האיסור על פניות ארגוני זכויות אדם למת"ק עזה גבה קורבן ראשון

ארגון רופאים לזכויות אדם (רל"א) פנה לאחרונה במכתב חריף לאל"מ משה לוי, ראש מת"ק עזה, וקבל על התנהלות המת"ק במקרה מותו של סמיר אל-נדים, בן 25 מעזה. הארגון דורש מלוי לפתוח בהליך בירור ומיצוי הדין מול הגורמים המעורבים בטיפול.

מזה כחודש וחצי מסרב מת"ק עזה לענות לפניות המגיעות אליו מארגוני זכויות אדם ישראלים בהם רל"א, גישה והמוקד להגנת הפרט. התוצאה של מדיניות זו, במקרה של אל-נדים, היתה טרגית. במשך שלושה שבועות ניסתה המשפחה ורל"א לתאם את יציאתו לניתוח דחוף בשכם. לאחר עיכוב של 22 יום, קיבל אל-נדים את אישור היציאה מאוחר מדי ולא ניתן היה לבצע את הניתוח. אל-נדים מת בביה"ח בשכם זמן קצר לאחר הגעתו לבית החולים.

כבר ב-28.9 אובחן אל-נאדים כסובל מזיהום שהביא ללחץ ריאתי ואי ספיקת לב. למחרת הופנה באופן דחוף ומציל חיים לניתוח להתקנת שני מסתמים בלבו בבית החולים בשכם. ברשותו היה זימון לשמונה באוקטובר. על פי הנוהל פנה החולה לוועדת התיאום הפלסטינית שהעבירה את הבקשה לצבא כבר בראשון באוקטובר. לאחר שלא קיבלו כל תשובה יצרה המשפחה ב-18 באוקטובר קשר עם רופאים לזכויות אדם. לבקשת רל"א, פרופ' מיכה אלדר, ראש מכון הלב בביה"ח תל השומר, עבר על החומר הרפואי וכתב ב-21 באוקטובר חוות דעת רפואית האומרת כי "החולה זקוק לניתוח דחוף מאוד…שבלעדיו קיימת סכנה מיידית לחייו" (מצ"ב חוו"ד). בפנייה למת"ק צויין כי מצבו של אל-נדים מחייב יציאה דחופה לשם הצלת חייו.

על אף הדחיפות הרפואית, רק ב- 26 באוקטובר, 18 יום לאחר מועד הזימון הראשוני, נקבע לאל-נדים תחקור שב"כ במעבר ארז. החולה הוכנס לתחקור ועל פי העדות לא נחקר בשל מצבו ונשלח בחזרה לביתו.

בשל מדיניות הסירוב של המת"ק לקבל פניות מרופאים לזכויות אדם, לא התאפשר לרל"א להעביר את המידע הרפואי בדבר מצבו הקריטי של החולה למת"ק עזה. כברירת מחדל, פנתה רל"א לפנות ארבע פעמים בשיחות טלפון לנציגים במת"ק בתאריכים 25-28 באוקטובר על מנת להתריע על מצבו הקריטי של החולה, אולם לא זכתה לכל תשובה עניינית. תשובת מת"ק עזה לפניית רל"א בכתב ציינה בלאקוניות כי יש להפנות בקשות דרך הוועדה האזרחית הפלסטינית וזאת תוך התעלמות בוטה ממצבו הקשה של החולה.        

רק ב-29 באוקטובר, לאחר 22 ימי עיכוב במענה, אושרה יציאת החולה. באותו היום הוא הועבר לביה"ח בשכם במצב אנוש, כשהוא מונשם ומחוסר הכרה. במהלך הסופ"ש היה בטיפול נמרץ, עבר החייאה ועל פי המידע מהרופאים בשכם לא ניתן היה לנתחו לאור מצבו הקשה. יומיים וחצי לאחר שהגיע לביה"ח בשכם, ביום ראשון, ה-1 בנובמבר מת אלנדים ממחלתו. ד"ר יאסר אבו צפיה, אחד הרופאים שטיפלו באלנדים בביה"ח אלתח'צצי בשכם: "החולה הגיע לביה"ח במצב קשה ביותר, עם 40 מעלות חום ודלקת חריפה בשני מסתמים בלב. הוא סבל מאי ספיקת לב ומכשל בתפקוד הכליות והכבד. לא יכולנו לנתח אותו בשל החום והדלקת. תכננו לייצב את מצבו במשך שבועיים או שלושה ואז לנתח אבל ביום הרביעי או החמישי לאשפוזו בביה"ח, הוא לקה בדום לב ומת".

"מדובר במקרה טרגי שייתכן שאפשר היה למנוע לולא החרם של המת"ק", אומר רן ירון מנהל מחלקת שטחים כבושים ברופאים לזכויות אדם, "לא רק העיכוב במתן מענה השב"כ לבקשת החולה, אלא גם הסירוב לטפל בפניה שהגיעה מרל"א גובלים ברשלנות. יש לחקור את התנהלות אנשי המת"ק ולמצות את הדין עם האחראים. מדיניות מת"ק עזה לנתק יחסיו עם ארגוני זכויות האדם  חייבת להפסק מיידית, וזאת משום פגיעתה באוכלוסייה האזרחית של רצועת עזה. מצער כי העיכובים הבלתי סבירים בתשובת לפניות חולים מאפיינים את התנהלות השב"כ ומת"ק עזה מאז תחילת שנת 2009. למרות התראותינו על תופעה זו, דבר לא נעשה ומציאות זו אף החמירה לאחרונה". נכון להיום רופאים לזכויות אדם מטפלת בעניינם של 29 חולים נוספים מעזה שנמנע מהם טיפול רפואי עכב עיכובים במענה השב"כ והמת"ק לבקשותיהם. ביניהם 5 חולי סרטן וחולי לב במצב קשה.