ארגון מדינות אמריקה החליט להחזיר את קובה לשורותיו בניגוד לעמדת ארה"ב

ארגון מדינות אמריקה (OEA, על פי ראשי התיבות בספרדית) החליט אמש (יום ד') לבטל החלטה משנת  1962 שהתקבלה בלחץ הממשל האמריקאי דאז – ולהחזיר את קובה לשורותיו. שר החוץ של אקואדור, פנדר פלקוני, מסר כי "מדובר ברגע מאושר עבור אמריקה הלטינית", במהלך מסיבת עיתונאים שנערכה בתום הדיון בהונדורס. על כך מוסרת סוכנות הידיעות הסינית "סינחואה".

 

מדינות רבות קראו להחזיר את קובה לארגון בלא כל תנאים מוקדמים. זאת, חרף לחציה של מזכירת המדינה של ארה"ב, הילרי קלינטון, שהציבה תנאים שונים ומשונים כדי להכשיל את ההחלטה. יצוין שזו הפעם הראשונה בתולדות הארגון ובה מתקבלת החלטה בניגוד לעמדת ארה"ב. ונצואלה, ניקרגואה, בוליביה, הונדורס ומדינות נוספות דרשו להשיב את קובה לארגון במהלך הוועידה בהונדורס, אך לא הצליחו להגיע לקונצנזוס – בגלל התנגדות ארה"ב. מאמרי המערכת בעיתוני אמריקה הלטינית מציינים הבוקר (ה') את בידודה ההולך וגובר של ארה"ב באמריקה הלטינית.

 

עם זאת, ממשלת קובה הבהירה לא פעם כי אין בכוונתה לחזור לארגון שהיא מכנה "כלי" של ארה"ב. בדברים שפורסמו בעיתונות בהוואנה, כתב מנהיג המהפכה פידל קסטרו כי אין כל הצדקה בקיומו של הארגון, משום שפתח את דלתותיו לסוס טרויאני – ארה"ב – שנכנס אליו על מנת לגרום להרס באמריקה הלטינית. נשיא ניקרגואה דניאל אורטגה אמר כי ארה"ב ממשיכה להשתמש בארגון כ"כלי לשליטה" וכי דחיקת קובה מהארגון נעשתה בזכות תמיכת הדיקטטורים ששלטו באמריקה הלטינית ו"נוצלו על-ידי היאנקים".

 

במסיבת עיתונאים שערך, הסביר אורטגה כי ממשל אובמה אינו שונה מממשלים קודמים והדגיש: "הנשיא השתנה. אבל המדיניות האמריקאית באמריקה הלטינית טרם התחלפה". נשיא הונדורס מנואל זלאייה אמר במהלך הוועידה כי השעיית קובה מהארגון והחרם האמריקני שהוטל עליה לא היו הוגנים ואמר: "חברים, הגיע הזמן לתקן את הטעות ההיסטורית".