מקימים ארגון מדינות אמריקה – ללא ארה"ב

 

 

מנהיגי 32 מדינות במרכז ודרום אמריקה הסכימו אמש (יום ג') על הקמת גוש אזורי חדש, שיגן על הדמוקרטיה ועל זכויות האדם במדינות הלטיניות ולחיזוק שיתוף הפעולה ביניהן. אל הוועידה, שהתקיימה בעיר הנופש המקסיקנית קאנקון, לא הוזמנו ארה"ב, קנדה והונדורס בה התרחשה הפיכה צבאית פרואמריקאית אך האחרונה בניגוד לשתי הראשונות תוכל להצטרף לגוש החדש בעתיד. כך מוסרת הבוקר סוכנות הידיעות הקובנית "פרנסה לטינה".

נשיא מקסיקו, פליפה קלדרון, אמר כי אחת ממטרות הגוש החדש היא לחזק את "השילוב האזורי בדיונים בינלאומיים" ואת הקשר בין מדינות היבשת והמדינות באיים הקאריבים. עדכה, סוכמו מעט מאוד פרטים הנוגעים למסגרת ההסכם המשותף, ונראה כי ניסוח ההסכם לא יושג בזמן הקרוב. המנהיגים הסכימו כי שתי הוועידות השנתיות הבאות יתקיימו בוונצואלה ובצ'ילה. מי שצפויה לקחת חלק בפורום לכשיוקם היא קובה, שאינה חברה ב"ארגון מדינות אמריקה" (OAS) המושפע מאוד מעמדת ארה"ב.   

מנהיגי אמריקה הלטינית חלוקים ביחס לשאלה אם הגוש החדש צריך לבוא במקום ארגון מדינות אמריקה. נשיא צ'ילה הימני, סבסטיאן פינרה, אמר בדיונים כי "ארגון מדינות אמריקה הוא ארגון קבוע בעל תפקידים משלו". לעומתו מדינות נוספות ובהן ונצואלה וקובה תומכות בהחלפת המוסד הפרואמריקני.