיניות המעצרים  המתוארת תוך  ניצול המצב הרפואי של החולים וכן לחדול מלטמון מלכודות לחולים במעבר ארז באמצעות מסירת מידע כוזב או מטעה  ביחס למצב בקשות היציאה שלהם.